« Hem | Och anfallet mot Iran blir allt mer troligt... » | Vad är din investering i Bushs och Cheneys krig? » | So? » | Fem år – och McCain vet fortfarande inte skillnad... » | Öppen tråd: Mats kampanj mot UUAA » | Råd till "nyvakna" Om intellektuella G-krafter » | Nu är det bevisat Två personer sköt Robert Kennedy... » | USA ut ur Irak! Ställ krigsförbrytarna inför rätta... » | Sprickan Pentagon-Vita huset vidgas "Hussein hade ... » | McCains chanser ökar dramatiskt.Clinton satsar på ... »

Sionism ska visst jämföras med nazism

En av Sveriges modigaste Israelkritiker, Lasse Wilhelmson, har bett några bloggande vänner att sprida denna artikel. Den skrevs ursprungligen som ett debattsvar till Expressen, men de ville inte publicera den.

I en artikel på sidan 4 i Expressen den 17 mars 2008, ”Kommunism ska visst jämföras med fascism”, diskuterar Ana Maria Narti kopplingen mellan kommunismen som ideologi och dess praktik och menar att Forum för Levande historia vägrar se denna koppling och därför producerar mer förvirring än upplysning. Skälet är att den ledande forskaren för kampanjen om kommunismen hävdar att man inte kan likställa kommunism och fascism på grund av att det fanns ”mycket ljus” i den kommunistiska utopin.

Jag är beredd att hålla med Narti om denna kritik, men den drabbar ju även fascismen eller nationalsocialismen i vars totalitära ideologier det också fanns ”mycket ljus”. Jag skulle till och med vilja påstå att det är typiskt för alla så kallade ideologier, att de innehåller ”mycket ljus” och att det därför är helt nödvändigt att se kopplingen till dessas samhälleliga praktik, om man vill göra en vettig bedömning av dem. Inte minst då ideologierna alltid utnyttjas för att rättfärdiga ”mycket mörker”.

Personligen är jag skeptisk till alla ideologier. De utgör låsta tankesystem som begränsar människors tänkande, som därmed blir lättare att styra och kontrollera. Medias och utbildningens betydelse som ideologiproducenter i dagens globaliserade värld kan knappast överdrivas härvidlag. Även staten inser detta, vilket ju Forum för Levande historia är ett uttryck för, något som det dock finns principiella skäl att vara tveksam till. Fristående forskningsinstitutioner vore att föredra för historisk forskning, och politik har vi ju redan en form för genom den fria partibildningen i vår parlamentariska/liberala demokrati.

Nartis artikel rör den viktiga frågan om hur det svenska folket bäst skall tillgodogöra sig historiska kunskaper som kan verka förebyggande, det vill säga att i tid känna igen totalitära ideologier genom kopplingen till deras praktik. ”Om detta må vi berätta” så att vi kan förhindra att illdåd mot mänskligheten upprepas. Så låt oss gå till rötterna, inte bara med kommunismen, utan också med sionismen, som ju faktiskt också såg sin födelse i mitten av 1800-talet.

Grunden för sionismen utformades av Moses Hess, som kallades för kommunistrabbinen. Han var en av Tysklands första betydande socialister och Karl Marx' mentor in i socialismen. Han anses av sionister vara den förste sionisten och skrev boken "Rom och Jerusalem" (1862). I den betonar Hess den judiska "rasen", dess överlägsenhet och utvaldhet, samt judisk religion som den bästa garanten för den judiska nationaliteten.

Sionismens grundare anses vanligen vara Theodor Hertzl. Han hänvisade senare till Hess' bok som den som säger allt som är värt att säga om sionismen. Hertzl presenterade en plan för den judiska koloniseringen av Palestina i sin bok "Den judiska staten" (1896), som antogs på den första sionistiska kongressen 1897. Den judiska "rasen" ses som ett folk med rätt till en egen stat i Palestina, där berget Sion finns. Målet är ett socialistiskt Utopia - en modellstat – med liknande ”ljus” som den kommunistiska.

Det sionistiska projektet utvecklades vidare av marxisten Ber Borochov, med "territoriell koncentration" som en lösning på den judiska frågan. Han grundade Poale Zion, det marxistiska sionistpartiet, som stödde den ryska revolutionen 1917. En av dess medlemmar var David Ben Gurion – Israels landsfader - som kom till Palestina i början på 1900-talet. Ben Gurion såg sig själv som bolsjevik och var för proletariatets diktatur i alla länder utom i Palestina, där han i stället tillämpade sionismens diktatur. Hur ser då sionismens praktik ut?

Sionismens paroll "ett land utan folk till ett folk utan land" har varit vägledande för den judiska koloniseringen av Palestina sedan drygt hundra år. Förverkligandet av en "Judisk stat", som är sionismens mål, förutsätter kraftig judisk befolkningsmajoritet och etnisk rensning av dem som från början bodde där – ett så kallat levnadsutrymme. Israel är därför i grunden en rasistisk statskonstruktion. Judisk överhöghet säkerställs genom ett apartheidsystem som är integrerat i lagar, administrativa bestämmelser och religiösa påbud. Än i dag saknar Israel en författning och fastslagna gränser, i linje med sionismens krav på ytterligare expansion. Se vidare i min artikel på SVD/Brännpunkt den 3 juni 2003, eller i Ordfront Magasin i december 2006.

Av det ursprungliga Palestina är idag cirka 85 procent stulet eller annekterat och resten är ockuperat. 800.000 palestinier fördrevs/flydde 1948 och förvägras sin av FN fastlagda rätt att återvända; det som av palestinierna kallas för al Nakba – katastrofen. Västbanken består av inmurade enklaver kontrollerade av 100-tals checkpoints, och Gaza är förvandlat till värdens största friluftsfängelse/getto under blockad och utsvältning. Cirka 10.000 palestinier, varav många barn, sitter i israeliska fängelser utan rättegång och dom. Israels förhållande till palestinierna uppfyller de formella kraven på att vara en folkmordspolitik.

I sionismen sammanförs ”ras”, folk, nation och utvaldhet, till en nationell socialism i kolonial tappning – ”lebensraum” och ”blut und boden” – utvecklad redan under 1800-talet. Senare skapades den tyska nationalsocialismen med samma ideologiska beståndsdelar och en snarlik samhällelig praktik. Om nazismen är tyskarnas nationalsocialism, så är sionismen judarnas.

"Jag tror, liksom Hitler, på idén om blodets makt."
Så skriver Chaim Nachman Bialik i "The Present Hour" (1934). I Israel betraktas han som nationalskald.

Sionismens brott är ett resultat av sionismens ideologi. Om detta bör ni berätta, Forum för levande historia.

Täby den 19 mars 2008

Lasse Wilhelmson

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

En myndighet för historieskrivning.. Kan det bli mer groteskt?

På sidan Om Forum för levande historia så kan man läsa att de är en ovanlig myndighet, en kunskaps- och kulturinstitution som saknar direkt motsvarighet någonstans i världen. Tillåt mig tvivla.. Jag skulle tro att Nord-Korea har något liknande, och att det funnits liknande "myndigheter" i det gamla östblocket, för att inte tala om Nazityskland.

Myndigheten Forum för levande historia har gett ut ett elevmaterial som heter Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer, men de skriver själva på sidan 29 i lärarhandledningen till samma verk "I en diktatur står alltid historieskrivningen i statens tjänst" Plonk!

Verket de nu gett ut är ett "beställningsjobb" av Regeringen Reinfeldt, de ville ju inte vara sämre än regeringen Persson som grundade myndigheten för den historieskrivning som skall tryckas ned i halsen på våra skolungdomar. För lite drygt två veckor sedan, den 10:e mars så presenterades "verket" vid ett internationellt seminarium. Ministrar, intellektuell elit osv.. satt givetvis på första parkett.. Då passade en historieprofessor från Lund, Michael Schoenhals med Kina som specialitet på att läsa upp ett dokument från Kinas underrättelsetjänst som visade hur långt Kina en gång var beredd att gå i utrensningen av dissidenter. "Första parkett" mottog givetvis denna bekräftelse med belåtenhet.

En stund senare avslöjade professorn att det han läst inte alls kom från Kina. Det var en ordagrann översättning, med enstaka substantiv utbytta, av George Bushs tal där han förklarar varför USA ska använda tortyr i kampen mot terrorismen.

DN har skrivit om det. DN avslutar artikeln bla. med orden Michael Schoenhals inlägg kommer att gå till historien. Sällan har en svensk humanist tillrättavisat makten lika skarpt..

Tänk om någon hade filmat "första parkett" när han släppte bomben, det hade varit kul att se deras miner. Jag tycker dock att DN missat poängen, även om deras artikel heter just "Missa inte poängen!". Den där myndigheten kunde dock formulera det rent ut I en diktatur står alltid historieskrivningen i statens tjänst. Historieskrivning skall inte statsmakter syssla med (oavsett om den är good, bad or ugly), det är i grunden en sak för den fria forskningen.

//steelneck

Jag tror att någon (du?) nämnt den oslagbara episoden en gång tidigare! Jag vet att jag hörde något liknande från någon på Air America.
Jo, de minerna hade man väldigt gärna haft förevigade!

MW

Brukar kolla in här men aldrig skrivit nåt. Men tänkta att någon kanske kan kommentera med sin kunskap.

Har en granne vars dotter skrivit till levande historia för någon vecka sedan.
Han säger att hon skickat mailet varje dag för hon tror att det inte kommit fram.

Han skickade det till mej och det såg ut så här:
------------------------------
Jag skickade mail till er igår men fick ente svar.
skriver det igen men vill ha med fråga om som sas på en sida
USA o England har startat 44 krig efter kallakriget och omkring 10 miljoner har dött
för det. Är det sant?

Hej
Håller på med ett arbete i skolan som skall ställas ut.
Ni är bra på mord på folk..
Har läst lite om My Lais och minnet om det.
Var hittar jag mer om Vietnamkriget och 3miljoner döda och My Lais i er sida.
Hittade lite på det här:
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=8339
Men inget på svenska hos er.
Finns det nåt om Indianerna i Amerika, var det 6 miljoner indianer som dödades
eller hur många var det?Mvh
Wonderdream

ps
Pappa säger att många också dött när man gjorde Israel, stämmer det ?
ds
-----------------------------
Han misstänker att dom inte vill svara.

mvh
janne

Sorry, noterade inte att du också la ut, när jag gjorde det. Annars hade jag gett länk hit också, så besökare läser kommentarer lite överallt! (Dessutom håller jag på att ta en statisk kopia av min site, som jag har pausat, men för att allt ska bli rätt måste jag om en stund dölja Lasses artikel någon dag från översikten igen, tills kopian är klar - den har redan gått ett dygn, och lär behöva ett par till dygn, tar med många länkade sidor också... Men länken nyss funkar.)

steelneck:
Jag kan inte undgå bli imponerad av hur påläst du är. Ja, synd att ingen filmade första raden och la ut filmen på youtube. Annars är ju "forum för levande historia" en skam för Sverige. Jag kan fortfarande inte begripa hur vi stod ut med Persson och ännu mindre hur sossarna stod ut med honom. Vems ide var det att han skulle bli statsminister?

Wonderdream:
Hehhe, bra initiativ! KUNGEN ÄR NAKEN!

På tal om att "kungen" är naken:

Lasse W bad mig, Leif Erlingsson och Sveriges mest lästa politiska bloggare, Jinge, att publicea artikeln. Vi ställde alla upp.

Men nu är Jinge rosenrasande på detta och avslöjar sig å det pinsammaste på Leifs blogg. Läs och begrunda.

MW

Superbra artikel av Lasse.

Och till Wonderdream - bra försök! Har hört från en indiansk radiopratare att det fanns uppemot 100 miljoner indianer innan de vita kom och att 95% dog pga olika utrotningsåtgärder. Biologisk krigsföring var ytterst effektiv, då indianerna visade sig dödligt känsliga mot sjukor vi europeer blivit tåliga mot.

Nonchalansen mot indianliv och många andras i världen har inte minskat. Så vi behöver inte gå tillbaka i tiden för att se sånt här, fast det behövs för att förstå mönstret.

Runa

Wonderdream och Janne:
Runas uppgift om upp till 100 miljoner dödade "indianer" -- amerikanska urinvånare, native Americans -- syftar till hela den amerikanska kontinenten, alltså både Nord- och Sydamerika. Även Storbritannien, Spanien och Frankrike delar alltså på ansvaret. (I vilken utsträckning den kortlivade svenska kolonin, New Sweden, i runt Delawarefloden sysslade med liknande vidrigheter känner jag inte till, men det verkar ha varit begränsat i sådana fall.)

Men att USA grundades genom historiens värsta folkmord råder det ingen tvekan om.

När det gäller vår nutid tror jag att siffrorna mycket väl kan stämma, men jag är lite osäker på hur man bestämmer vad som ska räknas. Ska bara krig som USA/GB själva startat räknas, eller också krig som de bara "sponsrat"?

MW

"Myndigheten Forum för levande historia har gett ut ett elevmaterial som heter Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer"

Redan titeln på skriften är ju grotesk. Brott mot mänskliga rättigheter är alltid brott mot mänskliga rättigheter, sedan har det ju faktiskt ingen betydelse om dessa brott sker i kommunismens namn, i fascismens, i religiones, liberalismens eller demokratins namn. Ett brott är ett brott! Och det är DET våra myndigheter borde lära oss, istället för att ägna sig åt kampanjer mot enskilda ideologier.

Har Forum för levande historia förresten tagit fram något liknande material om det folkmord som skedde i Sverige i form av steriliseringskampanjerna? Sverige var ju det land i världen som tvångssteriliserade flest personer i förhållande till folkmängden. Men Forum skall kanske enbart ägna sig åt folkrättsbrott begångna i andra länder, så att rikta vår uppmärksamhet bort från vad våra egna politiker har sysslat med?

Jag förblir anonym för slippa att bli registrerad som antisemit(fast man hittar väl mig via IP adressen ändå), för all kritik av Isreal verkar anses som antisemtism, vad det nu betyder för semiter är alla folk som talar semitiska språk. Hur som helst visst bygger hela den judiska identiteten på en rasistisk grund då den baserar sig på en mångtusenårig vidskepelse om ett folk utvalt av Gud(alltså ett icke påvisbart övernaturligt väsen). Jag anser inte att man kan bygga en stat på etnisk identitet. Mig veterligen finns det ingen annan nation i världen som är det. En annan sak som också glöms bort är den mycket stora andelen judar som var i ledningen för bolsjevikerna under Sovjetunionens första decennier t.ex. Trosky, Sverdlov, Joffe, Berman, Kamenev, Kaganovitj(Stalins högra hand) etc. Jag är inte nån person som säger att kommunismen är nån judisk konspiration men andelen judar var betydande och det nämns inte av Israelvänliga antikommunister som t.ex Per Ahlmark.

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil