Klimatförändringar | ||||||
|
3.9.2005
Solenergin driver vädret och klimatet på jorden. Den värmer upp jordens yta, vilken den i sin tur strålar energi tillbaka till rymden. Atmosfäriska växthusgaser (vattenånga, koldioxid och andra gaser) fångar en del av den uppåtgående energin, håller kvar värmen på samma sätt som glasväggarna i ett växthus. Jordens klimat förutspås en förändring för att människans aktiviteter förändrar den kemiska sammansättningen i atmosfären genom att bidra till att öka växthusgaserna - främst då koldioxid, metan och salpeteroxid. Gasernas värmesparande egenskaper är oomtvistade och man känner till att dessa är roten till att den globala temperturen stiger. Global klimatfärändring följer ett långtidsverkande vädermönster som är karakteristiskt för de olika regionerna på jorden. Termen "väderlek" hänvisar till kortvariga (dagliga) förändringar i temperatur, vind och/eller nederbörd i den regionen. Växthuseffekten är ett naturfenomen som upprätthåller jordens medelteperatur vid cirka +16C. Växthuseffekten är ett nödvändigt fenomen som håller kvar jordens värme och hindrar den från att sippra ut i den yttre atmosfären. Utan denna växthuseffekt, skulle temeraturerna på jorden vara mycket lägre än den är nu, djurens existens på den här planeten vore inte möjlig. Däremot kan för mycket växthusgaser i jordens atmosfär öka växthusets effekt. Det kunde
resultera i en ökning av den globala temperaturen lika väl som
förändringar i nederbördsmönstret. Då vädermönstret
för en region ändras i en riktning för en längre period,
kan detta försorsaka klimatförändringar för den här
regionen. Nyckeln till den här klimatförändringen är
- tiden. Naturliga klimatförändringar infaller vanligtvis; under
en lång period så att de uppmärksammas under flera generationer.
Den gradvisa förändringen i naturen gör det möjligt
för plantor, djur och mikroorganismer på jorden att utveckla
och anpassa sig till nya temperaturer och nederbördsmönster.
Det överhängande klimathotet ligger i hur snabbt dessa förändringar
inträffar. En tilltagande koncentration av växthusgaser påskyndar
klimatförändringarna. Vetenskapsmännen antar att medeltemperaturen för denna temperaturökning kunde röra sig om 0,6-2,5C inom de närmaste femtio åren och 1,4- 5,8C inom det närmaste århundradet med sina speciella regionala variationer. Avdunstningen kommer att öka när klimatet blir varmare, vilket den i sin tur förorsakar tilltagande nederbörd. Torka kommer att öka i speciella områden och häftiga regnstormar kommer att bli allt vanligare. Havsnivån kommer att stiga med en halv meter längs med hela USAs kust. Klimatförändringar i specifika områden är inte lika lätta att upptäcka som den globala, och det är oklart huruvida regionalt väder blir mer varierande.
Den mänskliga
hälsan står också i indirekt relation till klimatet genom
sitt överflöd och den geografiska distributionen av sjukdomsalstrare
såsom mygg och gnagare. Många studier har påpekat att
klimatförändringar kan resultera i geografiskt ökande sjukdomar
förorsakade av mygg. Myggor kan förorsaka många olika slags virusar, över hundra av den är kända och kan infektera människan. Till dessa hör malaria, gula febern, sömnsjukan och flera andra såsom hjärnhinneinflammation med dödlig utgång och blödningar med feber.
|