Airbus gör jätteförlust på dollarraset
Detta är ytterligare en viktig nyhet, som jag inte kan hitta något om i svenska medier, med undantag för affärstidningen Realtid.se. Airbus, EU:s paradprojekt framför alla andra, har rekordmånga order men räknar med "väldiga förluster" på grund av att man säljer sina plan i dollar. (BoB Anna Gustin.)
I ett tal inför ett råd av anställda i Hamburg i torsdags avslöjade Airbus' vd, Tom Enders, att man måste göra kraftiga nedskärningar inom FoU men även inom andra personalgrupper, för att motverka de katastrofala effekterna av att tillverka inom EU men sälja i dollar. När euron nu kostar ungefär 1,50 dollar är lönsamhet i dagsläget omöjlig, sa Enders. (Här länkar till: Telegraph och Spiegel.)
Varför tiger ekonomijournalisterna i Sverige om detta? På e24, för att bara ta ett exempel, skriver man flitigt om det gynnsamma orderläget och den saudiske prinsens superjumbo, men inget om detta... Kan det vara så bagatellartat, att alla dragit samma redaktionella slutsats, att det inte förtjänar att skrivas om?
Andra bloggar om: mediekritik, airbus, Tom Enders, förlust, dollar, euro, dollarras
I ett tal inför ett råd av anställda i Hamburg i torsdags avslöjade Airbus' vd, Tom Enders, att man måste göra kraftiga nedskärningar inom FoU men även inom andra personalgrupper, för att motverka de katastrofala effekterna av att tillverka inom EU men sälja i dollar. När euron nu kostar ungefär 1,50 dollar är lönsamhet i dagsläget omöjlig, sa Enders. (Här länkar till: Telegraph och Spiegel.)
Varför tiger ekonomijournalisterna i Sverige om detta? På e24, för att bara ta ett exempel, skriver man flitigt om det gynnsamma orderläget och den saudiske prinsens superjumbo, men inget om detta... Kan det vara så bagatellartat, att alla dragit samma redaktionella slutsats, att det inte förtjänar att skrivas om?
Andra bloggar om: mediekritik, airbus, Tom Enders, förlust, dollar, euro, dollarras
Vänta du tills dollarn når två spänn, när den svenska tunga industrin som också säljer i dollar börja gå på knäna.. då skall du få se skriverier.
Nå det finns fler som funderar vartåt det kan luta (den bloggen länkade Carl Bildt till härförleden).
//steelneck
Inlagt av Anonym | den 25 november 2007 21:56
Och endel storföretag retirerar sakteligen från USA-marknaden.
Som någon kanske minns så sålde Stora-Enso nyligen hela sin Nord-Amerikanska affärsverksamhet trots att man gjorde stor förlust på affären.
Pappersindustrin borde absolut byta till euro från dollar.
http://www.e24.se/branscher/ravaror/artikel_15541.e24
"Äntligen!
Stora Enso ser ut att kunna kliva ur sitt nordamerikanska fiasko. Det är bara att applådera Stora Ensos nye koncernchef Jouko Karvinen, som nu får koncentrera sig på de långt ifrån små europeiska bekymren."
Inlagt av Lars Osterman | den 25 november 2007 22:20
Mikael påpekar på en viktig sak. Därför tycker jag det är viktigt med ett starkt och folkligt EU. Enskilda länder kan inte möta hotet från väster om stora havet. Tillsammans kan vi det.
Lars Österman:
Stora-Ensos flykt från Nord Amerika kan inte bero på att dollarn är för lågt värderad. Billig dollar gör det billigt att tillverka i USA. Det är varor som är tillverkade i Europa som blir dyrare i USA. Även varor som internationellt prissätts i dollar blir dyrare att tillverka i Europa.
Europa kommer förr eller senare tvingas göra nåt åt saken. Ett sätt att devalvera € vare att investera stort på infrastruktur, forskning och sociala projekt. Då dödar man många flugor i en smäll.
Inlagt av ingenjören | den 26 november 2007 15:05
Om dollarn försvinner som föredragen valuta -- och jag ska inte blanda in ameron i detta -- för olja, industri och bara som privatvaluta, kommer konsekvenserna för världsekonomin och förmodligen även världsfreden att bli enorma.
Jag kan förstå ditt resonemang, ingenjören, speciellt när det gäller satsningar på infrastruktur och forskning, men att EU skulle kunna bli starkt och folkligt är jag ytterst tveksam till. Hela projektet är uppbyggt på att distansera sig från medborgarna, vilket inte minst det urusla valdeltagandet pekar på.
Utan att veta exakt vad det skulle innebära på kort sikt, känns det absolut nödvändigt att vi kommer ur fiatekonomin och går tillbaka till en fast myntfot av något slag. Och med risk för att låta ännu mer framstegsfientlig, så tror jag också att tullar måste användas effektivare, för att inte helt beröva länder med dyr arbetskraft sin inre produktion.
I princip är jag internationalist, jag tror inte att gränser och nationalstater är enbart av godo, men jag ser den globala kapitalismen som ett ännu större hot och en global ekonomi baserad på fraktionella reserver verkar som ett korthus som håller på att rasa.
Och detta är den fråga som känns som den allra viktigaste vi har att lösa just nu, men våra ekonomimedier duckar. Jag skulle verkligen uppskatta om den debatten kom igång innan det går två dollar på en euro...
MW
Inlagt av Mikael Wälivaara | den 26 november 2007 16:24
Ingeniören:
Jag tror nog inte saken är fullt så enkel som du vill föra fram. I
nget företag har något att tjäna på att finnas till på en marknad där valutan sannolikt totalkraschar på några års sikt.
Ökad konkurrenskraft till följd av att kursen sjunker är en petitess jämfört med de negativa effekterna.
Stora Enso landsteg i USA för att göra vinster som kan exporteras till aktieägarna i Norden. Denna strategi gick i stöpet av många orsaker.
Jag är säker på att storföretag typ Stora Enso har undersökt saken noga och flyr fältet kvickt som fan...
Inlagt av Lars Osterman | den 26 november 2007 20:05
Lars:
Jag tror inte att saken är så enkel att dollarfallet utlöser Stora-Ensos flykt från Nord-Amerika. Flykten har sannolikt på flera olika orsaker såsom Stora-Ensos position på marknaden, marknadsläget i stort, konjunkturläget, S-E finansiella styrka för tillfället osv samt valutaläget som en variabel bland alla andra.
Mikael:
På vilket sätt är EU uppbyggt på att distansera sig från medborgarna? Som jag ser på saken så är EU bygge fortfarande igång och går visst att påverka och det finns de som vill ha ett folkligt EU och jobbar för det innifrån. Jag ser också att det finns krafter som kämpar emot detta och svartmålar EU så mycket man kan.
Det räcker att öppna våra tidningar eller se/höra nyheterna via elektronisk media. Vad får man veta om EU? Jämmer och elände! Det är mycket sällan vi kan läsa nåt positivt om EU. Hur kan det komma sig? Är det verkligen så dåligt? Man söker efter mindre bra saker med lykta och rapporterar med glädje om nåt förslag om att förbjuda (gud förbjude) den så populära snusen.
De gånger det står nåt positivt om EU så handlar det om frihandel. Det vare bättre om vi kunde formulera vilket slags EU vi vill ha.
Sen det där med tullar tycker jag man ska vara försiktig med. Däremot är det ett måste att övervaka penningrörelser både nationellt och internationellt.
Pratade med en valutahandlare för ett tag sedan och fick yrsel när jag fick veta hur mycket pengar det omsätts varje dag bara i Sverige! Där har vi roten till mycket elände. Får vi kontroll över flödet och framförallt får den mera transparent så kommer demokratin att ta ett stort steg framåt. Underligt att SÄPO inte verkar vara intresserad vilka drar i trådarna när pengaflödet sätts igång. Istället riktar man in sig på marginella grupper som hörs mycket men har ingen inflytande: vänsteraktivister, yttersta högern, anarkister osv, medans osynliga gruppen som har stor makt att styra verkar ha fria händer.
Inlagt av ingenjören | den 27 november 2007 09:33
Att EU distanserar sig från medborgarna är inte speciellt svårt att se. En allt större federalisering innebär att allt fler beslut fattas Bryssel. I EU-parlamentet har vi 19 representanter, mot 349 i riksdagen. Sammanlagt ska 785 ledamöter representera nästan 500 miljoner medborgare.
Enkel matematik, alltså:
Sveriges riksdag: 349 ledamöter, 9 milj invånare = 1 ledamot/26.000 medb.
Sveriges EU-parlamentariker = 1 ledmot/470.000 medb.
Hela EU-parlamentet: 785 ledamöter, 500 milj invånare = 1 ledamot/640.000 medb.
Den "reviderade" EU-grundlagen visar också på en allt större centralisering, där inte bara medborgarna får mindre att säga till om, utan även de enskilda medlemsländerna.
Vi får inte glömma historien, det är sant. Ett krigt med tiotals miljoner döda rasade i Europa för lite drygt 60 år sedan. Det var därför jag röstade för EU -- och för glädjen att få känna mig lite fransk och lite engelsk... Men att Kol- och stålgemenskapen var ett folkligt fredsprojekt, det inbillade jag mig aldrig. Och med tiden har jag förstått att till och med andra världskriget var ett EU-projekt. Allt enligt David Ickes "dialektik": Problem, Reaction, Solution. Man skapar ett problem (Hitler), reagerar på det artificiella problemet (kriget) och erbjuder en lösning, EU...
(Alla MÅSTE läsa Smedley Butlers "War is a racket", Krig är ett geschäft. En ögonöppnare om hur det såg ut i krigsmånglarkretsar i mitten av 1930-talet.)
Nå, tillbaka till ekonomin. Jag har lagt till en bild i slutet på inlägget för att illustrera det din valutahandlare pratade om, ingenjören. Illustrationen visar på valutahandeln i världen varje dag, jämfört med Sveriges samlade valutareserv. 8.000 miljarder kronor mot 200 miljarder.
Den visar ganska tydligt på vår nationella handlingsfrihet...
Det finns alltså ingen idealisk lösning. Det finns definitiva fördelar med euron. Men problemet med USD visar att inte ens stora valutor är immuna. Och att det grundar sig i kreditmarknaden och förvärras av handelsunderskott -- inte bara valuta- och räntespekulationer.
Det gamla argumentet att euron gör det omöjligt för Sverige att bedriva en egen handels- och valutapolitik är inte bara en reaktionär klyscha. Euron innebär ett enormt risktagande, det glömmer vi lätt.
Men på grund av att globaliseringen nu går så oerhört snabbt, kanske vi redan har passerat the point of no return. Jag vet inte. Den relativa självförsörjning vi hade för 40 år sedan är i alla fall nästan helt borta.
Kanske är det dags att ta fram den "gula och röda" igen... Skåne är i alla fall betydligt större än Luxembourg och Liechtenstein, tillsammans! (Jag bara skämtar! Och jag argumenterar om saker jag bara har en dilettantisk kunskap om -- och insett betydelsen av alldeles för sent...)
MW
Inlagt av Mikael Wälivaara | den 27 november 2007 14:50
Väl talat Mikael !
Undertecknar det mesta. Och tillägger att det nog bara är en tidsfråga tills det allt mer skrymmande EU-monstret krashar av egen vikt.
Men först måste vi ha ett regimskifte i USA. Om en Paul-Kucinich administration överlever alla mordförsök och verkligen lyckas avsluta krigen, ta hem trupperna, stänga baserna, nedmontera FED,IRS och federal byråkrati blir följden den att Europa måste ta modell av det Nya USA. Och då.....
Nåja.. det var bara en vision...som jag hoppas på.
Inlagt av Lars Osterman | den 27 november 2007 22:57
"8.000 miljarder kronor mot 200 miljarder"
Undrar om ni har rätta siffror på valutahandeln.
Den är idag mig veterligen över 3,0 biljoner dollar dagligen.
2004: The foreign exchange market is the largest market in the world, with an estimated $1.9 trillion currency traded per day (2004).
2007: Global daily turnover in currency markets rises to $3.2 trillion (nov 2007)
Daily turnover has jumped by a hefty 71% from $1.9 trillion in 2004, fuelled by high activity from hedge funds and "black box" computer trading, the Bank for International Settlements said yesterday in a survey it conducts every three years.
http://www.guardian.co.uk/business/2007/sep/26/money2
(den sjunkande dollarkursen kan ha orsakat snabb stegring 2007)
Men fråga är hur mycket svenska kronor är 3,2 biljoner dollar ?
Känner mig lite lat nu så jag orkar inte kolla vad det blir....zzzz..
Inlagt av Lars Osterman | den 27 november 2007 23:20
Jag tog siffrorna från en artikel i SvD förra året, men jag borde ha dubbelkollat dem.
3.200 miljarder dollar är ungefär 20.140 miljarder kronor...
Om dagen, i spekulation.
MW
Inlagt av Mikael Wälivaara | den 27 november 2007 23:35
Jaha det blidde drygt 20.000 miljarder SEK dagligen..ganska häftigt.
Om man införde en sk tobinskatt på 0,1 % på valutaspekulationer skulle ge en utdelning på 20 miljarder SEK dagligen.
Inlagt av Lars Osterman | den 28 november 2007 09:44