Försvarsministern:
Vi vill fördjupa Natosamarbetet
 




Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska

* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video







27.5.2007


Källa: GT, 2007-05-11

I samband med flottbesöket i Göteborg har det påståtts att övningen Noble Mariner skulle vara ett försök från regeringens sida att "smyga in" Sverige i Nato. Jag kan försäkra att så inte är fallet. Men regeringen vill att Sverige om möjligt ska ta ett än större ansvar för internationell fred och säkerhet. Det innebär att vi gärna fördjupar vårt samarbete med Nato ytterligare, skriver försvarsminister Mikael Odenberg.

Grattis Göteborg! Ni är vårt lands största hamnstad, vår främsta port mot världen och genom alla tider vår största mottagare av örlogsbesök. När Göteborg i dagarna tar emot ett stort antal fartyg från olika länder så är det en stolt sjöfartstradition som staden för vidare. Det är fantastiskt när Göteborg öppnar sin famn för 10 000 sjömän från 80 fartyg och 17 länder.

Det är otur att två stora publika arrangemang - örlogsbesöken och Göteborgsvarvet - råkar krocka med varandra under en och samma helg. Dessutom är det i våra dagar tyvärr också så att även vanliga örlogsbesök genererar behov av olika säkerhetsarrangemang.

Den övning, Noble Mariner, som nu förbereds genom flottbesöket i Göteborg är visserligen ovanligt stor. Men den är inte ovanligt ny. Sanningen är att det nu är fjärde året i rad som Sverige övar med Nato i Östersjön. Det är bara namnet som har ändrats. Under den socialdemokratiska regeringens tid hette övningarna i stället bland annat Loyal Mariner och Brilliant Mariner.

Syftet med Noble Mariner är att öva krishanteringsinsatser i kustnära farvatten. Övningsscenariot grundar sig på att en multilateral marin styrka utifrån ett FN-mandat skall säkra handelssjöfarten i en konfliktmiljö. Denna inriktning ligger väl i linje med svenska intressen. Säkra sjöfartsleder är mycket viktigt för ett litet och exportberoende land som Sverige. Över 80 procent av all handel mellan Sverige och utlandet går via sjötransport. Störningar i handelsflöden till havs på grund av väpnade konflikter eller terrorism skulle bara på ett par dagar slå mycket hårt mot svensk utrikeshandel.

Gör oss bättre tränade

I övningen deltar alla våra grannländer och näst intill alla strandstater runt Östersjön. Dit hör Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland men också länder som Norge, USA, Kanada och Storbritannien. Och övningens hela poäng är just denna - Hur ska vi kunna bli bättre på att tillsammans hantera kriser?

Genom att samverka med andra får vi goda erfarenheter och kunskaper för att kunna lösa problem i och omkring Sverige. Det gör oss också bättre tränade för internationellt fredsarbete. Sverige har därför deltagit i Natoledda marinövningar sedan 1994 då vi gick med i Partnerskap för fred.
Samarbete innebär även att man kan ställa krav. Därför informerar Sverige genom Försvarsmakten alla deltagande länder om den svenska lagstiftning som förbjuder atomdrivna och/eller kärnvapenbestyckade fartyg på svenskt territorium. Det har skett inför Noble Mariner på exakt samma sätt som inför alla motsvarande övningar i historisk tid.

Vissa så kallade fredsaktivister anser att detta är otillräckligt. Jag konstaterar bara att den ståndpunkten upprepade gånger genom åren har prövats och avvisats av riksdagen.
Jag har respekt för Sveriges folkvalda riksdag och vi kommer således att fullfölja det som - oberoende av regering - har varit Sveriges linje i minst ett kvarts sekel, nämligen att vi ska informera våra vänner om vad som gäller, lita på dem och utgå ifrån att de följer vår lagstiftning.

Konspiratoriskt påstående

Ett konspiratoriskt påstående som figurerat i samband med flottbesöket i Göteborg är att övningen Noble Mariner skulle vara ett försök från regeringens sida att "smyga in" Sverige i Nato. Jag kan försäkra att så inte är fallet. Regeringen har varit mycket tydlig med att ett Nato-medlemskap inte står på den politiska agendan.

Det är sant att vi har ett nära och förtroendefullt samarbete med Nato. Men inte heller det är något nytt - Nato har i tio års tid varit den internationella organisation som Sverige har bidragit mest till i internationellt fredsarbete. Det samarbetet har varit bra för freden, bra för Sverige och bra för Nato.

Men samarbetet är inte ett uttryck för att Sverige vill överge sin traditionella alliansfrihet, utan framför allt ett uttryck för hur Nato har förändrats. Från att ha varit en defensiv försvarsallians riggad mot ett sovjetiskt anfallshot har Nato förvandlats till att bli den enda organisation som har resurser att globalt leda stora fredsoperationer. FN klarar inte det på egen hand. EU klarar inte det på egen hand. Och därför tar både FN och EU hjälp av Nato när det behövs.

Regeringen vill att Sverige om möjligt ska ta ett än större ansvar för internationell fred och säkerhet. Det innebär att vi gärna fördjupar vårt samarbete med Nato ytterligare. När regeringen överväger att delta i Natos snabbinsatsstyrka NRF så innebär det ingen skillnad mot när vi deltar i de Natoledda styrkorna KFOR i Kosovo eller ISAF i Afghanistan. Det avgörande är att det är vi själva som bestämmer om vi deltar, när vi deltar, var vi deltar och med vad vi deltar.