LegeNet Holistisk detektivbyrÄ

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Andra varvets tÀnkande

Skicka sidan Skriv ut PDF

Den 12 juli 2006 postade jag denna text, den hÄller Àn:

Andra varvets tÀnkande
Eller vÄgar vi Àlska?

"The powers that be" Ă€r som en Trollkarl frĂ„n Oz, som manipulerar kasperdockor, en kasperteater av fiendebilder. Ett sekel Ă€r det Morerna. Ett annat Ă€r det Judarna. Åter ett annat Ă€r det Muslimerna - som rĂ„kar vara Morerna igen fast med ett annat namn. Och det Ă€r Terroristen, fast det Ă€r Morerna, eller Muslimerna/Araberna. Och vi tittar Ă€n hit, Ă€n dit. "Var Ă€r terroristen?!", spekulerar vi. Men vi ser inte Trollkarlen frĂ„n Oz, som drar i trĂ„darna. TrĂ„darna av finansiering. För Trollkarlen frĂ„n Oz startade en Bank of England i London för hundratals Ă„r sedan, och lĂ„nade ut pengar de inte hade mot rĂ€nta ("fractional banking"). Och Trollkarlen frĂ„n Oz startade Federal Reserve i USA. Och tillverkade pengar av ingenting som han sĂ„lde till USA. Och han finansierade sprattelgubbar pĂ„ höga politiska poster. Och han lobbade mot och mutade för att fĂ„ bort alternativa valutor, som den mycket framgĂ„ngsrika alternativa valutan pĂ„ kanalön Guersney t.ex..

Kopplingen till andlig medvetenhet Àr, kÀnner jag, att om mÄnga, mÄnga, mÄnga blir medvetna om hur det fungerar, utan att bli cyniska, och ser rakt igenom sprattelgubbarna/gummorna och rakt igenom fiendebilderna till den som drar i trÄdarna/finansierar teatern, alltsÄ genomgÄr en moralisk och kunskapsmÀssig mognadsprocess - jag tÀnker mig detta som en andlig mognadsprocess, dÀr jag ser sann andlig mognad som att man bryr sig om andra och ser verkligheten som den Àr snarare Àn de kulisser, gobelÀnger av lögner, illusioner som "kasperteatern" försöker skapa - att man ser rakt igenom ideologisk och religiös indoktrinering - att vi dÄ uppnÄr det "andra varvets tÀnkande" som en filosof som citerades för en tid sedan i Miljömagasinet talar om, dÀr vi ser allas behov, över alla grÀnser. (Se Ken Wilber och Global rÀttvisa.)

Om vi uppnÄr denna klarsyn ser vi att vi alla Àr ett, det Àr inte en som Àr muslim, en som Àr sikh, en som Àr kristen, en som Àr israel, en som Àr palestinier, en som Àr afghan, en som Àr irakier, o.s.v., utan vi Àr alla ett. NÀr vi ser detta kan vi inte kriga. Att arbeta för fred krÀver mod. Det Àr enklare att hata kasperdockor, fiendebilder. Att hata den andre. Men sann kÀrlek bortdriver rÀdslan. VÄgar vi Àlska? VÄgar de hukande svenska horderna ta kontant med sig sjÀlva, Àlska sig sjÀlva och sin nÀsta?

Leif Erlingsson
2006-06-12

 
LegeNet Nytt, RSS flöde LegeNet Nytt, RSS flöde

LegeNet Nytt

Inloggning