Varning för programvaror som körs via internet  




Yrsas Blogg
* The Police Stat
e
* Artiklar på engelska
* Klimathotet
* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
* HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video






2.3.2008

Källa: Big Brother Bulletin - nr 2/2008
Skriven av Pär Ström



En företeelse i tillväxt är programvaror som körs via internet, direkt i webbläsaren. En fördel är att man slipper installera programvarorna på sin egen dator. En annan är att såväl programvaror som dokument blir tillgängliga från vilken dator som helst i hela världen - praktiskt för den som reser mycket och använder internetcaféer och hotelldatorer. *

Men varning - internetprogramvaror är storebrors våta dröm. Hela idén är ju att informationen ligger utanför den egna datorn, ofta i ett annat land. Det vore naivt att tro att "storebror" och alla hans småbröder skulle hålla fingrarna borta ur kakburken särskilt länge. Tekniskt sett blir det ju lätt att ta del av dokumenten. Eftersom varje internettjänst samlar många människors dokument på samma ställe kan en spindel lätt gå igenom informationen, exempelvis på jakt efter nyckelord.

Mängden program som körs direkt på nätet ökar hela tiden. Google Dokument och Thinkfree har motsvarigheter till Word, Excel och Powerpoint. Adobe har snart bildbehandling online, och Picnik har det redan. Jaycut har videoredigering online. Xcerion har ett helt operativsystem som körs via internet. Plaxo och Google hör till dem som har en kalenderfunktion tillgänglig via nätet.

Samtidigt blir det allt vanligare att människor hyr hårddiskutrymme på något företags server. Exempelvis har Bredbandsbolaget nyligen lanserat en tjänst där kunden får tillgång till 10 gigabytes utrymme för 29 kronor i månaden. Tjänsten drivs åt Bredbandsbolaget av det amerikanska företaget Critical Path.

I det första skedet är det kanske andra länders underrättelsetjänster, liksom industrispionage från mäktiga ekonomiska intressen, som utgör de främsta hoten. Faran för en genomsnittlig medborgare är då knappast särskilt stor. Men som vanligt kan vi förvänta oss en ändamålsglidning. Ifall vi om tio år har en värld där stora delar av människors dokument ligger på en server i ett annat land kan vi räkna med en glidning nedför det som kallas "slippery slope" mot att myndigheter i allt större utsträckning tilltvingar sig rätten att gå igenom materialet.

För att ge en föraning om vad som kan ligga i pipeline kan det vara värt att påminna om något som Big Brother Bulletin skrivit om förut - att amerikansk underrättelsetjänst försöker utveckla spindlar som självständigt ska läsa vad människor skriver om sig själva på sociala sajter (som Facebook) och automatiskt utföra personlighetsprofilering i masskala. Allt i den heliga terroristbekämpningens namn, naturligtvis.

Här finns en artikel ur PC för alla om program på internet:
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.136904