Ny videoblogg
mer form än innehåll...
När jag såg Marta Costello på The Gnooze fick jag lust att försöka göra en lite proffsigare videoblogg, jag också. Dels för att testa om det gör någon skillnad för dig som tittar, dels för att se hur mycket arbete som krävs och dels som ett genrep inför lite mer ambitiösa filmer.
Innehållet är några tankar kring dagens stora debatt i bloggosfären om politiska bloggar är en flopp – och jag länkar fortfarande av princip inte till Dagens Nyheter. Bertil Torekull, tidigare chefredaktör på bland annat DI och SvD, har passande nog skrivit en debattartikel om tidningarnas ledarsidor, som ju är en fråga som verkligen är nära kopplat till bloggarna – även den på DN. Och till sist ännu en urvattnad och ryggradslös artikel i SvD om USA:s krigshot mot Iran.
Längden på videon är lite drygt 9 minuter.
Andra bloggar om: bloggosfären, politiska bloggar, videoblogg, ledarspalter, Bertil Torekull, SvD, USA, Iran
Oerhört bra Mikael!
Väldigt myckert starkare och kraftfullt än med pennan!
Detta är ett nytt och viktigt instrument. Enda vägen ur medias totala blockering av nyhetsflödet kan bara börja brytas genom att, i någon mån, peka ut de som försöker leda en debatt man försöker strypa. Det gör mig varm innombords att se att du sliter med detta utan lön!
Läkaren
Inlagt av Anonym | den 29 oktober 2007 19:20
Thanks Doc!
Det är viktigt att använda alla format som finns tillängliga, även om det kostar betydligt mer arbete. Jag ska någon gång sätta mig med ett förberett manus...
Och eftersom bara en bråkdel av mina läsare har träffat mig personligen känns det bra för mig att visa upp mig då och då, så att jag blir lite mer av en levande människa än bara en "bloggmaskin"...
MW
Inlagt av Mikael Wälivaara | den 29 oktober 2007 20:39
Instämmer helt i Läkarens utlåtande.
Lysande helt enkelt....
/HCA
Inlagt av HCA | den 29 oktober 2007 21:25
Ja, HCA, vem törs ifrågasätta ett läkarutlåtande?.. :-))
MW
Inlagt av Mikael Wälivaara | den 29 oktober 2007 21:28
Ingenjören kan inte annat än instämma :-)
Mikael: du har funnit rätt format både innehållsmässigt och stilmässigt. Det som är speciellt med just din blogg är en slags värme och närhet som genomsyrar allt du skriver.
Lite off topic: Vad står UUAA för i uuaaradio?
Inlagt av ingenjören | den 29 oktober 2007 22:03
Alla dessa yrkestitlar får mig att tänka på den tiden jag var med i Rotary...
Tack, Ingenjören!
UUAA var ett namn jag hittade på mycket spontant i samma ögonblick som jag utan minsta tvekan insåg att vi inte bara var "jordgubbar" här på Tellus... Det står för Up, up and away, men även för "double-U, double-A" som i Wälivaara...
Men hade jag vetat hur omöjligt det var att säga det snyggt hade jag valt något annat... Nu känns det dock fel att byta.
MW
Inlagt av Mikael Wälivaara | den 29 oktober 2007 22:22
Mycket bra, det här.
Ser fram emot kommande sändningar!
/Montören
Inlagt av Anonym | den 30 oktober 2007 02:27
Mmm, Meget bra Mikael! Du har talent for dette. Hvis du så avslutter med en vits helt til slutt, blir du vår nye OSHO!
Rolf Kenneth
Inlagt av Anonym | den 30 oktober 2007 06:49
Ett mycket proffsigt utförande! Man skulle ju faktiskt kunna vända på resonemanget, det kan vara de etablerade medierna som, faktiskt, på senare år varit lite av en flopp. Själv får jag inte mindre än 90% av de nyheter jag bedömer trovärdiga från olika bloggar och bloggliknande källor, de övriga 10 procenten ser jag på enbart för att kunna "läsa mellan raderna" och på så sätt få ut information.
Inlagt av Joakim | den 30 oktober 2007 09:30
Så är det definitivt, Joakim.
Det är de traditionella medierna som floppar just nu, när det gäller de seriösa nyheterna.
Men vi har ett problem; det behövs någon form av journalistkår för att hålla igång även en privat, småskalig nyhetsförmedling. Och de måste kunna överleva på något sätt. Det går inte att enbart förmedla nyheter via hörsägen...
Hur hittar man ett bloggformat där jag till exempel skulle kunna få råd att köpa en modernare dator eller en ny videokamera? (För att inte tala om en bit falukorv?)
På det sättet är bloggarna ytterst sårbara och saknar varje form av ekonomisk uthållighet. För att inte tala om att det kräver en elektronisk infrastruktur... Hur länge kan vi räkna med att den kommer att finnas kvar?
Så frågan är definitivt inte enkel.
MW
Inlagt av Mikael Wälivaara | den 30 oktober 2007 10:23
Rolf Kenneth!
Du får inte ens skämta om något sådant... En vits, för att parafrasera från filmen Hot Shots 2, böjar med något i stil med:
"En tysk, en norrman och svensk satt i väntrummet hos en urolog..." ;-)
Osho och andra kultledare är inte min humor.
MW
Inlagt av Mikael Wälivaara | den 30 oktober 2007 10:35
I någon mening befinner vi oss i krig, ett mediakrig. Det manipulerade ordet står mot det fria ordet men det manipulerade ordet förvaltar merparten av alla ekonomiska resurser. Det hela liknar ett gerillakrig, vi kan inte förvänta oss att bli sponsrade, vare sig av staten eller av fristående företag. Jag tror att de små bloggande enheterna måste kämpa vidare, med små medel och från varierande basstationer (datacentraler). Motattacker från eliten kommer att dyka upp på olika sätt och då gäller det att vara flexibel i tanke och handling. Till slut kan det hända att trenden vänder och då, förhoppningsvis, blir det bättre tider för de små nyhetsförmedlarna.
Jag tror man måste köra med lite fula (smarta) metoder. Man kan ansöka om pengar i olika sammanhang, i fonder till exempel, men inte specifikt ange att syftet handlar om nyhetsverksamhet. Ohederligt? Tja, allt handlar om hur man formulerar sig när man bedriver sin verksamhet. Kunskap är makt, det gäller i synnerhet kunskapen om ordens värde.
Inlagt av Joakim | den 30 oktober 2007 10:58
Det här är en mycket intressant fråga i sig, så jag flyttar upp den till ett eget inlägg, Joakim.
Återkommer under dagen.
MW
Inlagt av Mikael Wälivaara | den 30 oktober 2007 11:12