« Hem | Brev två » | 11 september: Nya vittnen och en ny video om fligh... » | Isprinsessans inspiration? The Georgia Guidestones... » | "Management by torture" Innovativ motivationsmetod... » | Jag fick ett brev... » | Vad är värst? Fågelinfluensan eller medicinen? » | 11 september: FBI medger att samtalet från Barbara... » | Ett av historiens största mysterier: Templet i Baa... » | Hillary Clinton vill förbjuda legosoldater Barack ... » | Dataföretag råkade läcka: McCain vinner valet i no... »

Redan de gamla grekerna...
Platon om tyranniet

Ingenjören länkade till detta i en kommentar, men det förtjänar att lyftas upp.

Vår uppskattade gästskribent Lars Österman har i smyg (nåja, det är dagsfärskt) lagt upp citat från och länkar till Platons klassiker, Staten på sin blogg. Skriven på 300-talet före Kristus är den fortfarande skrämmande aktuell och definitivt lättläst. En förklaring av hur tyranniet föds naturligt ur demokratin...

UPPDATERAT:
Jag fick boken The End of America, av Naomi Wolf, i present av min andre gästskribent, Leif Erlingsson. Eftersom den verkligen kan beskrivas som ett platonskt resonemang om precis samma fenomen, det stegvisa införandet av tyranni, så fick jag för mig att Leif hade skrivit om den på Intelligentians Blockering.
Men det visade sig att han hade gjort det här, på UUAA, och det genom att citera ett foruminlägg utav Gunnar Thorell.
Jag har också sett att bloggen Arthax ställt upp de 10 stegen mot fascism som Naomi Wolf isolerat ut. Men, vilket är helt okej, det var både credit och länk, det var också från en artikel härifrån UUAA, som dessutom länkade till ett föredrag med Naomi själv. (Det såg ju märkligt bekant ut!) Jag börjar få svårt att hålla koll själv på allt material som samlas här...


Andra bloggar om: , ,
Andra bloggar om: , ,

Vår tids största och mest utbredda konspirationsteori är den om alla jordens män som i hemlighet, och i milennium, har konspirerat i att förtrycka kvinnan. Detta är en myt! Man kan nästan föreställa sig att Illuminati har skapat denna myt genom historieförfalskning och hoppas på att kunna så etta frö av split ända in i sovrummet ute i stugorna. Provocerande? Man kan ju alltid hänvisa till hur kvinnor förr var nästan livegna...MEN. MEN!!! Glöm INTE bort att den större delen av befolkningen, männen inräknade, varit minst lika livegna. Män har varit livegna inför ALLA myndighetspersoner i det glmla feodalsamhället men kvinnorna BARA mot sin egen make. Jag säger inte att det inte var förfärligt förr, jag säger bara att det var LIKA förfärligt för män och kvinnor. I takt med att "proletären" har frigjort sig så har även kvinnan gjort det. Vår tes, som konspirationsteoretiker, är att VÅR ALLAS frigörelse varit en illusion.... Förr i världen så arbetade man och hustru på lika vilkor, stöttade och tröstade varandra under en formell könstillhörighet som de i sin ensamhet hade, och har, full frihet att bryta mot. Jag vet att det jag säger är rena dynamiten, men tänk efter, om det ens finns ett uns av sanning i detta så har vi alla blivit lurade på det här planet också. Om vi kan välja att tagga ner i vårt smhälle kring vår mest förädiska konspirationsteori så tror jag att vi alla kommer må en hel del mycket bättre! Då kan vi kanske fokusera på det som är viktigt i samhället och inte på att bekämpa det vi älskar mest, varandra!!
Kram alla kvinnor, vi vill er inget ont, vi vill bara ha er ömhet!
Läkaren :})

ursäkta att jag bröt trådtemat MW...kunde bara inte låta bli..
Läkaren:})

Det är väl inte speciellt konspiratoriskt att de flesta -ismerna kontrolleras och propageras av krafter som vill hålla dem under kontroll och samtidigt använda dem för att skapa konflikter.
Dumma vore de väl annars!

Men det som gör vårt psykologiska försvar mot sånt här så bräckligt är att det ofta handlar om viktiga frågor, som till exempel ojämlikheten mellan könen. En massa uppriktiga och engagerade idealister låter sig utnyttjas i organisationer och grupper som egentligen inte alls vill bryta status quo.
Och för varje ny, spontan grupp som föds i protest mot de gamla och försoffade, så finns det en uppsjö föreningsproffs som står beredda att infiltrera dem, så snart det visar sig att de börjar växa och få inflytande.

Det visste redan Platon...

MW

Ja det som mest förvånar mig är om växlingarna i mänsklighetens samhällsordning verkligen kan vara så förutsägbara och cykliska..?

Kan det verkligen vara så att vi går på i ullstrumporna enligt en helt förutsägbar modell från 300 talet f.Kr ?

Jag har svårt att tro det - men Platons logik får en att inse att vi, trots att vi tror att civilisationen utvecklats - så har vi de fakto närmast stampat på stället...

Jag bryter återigen trådtemat genom en kommentar till Läkarens inlägg: Kvinnans största problem är inte männens maktmissbruk utan kvinnans okunskap om sin egen natur. I det sammanhanget vill jag pusha lite för min gamla men som jag ser det fortfarande relevanta artikel om Kvinnan och jämlikheten.

En ren doft av sanning!

Jag läste vidare lite och upptäckte med en rysning att Amerika redan är på sidan efter. Dock inte genom den process som platon beskrev.

Joakim: Jag scannade din artikel (läste ursnabbt utan att fästa mig vid detaljer) och den är i sin helhet något jag kan skriva under på....insiktsfull.
Läkaren :})

Passar på att tipsa om Christian Engström som i de tre senaste bloggningarna skrivit om något jag anser vara relaterat till Platons Staten. Det imaginära terrorhotet, hur man idag agerar på skekulation resulterandes i exakt det som Platon beskrev. Jag lade en kommentar där jag tycker att jag lyckades förklara sambandet av Platon och det vi ser idag.

//steelneck

Den var rysligt bra Steelneck!

Läs gärna även min kommentar under steelnecks i samma tråd.

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil