« Hem | Obama fick NOLL röster i delar av Harlem... » | Begravningsentreprenör: Secret Service satte handa... » | Randi Rhodes hotar rösta på McCain om "superdelega... » | Ett budskap att begrunda » | Dags för en ny sjukhuspaus Öppen tråd » | En alldeles korrekt politisk analys Kan vi få nog ... » | Vem kapar internetkablar i Asien och Mellanöstern?... » | En påminnelse inför Supertisdagen... Demokratins f... » | Djävulens makt ökar, säger Vatikanen Efterlyser fl... » | Bara som en påminnelse... »

Brittiska forskare:
Folkmassor beter sig som får...

Nu har även detta lätt observerbara faktum blivit "vetenskapligt bevisat". Folkmassor beter sig precis som en fårskock, och det räcker med att en tjugondel, 5 procent, tar ledningen, så följer resterande 95 procent efter, utan att ens reflektera över det.
"I de flesta fallen insåg inte ens deltagarna att de följde efter andra," säger professor Jens Krause vid universitetet i Leeds till tidningen Telegraph.
Och enligt forskarna gör man det gladeligen.
"Det finns många paralleller till hur djur beter sig i grupp," säger Krause.

Men det är ingen nyhet; den här typen av sociologiska experiment har man ägnat sig åt i tusentals år. Och de utgör själva grunden för hur makten kontrollerar oss och betraktar oss. Till exempel är vi ju extra benägna att ty oss till ledargestalter när vi är rädda... Är det något som känns bekant? Kriget mot terrorn?..

Får jag påminna den som är intresserad om min fabel, den om Herden och fårskocken?

Goddag Mikael!

Precis som du säger så lär det knappast vara nåt nytt i påståendet. Möjligen har man i denna undersökning fintrimmat variablerna - hur få mest effekt ur så små ledningsresurser som möjligt.

Marknadsföringsföretag verkar vara mycket medvetna om detta i alla fall. Varför skulle annars idrottsstjärnor få bl a bilar helt gratis fast de är välsituerade.

Att vi tyr oss till ledargestalter när vi är rädda är ganska självklart och mekanismer bakom är simpla. Det jag finner mera intressant är hur det fungerar i vardagen. Varför är alla måsten så självklara?

Uhhh, det är riktigt läskigt när jag börjar tänka på varför jag själv gör de val jag gör. Behöver jag alla grejer jag har samlat på mig?

Nej, nu kopplar jag loss alla måsten, åtminståne för en liten stund, tar en kopp kaffe och unnar mig tid för lite kontemplation.

Det låter som en god idé, ingenjören. Själv ska jag just ge mig i kast med ett marknadsföringsuppdrag -- som MÅSTE vara klart till klockan 2.

Törs jag i det här sammanhanget göra reklam för att jag ger kurser i hur man manipulerar folk med sin röst?..

MW

Denna nyhet/"sanning" är något som borde komma alla till kännedom. Kanske då så fattar man att man är ett av de fåren om man bara sitter på ändan eller tiger som muren... "Många säger typ, vad kan lilla jag göra? jag är ju bara en" Det är just pga av detta kuvade tankesätt som man blir ett "får"... allt börjar med att någon säger/inspirerar/motiverar etc någon... Därav har vi inte retorik på skolschemat som vi enligt uppgift hade för länge sedan.. Det anses farligt!

sen hade jag en länk som kunde vara av allmännt intresse men som inte är relaterad till artikeln.

http://wikileaks.be/wiki/Wikileaks

/H

GooodKvällst Mikael,

Mitt i prick skulle jag vilja säga ! Men hur många VET att det är så här - och hur många av dom som vet gör någonting åt det ?

Jag skall nu skicka ett email till Dig - som påvisar vad jag själv har gjort.

Det här med WikiLeaks har jag snabbt kollat. Vid första påseendet synes ju WikiLeaks vara en ny stjärna på wår annars lite grå himmel - avseende icke MainStreamad fårskocksinformation, faktiskt...

Ha det... :-) /önskar vännen Josef

Jag har funderat över detta...
Tänkt på en sak, som troligen har med detta att göra:

- I Sverige och många andra länder har vi en 4%-spärr för insläpp för parti i riksdagen.

- Ganska lämpligt, eller hur? Den 4%-iga upplysta delen av befolkningen som SKULLE kunna leda och förändra, får inte komma in. Är detta anledningen till 4%-spärren, bakom kulisserna?

- Betänk oxo att amerikanska revolutionen tydligen leddes av ca 4% av upplysta som ville loss från Britannien...

Wikileaks. Den sajten försöker nu en schweiziska bank, och dess VD Julius Baer, få nedstängd globalt. Men de har sett till att ha åtskilliga domäner pekandes mot den, den torde också vara speglad världen runt. På slashdot finns en lista på olika adresser där man kan komma åt sajten. Oscar Swartz skriver utförligare om soppan i en bloggning. Han upplyser också att sajten hostas av svenska PRQ som också huserar The Pitrate Bay och en massa annat obekvämt som diverse censurintressen velat stänga ned.

//steelneck

Full correspondence between Wikileaks and Bank Julius Baer.

OBS. Direkt IP-nummer adress ifall DNS uppslagningen är falsk.

//steelneck

Bank Julius Baer vs. Wikileaks.

Ett citat:

Over the last two weeks, Wikileaks has released several hundred documents from a Swiss banking whistleblower purportedly showing offshore tax evasion and money laundering by extremely wealthy and in some cases, politically sensitive, clients from the US, Europe, China and Peru.

Part of the data was leaked to US and German tax authorities in 2005 and the Wall Street Journal ran an article on the act of leaking but not those mentioned in the material. The detail and specific allegations have previously been unavailable to the public.

Opassande, skriver också om wikileaks.

//steelneck

Nä nu djävl..

Adressen https://wikileaks.be försöker pracka på mig ett certifikat för att se sajten. Men istället för att tacka ja eller nej, så valde jag att kika närmare på certifikatet.. Det är utfärdat av Equifax Secure Global eBusiness CA-1.

Equifax på wikipedia.

Equifax Inc. (NYSE: EFX) is a consumer credit reporting agency in the United States, considered one of the big three American credit agencies along with Experian and TransUnion. Founded in 1899, Equifax is the oldest of the three agencies and gathers and maintains information on over 400 million credit holders worldwide

Å nu har wikileaks stött sig med bankerna big time... Det här är stort! De journalister som sitter å gräver i wikileaks-materialet nu begår närmast tjänstefel.

//steelneck

Ja, nu är man ute med släggan!?! Någon mäktig är riktigt rädd för något. Det här måste vara enormt!

PS Blev också erbjuden certifikatet du pratade om.

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil