Forskarlarm:
Etanol kan orsaka svält
 




Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska

* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video







6.5.2007

Källa: Norra Västerbotten, 1.5.2007
Skriven av Ulrika Andersson

Jakten på etanol att hälla i bränsletanken riskerar att driva upp priset på mat i världen.
Ska ökande svält undvikas krävs stora insatser, hävdar ledande amerikanska jordbruksekonomer.

 
Varningarna för negativa konsekvenser av de stora satsningarna på biobränsle världen över duggar allt tätare. De väldiga markområden som tas i anspråk när växter används för energiframställning hotar bland annat den biologiska mångfalden, enligt experter.

Nu skriver ekonomiprofessorerna C Ford Runge och Benjamin Senauer (Foreign Affairs maj/juni 07), vid University of Minnesota, att biobränsleproduktionen hotar att driva flera hundra miljoner människor mot svältgränsen.

Detta trots att de inte ens råder enighet kring om etanol i bilarnas bränsletankar innebär minskade koldioxidutsläpp.

När Runge och Senauer 2003 gjorde en studie av den globala tillgången på mat, räknade man med att antalet hungrande fram till år 2025 skulle minska med 23 procent till omkring 625 miljoner. Scenariot utgick från normal tillväxt i ekonomi och befolkningstal, och relativt konstanta matpriser genom bibehållna produktivitetsökningar.

Men nu stiger priserna på majs, vete, sockerrör, kassava och andra stapelvaror som kan användas för etanolproduktion.

Jordbruksföretagare som vill möta den växande efterfrågan skaffar sig större arealer, vilket krymper utrymmet för annan matproduktion. Utvecklingen drivs av höga oljepriser, och omfattande statliga subventioner, som gör att etanolproducenterna har råd att betala mer för mark och råvaror.

Huvuddelen av all etanol produceras i dag i USA (majs) och Brasilien (sockerrör), men stora satsningar görs även i Kina, Nigeria och Thailand (kassava).

I EU dominerar biodiesel där rapsolja eller solrosolja blandas i det fossila bränslet.
För varje procentenhet priset på stapelvarorna stiger, växer mängden hungrande med 16 miljoner, hävdar Runge och Senauer.

Med stöd i analyser som gjorts av amerikanska International Food Policy Research Institute (Ifpri) räknar de nu med att dubbelt så många människor kommer att hotas av svält år 2025, 1,2 miljarder mot tidigare 625 miljoner.

Ifpri räknar med en 40-procentig prisökning på majs fram till 2020, givet ett fortsatt högt oljepris. Under samma tid väntas priset för oljefrön stiga med 70 procent och vete med 30 procent.
Kassava, som på många håll i Afrika, Asien och Latinamerika är avgörande för att fattiga människor ska få i sig tillräckligt med kalorier, väntas öka i pris med 135 procent till 2020.
För människor som lägger upp till 80 procent av sina inkomster på mat är sådana ökningar förödande.

För att lösa problemen vill Runge och Senauer se ett ökat energisparande och en mer diversifierad etanolproduktion.

De frågar sig om majs och sojabönor över huvud taget lämpar sig för energiodling. Grödorna kräver mycket konstgödsel, bidrar till jorderosion och förorening av vatten och kräver mycket bränsle för att odla, skörda och torka. Och även om hela USA:s majsskörd omvandlades till etanol skulle det bara täcka 12 procent av dagens bensinkonsumtion i landet.

Men växande etanol- och biobränsleproduktion är politiskt högprioriterat på alla håll, om än med olika förtecken.

I Europa framhålls klimatet, medan säkerhetspolitiska motiv dominerar i USA – det gäller att minska beroendet av Mellanösterns olja.

USA har i dag 110 etanolraffinaderier, och bygger nu närmare 80 nya. Kapaciteten beräknas uppgå till 43 miljarder liter 2008, men ska enligt målen upp till 132 miljarder liter år 2017 – fem gånger dagens nivå.

Även i Sverige ökar etanolproduktionen. Nyligen tog jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) de första spadtagen för en utbyggnad av landets hittills enda kommersiella enhet, Agroetanol i Norrköping.

Där ska omvandlingen av vete till etanol öka från 55 miljoner liter per år till 200 miljoner liter per år från och med 2008. Men trots den kraftiga ökningen ligger produktionen långt under de svenska behoven. Siffrorna på området är osäkra, men redan i fjol gick en bit över 300 miljoner liter etanol åt i svenska bränsletankar, främst genom de fem procent etanol som ingår i vanlig blyfri bensin. Det mesta av importen kom från Brasilien.

– Diskussionen om hur mycket energi som vi kan tillåta oss att odla på livsmedelsarealer förs i Sverige, men den är i sin begynnelse. Vi vill öka energiproduktionen och hoppas mycket på nästa generations drivmedel, baserade på skogsavfall, barrved, flis och sådant. Men den tekniken dröjer åtminstone fem till tio år, säger Anette Madsen, departementssekreterare i jordbruksdepartementet med ansvar för etanolfrågor.