”Vi är naiva i synen på Ryssland”  




Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska

* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video







16.6.2007


Skriven avHaore Sulaiman
Publicerad 2007-06-11 i Världen Idag



Ledamot i försvarsutskottet: Det kan åter bli aktuellt med militär på Gotland. Den ryska demokratin är bräcklig och framtiden oviss. Riksdagsmannen Rolf K Nilsson (m) är orolig för vad den planerade gasledningen genom Östersjön kan få för säkerhetspolitiska följder för Sverige.

- Vi är naiva i synen på Ryssland.

Gotland saknar försvar. Om Ryssland bygger den omtalade rysk-tyska gasledningen i Östersjön enligt planerna kan rysk militär inom överskådlig framtid vara på kikaravstånd från ön. Det bekymrar den moderate riksdagsmannen Rolf K Nilsson, ledamot i försvarsutskottet.

- Svenska politiker, medier och näringslivet har många gånger ett önsketänkande om förhållandena i Ryssland istället för att se den reella verkligheten. Demokratin är bräcklig och kan rasera snabbt, säger Rolf K Nilsson.

- Att Ryssland nu bygger en gasledning som ska gå förbi vår kust, och som ska bevakas av militären, är ett potentiellt hot mot landets säkerhet. Det borde stå klart för de flesta, menar Rolf K Nilsson.

Den före detta KGB-agenten och tillika ryske presidenten Vladimir Putin råder över världens näst mäktigaste militärmakt. Han har 7 000 kärnstridsspetsar till förfogande - fler än USA.
På senare år har han flyttat fram landets positioner rejält och talar om att han vill att Ryssland återigen blir en betydelsefull stormakt i världen. USA:s ambitioner att placera ut missilförsvarssystem på europeisk mark - som en del i en robotsköld för att avvärja hot från Iran - har mötts av starka reaktioner från Kreml. Det tolkas av vissa bedömare som en ursäkt att kunna rusta upp ytterligare.

- Putin har sagt att han, som svar på USA planer, kommer att rikta missiler mot Västeuropeiska storstäder, säger Rolf K Nilsson som för närvarande är tjänstledig som chefredaktör för tidningen Gotlands Allehanda.

Nyligen skrev den före detta s-märkta försvarsministern Thage G Peterson ett debattinlägg i Svenska Dagbladet där han hävdade att motståndet mot den rysk-tyska gasledningen i Östersjön döljer en skräck för Ryssland. Han uppmuntrar till samarbete och menar att siktet måste vara inställt på att skapa en ”energipolitisk union i Europa” med Ryssland som medlem.

”Jag tror att alla former av ekonomiskt samarbete som binder samman länder och folk främjar fred och välstånd. Vår vision om framtidens Europa måste bygga på samarbete på så många områden som möjligt och måste alltid utesluta möten på slagfältet”, skrev Peterson.

I en replik i samma tidning svara Rolf K Nilsson att Thage G Peterson ger uttryck för ”ett mycket förvånande naivt synsätt när det gäller Rysslands geopolitiska avsikter med den föreslagna gasledningen i Östersjön”.

- Gasledningen är en politisk grej. Putin har sagt att flottan ska få nya arbetsuppgifter i samband med byggnationen och övervakningen av den. 2003 sa han att Ryssland kommer att använda sin export till att öka sitt inflytande i världen, säger Nilsson och menar att han inte drivs av någon rysskräck.

- Vilket land som helst som hade betett sig som Ryssland gjort de senaste åren och haft så många totalitära inslag hade man velat ha försiktiga relationer med, säger han.
Rolf K Nilsson tillhör de som följt utvecklingen i Ryssland som anser att demokratin har tagit många steg tillbaka efter det att Vladimir Putin blev president efter Boris Jeltsin, 31 december 1999. Han lyfter fram att många ex KGB-agenter har fått viktiga och inflytelserika politiska poster.

- Vi vet inte var Ryssland är på väg och man har heller inte gjort upp med sin diktatoriska historia. En före detta KGB agent är president. Det gäller att vara vaksam och uppfatta signalerna. Hade man verkligen lyssnat till vad Hitler sa så kanske man inte blivit förvånad över vad han gjorde, säger Nilsson.

Han uppmanar nu Sverige att göra gemensam sak med övriga kritiska Östersjöländer - de baltiska staterna och Polen - och protesterar mot att gasledningen dras.

- Och om det inte hjälper kanske det kan bli aktuellt att återigen placera svensk militär på Gotland.