« Hem | Whitney om Ron Paul » | "Kriget" mot semantiken » | Jon Stewart förklarar Mellanösternpolitiken » | CIA:s samarbete med "ondskans axelmakt", Syrien » | Ron Paul drar in rekordbelopp Kucinich kräver riks... » | 11 september: Ännu en CIA-veteran bryter leden » | Olycksfall i det journalistiska arbetet? » | 10 steg till fascism – var befinner vi oss? » | Femte budet: "Hjälten" som dödade >100.000 japaner... » | USA spionerar för $40 miljarder i USA! »

Är jag bara ute och paddlar?
Borde jag försköna verkligheten?

I min gamla Klepper faltbåt, utanför Sigtuna, 1967.

(Ursäkta det lilla språkliga övergreppet i rubriken, men jag ville så gärna använda de här två bilderna.)

Bilden ovan är från en annan tidsålder. Året är 1967, jag är 12 och Sverige är en socialdemokratisk experimentverkstad sedan 35 år. Gunnar Sträng höjer skatterna med varje Nådig lunta, inflationen är fortfarande runt 5 procent per år (för att på 70-talet regelbundet ligga över 10!). Tongångarna är övervägande optimistiska, Sverige är en världsledande varvsnation, teko-industrin (är det någon som minns den?) och verkstadsindustrin är starka, vi har järnmalm och skog, papper och vattenkraft. Den svenska militären är en av de största per capita och modernaste i världen och bara några år tidigare skrotades det svenska kärnvapenprogramet...

Ändå levde vi under hotet om total utplåning skulle Sovjetunionen eller USA få för sig att använda sina kärnvapen. De närmaste sovjetiska missilerna fanns bara några tiotal mil ifrån oss, ifrån mig och min pappa, där vi paddlade mellan Uppsala och Täby...
Bara fem år tidigare var det globala kriget bara en knapptryckning avlägset, i samband med Kubakrisen.

....

Bilden nedan togs under ett av mina knäck för Magasinet Skåne, sommaren 2006. Det handlade om olika kanotleder runt om i Skåne och just den här dagen var det vindstilla, 28 grader i luften och 24 i vattnet utanför Kullen. Det var som att paddla i Medelhavet!

Det skiljer nästan exakt två generationer mellan bilderna. UUAA Radio, som i juli 2006 var inne på sin åttonde månad och hade 13 besökare om dagen i snitt (det är mindre än jag har i snitt/tim i dag). För trots att det var fem år efter 11 september och mer än tre år sedan invasionen av Irak hade debatten inte vaknat här i Sverige och bloggar nämndes knappt i massmedia. Ändå talar vi om 11 september-trötthet... (Sanningströtthet skulle jag snarare vilja kalla det.)

Mikael paddlar runt Kullaberg, sommaren 2006. Foto: Jesper Heimerson

Det stora hotet mot världsfreden var nu en njursjuk saudisk gubbe, som gömde sig någonstans i norra Pakistan, om han inte redan var död. Ändå hävdade våra politiska ledare, som megafoner åt storebror USA, att världen aldrig varit mer otrygg. Att vi måste lämna ifrån oss en massa friheter och rättigheter, om inte mängder av oss skulle dö i den våg av terror som lurade runt hörnet, eftersom muslimerna hatade de friheter och rättigheter vi just frivilligt lämnat ifrån oss...

Men den 12-åring som kommer paddlande där bakom mig har precis börjat bli medveten om allt han måste leva i skräck för, förutom svartmuskiga muslimer; den globala uppvärmningen, bristen på olja, bristen på rent dricksvatten, skövlingen av regnskogarna, utarmningen av fisken i världshaven, antibiotikaresistenta sjukdomar... för att bara nämna några av de saker massmedia faktiskt skriver om.

Sedan kommer då den där gubbjäveln i kajaken framför och börjar prata om att våra politiska och ekonomiska ledare mycket medvetet håller på att förbereda ett massmord på oss, för att kraftigt reducera Jordens befolkning. Att man genomför experiment med gifter, sjukdomar och tankekontroll. Att målet är en global diktatur, där alla vi undersåtar lever under total övervakning och utan någon privatekonomi...

Borde jag, av hänsyn till barnen, både de unga och gamla, berätta goda sagor istället?

Det finns ögonblick då jag lutar åt att svara jakande på den frågan. Att satsa på positiva nyheter, på det andligt och moraliskt uppbyggliga, det förtröstansfulla och det goda. Men varje gång det inträffar (och då kanske det spelar in att jag inte själv har några barn) kommer jag tillbaka till att det inte är rätt -- att det är en självbedräglig naivitet, som kanske kan omfattas av en liten, relativt välmående västerländsk medel- och överklass, men som i nästan hela resten av världen skulle vara oförlåtligt förljuget.

Barnet som lever i lycklig okunnighet medan magen skriker, människor runt omkring dödas eller försvinner, vuxna begår övergrepp, allt det vackra och goda i handelsboden är oöverkomligt och så enkla saker som att kunna läsa är en lyx som bara några få lyckats tillägna sig -- är naturligtvis en illusion!
Man kan inte ljuga för ett palestinskt barn när den israeliska militären godtyckligt river familjens hus med bulldozers. Man kan inte ljuga för ett irakiskt barn som just fått benen bortsprängda under en "precisionsbombning". Man kan inte ljuga för ett malawiskt barn, som hostande av undernäring ser svenska tobaksuppköpare komma i glänsande bilar och fettvalkar runt byxlinningarna, medan hela byns enda fortskaffningsmedel är en kollektiv cykel...

Det handlar inte om att jävlas, att "våra" barn minsann inte ska få leva i lycklig okunnighet bara för att miljarder andra barn inte får det. Det handlar om överlevnadskunskaper i en allt tuffare värld, det socialisering i grunden går ut på. Hur skrämmande och otryggt det uppfattas av barnet, beror på dig som förmedlar kunskaperna.

Aspartamet i läsken, kvicksilvret i vaccinet, fluoret i tandkrämen och blyet i målarfärgen får vi inte ljuga om, lika lite som vi får ljuga om rökning, alkohol och narkotika... Att tvillingtornen sprängdes av amerikanerna själva, är det en hemskare sanning än att nazister i flera av våra grannländer medvetet gasade ihjäl judar, zigenare, handikappade och oliktänkande? När myndigheter avlyssnar våra telefoner, kollar våra surfvanor och läser vår e-post, är det något vi bör bespara våra barn, samtidigt som vi varnar dem för predatorer och pedofiler på nätet?

Det är en sorglig tid vi lever i. Och naturligtvis måste vi försöka skratta, sjunga och leka så ofta det bara går. För om de vuxna är rädda och fega, då är ondskan paralyserande även för barnet. Är de vuxna däremot starka och goda förebilder, då är ondskan begränsad, då kan den besegras.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Ja, det är en förfärlig tid. Dagens barn och unga får sig till livs, i form av information, bra mycket mer än vad vad vi fick, farorna ser ut att vara långt fler, trots att barn aldrig någonsin i världshistorien kunnat vara så trygga som de är i sverige idag. Herregud, på sent sextiotal sprayade vi DDT i våra hem mot myror, mygg och annat otyg.. Det spreds tonvis av hormoslyr på 70-talet, arsenik, kreosot mfl. vidrigheter var vanligt förekommande osv.. Men på den tiden hade vi politiker som inte hade glömt. Vi har alla hört till leda hur vi inte får glömma vad som hände under 30-talet, men vi har glömt. En minnets kollektiva härdsmälta har skett. Visst, vi har inte glömt övergreppen och våldet, men det spelar ingen roll, för det är ingen garanti mot upprepning. Varenda människa i 30-talets tyskland tyckte att förskräckliga saker var just förskräckliga, de kände också till att ruskiga saker hänt historiskt - de kom ihåg redan då - ändå hände det som hände. Idag har vi glömt varför det hände; att det enda som krävs för det onda att vinna, är att de goda inte gör någonting.

Dessutom, de där närmaste kärnvapen-missilerna är fortfarande bara några tiotal mil ifrån oss. Det globala kriget är fortfarande bara en knapptryckning bort, och läget förvärras var dag som går. De flesta av oss kommer ihåg de där nedrustningsavtalen som kom under Gorbatjov och Jeltsin - då gick det åt rätt håll åtminstone. Gissa vad som hände med avtalen när Sovjetunionen föll.. just det, de föll också. Ryssland kom visserligen på dekis under några år genom oligarkerna som närmast rånade landet, men andra sidan upprustade på lånade medel i en aldrig tidigare skådad omfattning. När Putin fick ordning på plånboken så följde han efter. Slaget handlar, precis som under de tidigare hundra åren, om Halford Mackinders Heartland. Så länge någon har en unipolär vision så är det ofrånkomligt, en snabb titt på världskartan gör det uppenbart för vem som helst.

//steelneck

Det finns bara ett svar Mikael - läs och lär av Nasreddin.

Jag med bakgrund i ett östeuropeiskt land kan inte sluta förundras över hur lite det skämtas i Sverige. Politiska skämt kan man inte ens finna på kartan?!? Hur kan det komma sig? Svenskar är annars mycket angagerade. Jag får inte ihop det.

Så fick jag tre nya saker att sätta mig in i: Mackinder, unipolaritet och Nasreddin. Den sistnämnde verkar i alla fall rolig.

Men, som en snabb kommentar till steelneck, så är den "historiska härdsmältan" påfallande. I ett inlägg som jag aldrig verkar få klart citerar jag en historiker som uttalar sig om hur omfattande, närmast regelmässig historieförfalskningen är ända in i våra dagar.

Och ingenjören:
Visst saknar jag också den östeuropeiska humorn. Som jag berättat flera gånger tillbringade jag mycket tid i Polen på 70-talet.

"De fyra socialistiska naturkatastroferna: Vår, sommar, höst och vinter."
Förmodligen helt obegripligt för en socialist idag... På tal om historielösheten.

MW

Vem kan i tid och rum förändra det som har hänt globalt, regionalt eller lokalt på planeten Jorden?

Röstberättigad svensk medborgare som vill, vågar och kan utveckla enskild kunskap att värdera och välja RESURSER och RESULTAT, tar reda på VEM som förvaltar framtida FRED - lokalt, regionalt, centralt eller globalt för enskild fysisk person, på den inre gemensamma marknaden i Europeiska unionen eller lokalt i en delstat i USA.

Whistleblower

The heartland. Ta en titt på världkartan genom suddiga glasögon. Du har europa, ryssland och kina/indien - i runda slängar, men.. något finns däremellan. Före järnvägen och oljan så var detta område oviktigt, alla transporter av vikt gick på sjön, där var england världherren. Men så kom järnvägen och senare oljan, nu kunde världen knytas samman med annat än båtar. Oopss, för det brittiska imperiet vill säga. I ungefär samma veva, i grova drag, så kom oljan. Tyskarna fattade oljans galopp snabbast, de byggde järnväg till mellanöstern och började till råga på allt även bygga båtar med förbränningsmotorer som körde skjortan av de engelska rykande skorvarna dör röken dessutom kunde ses på flera kilometers håll. Britterna såg sitt imperium hotat. Britterna började då också bygga om till olja. Hoppla, ojdå. Oljan råkade då genom detta få betydelse för nationell säkerhet, ja imperiets säkerhet.. Tyskarna hade ju dessutom fått ett enormt skadestånd av Frankrike efter kriget mellan dessa, mycket lägligt när den industriella explosionen stod på sin topp. Tyskarna började köra ifrån england på ännu ett område. Tyvärr hade inte tyskarna så bra kontroll över det lätt instabila balkan där järnvägen till mellanöstern gick - då kom skotten i Sarajevo. Resten av historien kan du.

Efter Versaillesfreden summerade Mackinder det så här:

Who rules East Europe commands the Heartland; Who rules the Heartland commands the World-Island; Who rules the World-Island commands the world.

Resten av historien kan du, å som sagt där står vi och stampar än idag. Detta genom att ett visst land har en unipolär vision, alltså en strävan efter "world domination" kortfattat uttryckt. SCO-länderna har däremot uttryckt att de inte har något emot en bi eller multipolär värld så länge de inte trampar varandra på tårna, givetvis. Polarity in international relations

//steelneck

steelneck:
På din inspiration har jag läst en hel del om Mackinder de senaste dagarna och vet inte riktigt hur jag ska ställa mig. Och du gör en sammanfattning av tiden upp till WWI, som jag skriver under på till största del, även om Sarajevo är en av de mest långsökta ursäkter för att starta ett världskrig jag någonsin stött på...

Jag tror att mycket av mitt problem är att samtliga våra antagonistiska religioner idag kommer ifrån Mellanöstern och att det är dit som allt återigen fokuseras. Jag sliter verkligen med att förstå hur detta hänger ihop, eftersom religionernas uppkomst inte kan förklaras med olja. (Kanske ser vi på olika kartor, men den skiss jag hittade på Wikipedia koncentrerade the Heartland till norr om Mellanöstern.)

USA:s roll som en unipolär maktutövare mislyckades redan under en relativt respekterad president som Bill Clinton. När de sedan var tvingade att fejka en terroristattack emot sig själva för att få lite sympati och draghjälp sumpade de hela den på bara ett par år... Som jag ser det är USA:s roll som stormakt i NWO ungefär lika tung som George Bushs roll som president i USA.

Och det tar oss tillbaka till Mellanöstern igen. USA tar order både från Israel och arabvärlden! Och alla verkar nöjda och glada med det arrangemanget. Alla tjänar i alla fall miljarder och åter miljarder på det.

Men det känns inte som förklaringen är fullt så enkel.

MW

Och Whistleblower:
Jag är ledsen, men jag begriper inte vad du vill ha sagt.

MW

När Churchill var First Lord of the Admiralty så sade han "We must become the owners or at any rate the controllers at the source of at least a proportion of the oil which we require." 1913 så kontrollerade det brittiska imperiet mindre än 2% av världens oljeproduktion, som vid den tiden ändå inte hunnit bli särskilt stor.

Sarajevo var ju sas. bara den där sista lilla droppen som fick bägaren att rinna över. Hade inte alla andra stor- och geopolitiska aspekter funnits så hade skotten bara varit ett simpelt polisärende. Men sett i backspegeln så räknas ändå det som starten för världskriget. Senare så använde ju nazisterna en liknande mindre händelse som ursäkt för att starta judeförföljelsen. Ett simpelt mord, som de mycket väl kan ha utfört själva och sedan bara skyllde på judarna. Kvällen och natten efter nyheten om mordet på potentaten (kommer inte ihåg hans namn) kallar vi idag för kristallnatten.

När du börjar tala om religion, glöm då inte att det i alla tider använts som ett verktyg av makthavarna, som då i regel har haft helt andra motiv än religiösa. De flesta religioner av idag har väl tämligen gemensamt ursprung, där kristendomen och islam är väldigt närstående. Jesus var ju t ex. en av profeterna. Jag skulle tro att det mesta härstammar i grunden från soldyrkan och behov av att förklara det man då inte kunde förklara. En hel del av det handlar också om vis- och lärdomar som man funnit nyttiga att föra vidare och kanske bygga rädslor kring för ett bättre leverne. Att muslimer inte äter griskött kan det finnas en mycket logisk och begriplig förklaring till - Griskött tål inte värme på samma sätt som vilt, nöt och får, grisköttet blir väldigt fort häsovådligt. Vi har också en släng av det, dock inte religiöst, men väl kulturellt än idag, Julskinkan. Man slaktade gris på vintern när det var kallt och köttet kunde tas om hand, sommartid handlade mer om helstekt på en gång vid festligheter, eller den salta torkade korven från vintern. Nöt och vilt däremot blir ju bättre om det får hänga varmt ett tag. Men till en stor del så används religion som ett verktyg av de med makt. Tänk bara på vår gamla asatro och hur den kunde användas av den som skickade folk i döden - var modig, du får festa i valhall om du dör.

Näe, enkelt är det inte. Det finns alltid tusentals aspekter i geopolitik. Delar av andra världskriget handlade också om geopolitik och olja. Å märkligt nog, de var de delarna, i Afrika och mellanöstern som sågs som ändå ganska reko krig även av de inblandade på båda sidor. Å givetvis var det olja det handlade om, då som nu. Inte religion (muslimerna var i stora drag tyskvänliga - de var ju affärskompanjoner).

Men för att återgå till Mackinder. Ja, det är *stan länderna som så att säga är den verkliga kärnan i Mackinders Heartland. Afganistan, Pakistan osv.. men även mellanöstern kan räknas dit eftersom det ligger tämligen centralt i "världs ön" mellan både asien och afrika. Där ligger dock de största oljereserverna utanför ryssland. Men idag så börjar även rymden få geopolitisk betydelse både som ögon och öron men även som ett perfekt ställe att hänga flytt- och navigerbara stridspetsar på. USA har med hjälp av Israel hindrat en FN-resolution sedan 80-talet om att förbjuda militärkapplöpning i rymden. Kinesernas rymdkapplöpning handlar nu inte bara om att sätta en gubbe på månen, det är djupt militärstrategiskt. När USA senast sköt upp en rymdfärga, så skickade kineserna upp en raket bara minuter efteråt - USA fick hicka - sedan sköt kineserna demontrativt ned en utav sina egna gamla vädersatelliter från denna raket, samtidigt som de placerade ut en ny satellit. Jag tror att Cheney satte i halsen då..

Sen att det finns religiösa fanatiker, är bara en skärmytsling i dessa sammanhang, lite grus i maskineriet på sin höjd. Fast i det där om USA älskar Israel, så fattas det någon info även hos mig, ibland verkar det nästan som om Israel har någon hållhake på dem, nästan som om de idkar utpressning. Men att Israel är rädd för sin omgivning, det kan jag förstå, det är närmast naturligt med tanke på..

//steelneck

Mikael skrev: "De fyra socialistiska naturkatastroferna: Vår, sommar, höst och vinter."

:-)

Du vet precis vad jag menar. Ren tung fakta är nog för svårsmält och allt för deprimerande för de flesta.


//steelneck:

Jag tvivlar på att muslimerna föredrog tyskar för att man idkade mycket handel med Tyskland. Handeln med England måste ha varit mycket större. Det handlar nog snarare om att man håppades bli av med England som kolonialmakt i sina lända om Tyskland skulle vinna kriget, både det första och det andra.

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil