LegeNet Holistisk detektivbyrÄ

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Utvecklingens hÀndelsehorisont

Skicka sidan Skriv ut PDF

av Leif Erlingsson
2010-01-19

Utvecklingen anses av tÀnkande mÀnniskor accelerera sÄ snabbt framöver, att det inte lÀngre gÄr att anvÀnda tidigare erfarenhet som mall för att planera för framtiden. Inte minst hÄller nÀstintill all mÀnsklig arbetskraft genom den tekniska utvecklingen pÄ att bli överflödig. (Se t.ex. "Bio-Info-Nano Singularity".) MÀnniskan mÄste efter denna hÀndelsehorisont ha förmÄga att i realtid fatta kloka beslut, dÀr oginhet inte fÄr stÄ ivÀgen. Tidigare har exempelvis politiska misstag kunnat göras varefter en utredning visat vad som gick snett varpÄ ett senare politiskt beslut har kunnat rÀtta till felet.

Men nÀr förÀndringstakten i alla grundförutsÀttningar vida överstiger 'omloppstiden' för en sÄdan process sÄ mÄste beslutet vara rÀtt första gÄngen. För andra gÄngen Àr det redan irrelevant. Och mÄste ersÀttas av ett nytt förstabeslut. Vi har inte lÀngre rÄd att göra fel. Vi mÄste ha förmÄga att i realtid fatta tillrÀckligt kloka beslut utifrÄn alla möjligheter. För vad som Àr möjligt att göra till verkligt Àr av större intresse Àn vad som i dag Àr verkligt.

TÀnkare inser i dag att det inte fÄr finnas nÄgra 'bandbreddsbegrÀnsningar' i mÀnniskans 'interna nÀtverk', i kommunikationen och samspelet mellan intelligensen och intellektet. MÄnga tÀnkare menar att man mÄste operera in nÄgon slags mikrochip mellan hjÀrnhalvorna, för att pÄ konstlad vÀg bredda 'bandbredden'. Jag hÀvdar att de som tror att chippen Àr nödvÀndiga har fel.

Jag gÄr sÄ lÄngt som att sÀga att problemet Àr skapat frÄn tvÄ hÄll. a) Vi har fördummats genom att skola och media har okunskapat. b) Man har segat ned vÄr internkommunikation genom en lÄng rÀcka miljöfaktorer som gifter, kemikalier och elektromagnetisk nedsmutsning. Men helhetsseende mÀnniskor har lÀnge sett lösningar pÄ allt detta. Det behövs inga chip. Faktiskt anser jag att det finns en mycket stor fara med chip: Att vi blir robotar Ät den som styr chippet.

Lösningar finns, om inte oginhet fÄr rÄda, utan maximal nytta för alla dÀr t.ex. de som nu gÄr i skolan fÄ det bÀttre Àn vi sjÀlva hade det. HÀr rekommenderar jag varmt Alexander Bolotin:s examensarbete pÄ VÀxsjö universitet, Institutionen för pedagogik: "Schleiermacher goes to Summerhill - AllmÀnpedagogiska lÀrdomar frÄn demokratiska skolor.". Se Àven "2009-12-25" under "Omprogrammering av perceptionsmatrisen" och lÀnkarna dÀr om "Sluta skolan" och "Hyperdialog". Vad gÀller att kemiskt och elektromagnetiskt avgifta oss, se hela övriga "Leif Erlingssons holistiska detektivbyrÄ".

Inte heller finns det nĂ„got sjĂ€lvĂ€ndamĂ„l med att "alla ska jobba". Vad Ă€r det att "jobba"? Är mina alla vakna timmar pĂ„ dygnet jag kan avvara till att söka en bĂ€ttre framtid att "jobba"? Jag fĂ„r dĂ„ inget betalt för det, sĂ„ enligt "arbetslinjen" gör jag större nytta för samhĂ€llet om jag sliter frĂ„n 9 till 5 som löneanstĂ€lld pĂ„ nĂ„gon annans kontor. Är eftertanke och sökande av verklig intelligens en parasitĂ€r verksamhet, eller ett arbete? Ja, det beror pĂ„ om samhĂ€llet Ă€r sjukt eller friskt. Jag röstar för att vi gör det friskt.

Leif Erlingsson
2010-01-19

 
LegeNet Nytt, RSS flöde LegeNet Nytt, RSS flöde

LegeNet Nytt

Inloggning