Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska
* Tsunami
*
9/11
*
Bilderbergare
*
Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa
* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon
* EU
* Böcker
* Video
|
19.6.2006
Källa: Newsweek International, 2 juni 2006
Skrivet av Melinda Liu
|
Regnsäsongen har kommit till norra Kina, och det som vi upplever här är en helt ny värld. I själva verket infallen den verkliga regnperioden inte förrän i juli. Men regnperioden som är människogjord är över oss, och de kinesiska regnmakarna har varit mycket upptagna. Under de senaste månaderna har de sänt upp flygplan som besprutat molnen. |
"Vi har gett order åt teknikerna att de ska se till att det regnar dagligen, men så här långt har de inte rapporterat tillbaka till oss om hur de lyckades," säger Zhang Quiang, en affärsmässig
kvinna som är chef för Beijing Wather Modification Office (ja, det är det officiella namnet få en verklig kinesisk regeringsbyrå). "Vi gjorde många försök i förra veckan för att öka på regnandet".
Det här medför inte bara att vi tillverkar regn, nu kan de kinesiska vädermodifierarna ha tagit på sig ännu ett uppdrag: att hjälpa till med att garantera ett perfekt väder när Peking står som värd för de Olympiska spelen år 2008. I Kina har vi ännu inte sysslat med detta i nån större omfattning", säger Zhang medan hon ger en intervju i västra Peking i något som inhyser fem antiflygplansvapen som används för att spruta kemikalier
in i molnen. "Ryssarna har erfarenhet av att göra bra väder, och vi kan lära oss nånting av dem. Vi har ännu två år på oss att testa. Jag är säker på att våra förberedelser inför spelen är goda".
Zhang's kontor som avlönar 30 personer, är en del av Pekings kommunala regering och den nationellt allomfattande kinesiska Meterologiska administration. Hennes enhet använvder
sig av två flygplan och 20 artillerier och raketavfyrningsramper, vilka används för att modifiera vädret med runt omkring staden. Våren är den tid på året då man har som mest bråttom, med tanke på allt jordbruk. Men Zhang och hennes koller sysslar med allt mer med att experimentera med vädermodifikationer i avsikt att åstadkomma en blå himmel.
Fram tills nu har de använt nästan en och en halv månad till att undersöka effekterna av olika kemiska sammansättningar på olika stora molnfromationer och vid olika höjder. Kinesiska meterologer påstår att liknade händelser hjälpt dem att skapa vackert väder vid ett antal VIP tillställningar i Kina, inklusive World Expo i Yunnan,
samt vid Asiatiska Spelen i Shanghai och Giant Panda Festival i Sichuan.
Och varför inte? Den centrala regeringsledningen - vilken domineras av ingenjörer - har stökat till det för Moder Natur ända sedan det kinesiska kommunistpartiet kom till makten. De har byggt världens största damm, världens högsta järnväg och även världens största hjulångare (finns i Nanchang, och väntar på att bli godkänt för Guinness World Record). Varför skulle man inte dra nytta av denna vetenskap som väderkontroll innebär?
Där finns en liten politisk aspekt, om vad som händer med appaterna ifall det blir fel på dem. Det var åtminstone en fråga som Zhang stod inför den 30 september 1999, eftersom de kinesiska ledarna förberedde sig frenetiskt inför Pekings nationaldagsfirande nästa dag. För att fira 50-års jubiléet av folkrepubliken Kinas grundande den 1 oktober och dagen var ämnad att vara ett party med en fullständig militärparad, vankande kvinnliga militärer iklädda röda minikjolar och ett överflygande flyg och helikoptrar med influgna kinesiska VIP-personer på podiet ovanför Tiananmen Square.
Men det fanns ett problem: ett stormcentrum närmade sig hotande med regn över paraden i Peking. Kinas regnmakare diskuterade om de kunde åstadkomma en blå himmel på den stora dagen. "Jag var i tjänst, minns Zhang. "Jag funderade på att modifiera vädret genom att använda mig av artilleri".
Men förståeligt nog oroade sig Zhang över Moder Naturs oförutsägbarhet. "Jag oroade mig för att den teknik jag använde mig av inte var tillräckligt pålitlig, det kunde uppstå ett problem. Jag kunde förvärra allt", minns Zhang, och drog slutsatsen att hon kunde förlora sitt jobb. "Så jag riskerade ingenting". Till allas lättnad slutade det att regna av sig självt.
I början, kom idén av att man ville öka skörden för de kinesiska bönderna, vilka fortfarande inkluderade nästan tre fjärdedelar av nationens 1,3 miljarder invånare. Kinesiska forskare började undersöka om människan kunde år 1958 framställa regn, genom att använda sig av kemikalier sådana som silver ionid eller torrt is för att hjälpa till att framställa ånga i de med fuktighet mättade molnen; sådana ansträngningar kan öka regnandet under såningstiden eller för att miniminera en förödande effekt pga frost. Brandsläckning kunde vara en annan funktion; förra hösten utlöste myndigheterna i nordöstra Kina ett regn i avsikt att hjälpa de 10 000-tals brandmän som bekämpade en skogsbrand i Heilongjiang provinsen.
Idag är de kinesiska regnmakarna en av väldens mest upptagna. Pekings vädermodifikation som innefattar hela nationen har en budget som överstiger 50 milj. dollars per år. Kommunistregimens elfte femårsplan, som startade i år, anlitas för att förverkliga 40 till 60 miljarder kubikmeter artificiellt årligt regn ( på en del ställen mellan 12 och 16 miljarder gallons vatten, över 60 miljarder liter). Peking behöver det. Just nu, när fruktträden och spannmål behöver detta livgivande vatten; har norra Kinas platå drabbats av torka ända sedan 1998. Normalt är nederbörden mellan 22 och 24 inches per år, säger Zhang, men Peking fick endast 18 inches ifjol. Och torkan har fortsatt runt den kinesiska huvudstaden den här våren, "så vi måste öka nederbörden med alla våra tillbuds stående medel", säger Zhang. "Men de mänskliga kraftansträngningarna kan inte ensam lösa problemen med torka; de kan öka nederbörden med endast 10 till 15 procent. (1 inch = 2,54 cm)
Och genom att utmana Moder Natur har det gett ett känt bakslag. Raketer som skulle öka förekomsten av moln, har ibland gått på avvägar och förstört hus och skadat invånare. Stadsbor har oroat sig för förstörelser i omgivningarna, även om meterologerna har försäkrat att silver iodid som används i mycket små mängder inte forsakar negativa konsekvenser för hälsan. Förvrängningen av uppkomsten av regn blev så intensivt år 2004, att fem byar i Henan provinsen rapporterades utraderade.
Dessutom har kinesiska myndigheter upptäckt att hantering med vädermikrober kan skänka psykologisk hjälp förorsakade av hetta och damm. År 2004, när Shanghai led av en tryckande hetta med temperaturer på över 30 grader i juli, förorsakade vädermodifierarna ett regn för att bryta högtrycket och för att minska förbrukningen av stadens överbelastade elnät. "Shanghai var den första staden, där man i Kina använde sig av av människan framställt regn för att sänka temperaturen", berättade Yu Zhaoyu vid stadens meteorologiska byrå.
Denna vår drabbades Peking av ovanligt rikliga sandstormar, som virvlar ut från Gobi öknen varje år och täcker huvudstaden in i ett fint gult grus. En dag i april dumpade ett enormt dammoln in 300 000 ton sand in i Peking, allt enligt de lokala medierna. Staden var fortfarande insluten i ett gruspulver för en vecka sedan när temperaturerna och nivåerna för miljöförstörelserna blev allt högre. Då beslöt man, att från vädermodifikationsbyrån skjuta in cigarettstora stickor av silveriodid in i molnen. Det fungerade. Peking upplevde sitt värsta regn det här året, vilket hjälpte "förhindrade en förödande torka och ökade markens fuktighet och spolade bort dammet ur luften och man fick i gengäld en bättre luftkvalitet", berättade man på Xinhuas nyhetbyrå.
Idén om att skapa vackert väder vann stöd hos politikerna från det forna kinesika partiets ledare Jiang Zemin efter att man hade besökt det ryska 2000-års firandet av att det andra världskriget tog slut för 55 år sedan . Jiang var imponerad av att ryssarna kunde framkalla regn för att på ett framgångsrikt sätt rensa molnen inför ceremonin. När han kom tillbaka hem, sade Jiang att Kina borde göra detsamma, inflikar Zhang. "Vi gör redan nu vårt bästa inför de Olympiska spelen. Vi har redan lyckats rena små molnformationer". För att skingra större molnformationer som täcker flera hundra eller tusentals kvadratmil, behövs fortfarande en utveckling, säger hon. I vilket fall som helst, förekommer inga typiska utbredda störtregn i augusti, alltså månaden då Olympiska spelen äger rum år 2008. Så när den tiden är inne, kan de kinesiska vädermodifierarna få lite hjälp av Moder Natur.
|
|