« Hem | USA:s högste Mellanöstern-militär avgåri protest m... » | President Bushs sångdebut: "You're all gonna miss ... » | Mortgage » | Redan de gamla grekerna...Platon om tyranniet » | Brev två » | 11 september: Nya vittnen och en ny video om fligh... » | Isprinsessans inspiration? The Georgia Guidestones... » | "Management by torture" Innovativ motivationsmetod... » | Jag fick ett brev... » | Vad är värst? Fågelinfluensan eller medicinen? »

Årets bild 2008
Etanolens "välsignelse"

Årets bild 2008. Fotograf Karl Melander

Denna nyhet hittade jag på Per Welanders utmärkta, AGW*-kritiska blogg Moderna myter.

Bilden som belönades med Årets Bild 2008 visar på allt det vi fruktar mest: nedsmutsningen av vår atmosfär och rovdriften av vår planet. Det finns dock ett stort "Men" – det är en bild av en etanolfabrik i Brasilien. Det bränsle som nu subventioneras som ett miljövänligt alternativ till bensin och diesel...

Att etanol inte är den välsignelse som vi tidigare fått lära oss har faktiskt börjat diskuteras, och effekterna drabbar oss redan i form av bland annat högre brödpriser och dyrare kött, eftersom en allt större del av världsproduktionen av majs – och i Sverige vete – nu går till etanoltillverkning.

Etanolen har dock många fler nackdelar (lånar igen från Per):
1. Det kostar mycket energi att producera - i vissa fall mer än man senare får ut.
2. Giftiga cancerframkallande utsläpp av aldehyder vid förbränning
3. Driver upp matpriserna t.ex. majs. Stort problem för fattiga.
4. Regnskog och annan natur skövlas för att bereda plats åt odlingar
5. Koldioxidutsläppen ökar och minskar inte förrän efter årtionden enligt nya studier. (Detta är knappast något problem om man som jag inte tror att koldioxidutsläppen är skadliga, min anm.).
6. Förbrukar mer bränsle (liter/mil) än diesel och bensin
7. Och nu dessutom - förbrukar mängder av vatten vid produktionen
(Det första exemplet påminner visserligen om en av de mest spridda myterna om vindkraft, men jag litar på Per...)

För den som vill sätta fart på fantasin med betydligt intressantare lösningar på energifrågan, rekommenderar jag Leif Erlingssons blogg, Intelligentians blockering, än en gång. Här får du till exempel ett tips på hur du kan bygga ditt eget UFO... Därifrån öppnar sig en svindlande surfning i ämnet fri energi.

PS: Och kom nu inte med en massa onödiga kommentarer om vattenånga och photoshoppande, det klarades av redan på Moderna myter. Bilden är en del av ett större reportage om problemet, inte bara ett snaskigt snapshot i ofördelaktigt ljus som sedan gjorts ännu mer skrämmande i Photoshop. Den namnkunniga juryn som valde bilden går inte på sådana knep!


* AGW - Anthropogenic Global Warming - mänskligt förorsakad global uppvärmning

Andra bloggar om: , , , , ,

Hehe bra bild, Mikael. Jag skickade ut den till alla medlemmar i det lokala gröna partiet.

Här i Finland har man ju i gröna kretsar pratat sig varm både för palmolja, etanol och biodiesel.

En bit från där jag bor finns Nordens största enhetliga industrikonglomerat; Sköldvik, Fortums oljeraffinaderi med alla spinn-off industrier. Här har man nyligen kört igång en biodieselanläggning och tagit emot den första satsen indonesisk palmolja trots Greenpeace-protester. Man skryter också med att kunna göra dieselbränsle av både entsymbehandlad halm samt slaktavfall. Som tur ryker det inte som på fotot...

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil