"Ingen fara förrän 2010"  




Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska

* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video







19.7.2007

Källa: Dagens Industri

En av Sveriges rikaste företagare, Dan Sten Olsson, huvudägare i Stenasfären, tror på fortsatt högkonjunktur till och med 2009. Fastighetspriserna är inte övervärderade och börsen ser fortsatt intressant ut. Men samtidigt garderar han sig. Skuldbördan i företaget ska ned.Göteborgs mest förmögna man, Dan Sten Olsson, var antagligen även Almedalsveckan mest förmögna deltagare. När di.se träffade honom, bar han en skjorta med Sverigeflagga på och därtill en matchande skarf . Han markerade med detta sin roll i Visby som ordförande i Sveriges Redareförening.

De har nämligen tagit fram ett förslag till ett utsläppshandelssystem inom EU för kväve- och svaveloxid som även omfattar unionens större sjöfart. Sjöfarten skulle med det få ekonomiska incitament till att snabbt minska sin bränsleförbrukning, då det kan ske till en lägre kostnad än inom den landbaserade industrin.

Varför leder då Sverige detta arbete?
"Vi vill ha ett system som internationellt gångbart och som drabbar näringen lika. Vi kan inte ha konkurrensnackdelar för svensk sjöfart", säger Dan Sten Olsson.

Det är inte för inte som Dan Sten Olsson omvandlat Stena till ett av landets största familjegrupper aktiv inom färje- och bulkrederi, offshore, fastigheter, finans och återvinning. Så lite som möjligt lämnar han åt slumpen.

Hur stora vill ni egentligen bli?
"Sedan 1939 bygger vi företag. Vi säljer inte företag", säger Dan Sten Olsson.

"Man kan bli hur stor som helst. Däremot ser vi nu till att minska vår skuldsättning. Det vore oförsiktigt att dubbla verksamheten med för höga skulder", fortsätter han.

Vid 2006 års slut uppgick skuldsättningsgraden i Stena (skulder i förhållande till eget kapital) till 2,2 gånger. Samtidigt har Stena ingen nettoskuld (räntebärande skulder minus likvida tillgångar), om man betraktar de stora aktieinnehaven som likvida tillgångar.

För 2007 räknar Dan Sten Olsson med ett resultatet före skatt som är 1 miljard lägre än för 2006.

"Vårt operativa resultat kommer bli bättre. Däremot blir det mindre fartygsförsäljningar, eftersom vi tjänar mer på att behålla dem för bland annat långa charterkontrakt", säger Dan Sten Olsson.

2006-års vinst från fartygsförsäljningar på över 2 miljarder var exeptionellt högt, enligt Dan Sten Olsson.

Vad gäller konjunkturen tror han den håller i sig till 2009-års slut.

"Det här är den längsta högkonjunkturen jag har varit med om och efter sol kommer alltid regn. Men fram till 2009-års slut ser vi ingen fara. Fram till dess har vi en väldigt stor efterfrågan", säger Dan Sten Olsson.

"Efter 2009 kan det nog uppstå en lågkonjunktur, på grund av en för hög industriell kapacitet i världen", fortsätter han.

Färjelinjerna, Stena kanske mest är känt för, svarade endast för 8 procent av 2006-års rekordhöga rörelseresultat på 4,6 miljarder kronor. Desto mer, nästan 50 procent av rörelseresultatet bidrog borriggarna, som arbetar på uppdrag av de stora oljebolagen, med. Att familjföretaget är verksamt inom allt från rederi till fastighets och finansbranschen ser han inte som ett problem.

"Överallt där vi är ska vi vara kvalitetsledande. Vår familj vill ha diversifiering i förmögenheten. Vi ser det som ett lärande", säger Dan Sten Olsson.

Stenasfären diversifierar sin förmögenhet bland annat genom stora aktieinnehav i börsnoterade bolag. Familjens investmentbolag har så mycket som 28 procent i köksinredaren Ballingslöv och i läkemedelsbolaget Meda samt 22 procent i Gunnebo. De mindre och mer kortsiktiga innehaven finns i bland annat Sandvik, Vestas, Orkla, Outokumpu Technology och Lindab.

"Jag tycker inte att börsen är dyr, och ser som sagt ingen fara förrän 2010. Men det vill till att förväntningarna uppfylls", säger Dan Sten Olsson.

Dan Sten Olsson är försiktig i sina uttalanden. Finansmannen Christer Gardell som han tidigare kallat för "finansiell turist" kritiserar han inte.

"Han har en klar uttalad affärsidé. Marknaden består av olika aktörer med olika affärsidéer som man måste acceptera. Det är bra med olika affärsfilosofier", säger han.

Samtidigt påpekar han att han egentligen bara gillar dumma konkurrenter. Och riskkapitalister är svårare att konkurrera mot än de traditionella aktörerna.

"Eftersom de inte äger det egna kapitalet kan de ta större risker och agera snabbt. Konsekvensen blir att man inte längre kan vara långsam", säger han.

Att fastighetsmarknaden skulle vara övervärderad viftar han bort. Men han bedömer att prisstegringen gjort sitt för ett tag framöver.

"Det som inte talar för en bubbla är att det fortfarande är dyrare att bygga nytt än att sälja gammalt".


Om Dan Sten Olsson
Namn Dan Sten Olsson
Gör: Huvudägare och koncernchef i Stenakoncernen. Tog över 1984 efter sin far Sten Allan Olsson.
Ålder: 60
Familj: Gift med Jane Thorburn Olsson, överläkare på Sahlgrenska och två barn Selma (30) och William (28)
Bor: Örgryte i Göteborg
Familjens förmögenhet (uppskattat värde): 40 till 60 miljarder kronor


Huvudbolagen i Stenasfären
Huvudbolaget i Stenagruppen: Stena AB (svarar för 85 procent av resultatet före skatt)  
Övriga bolag: Stan Sessan (tankfartyg och huvudägare i Meda och Beijer Electronics) och Stena Metall (återvinning miljö och handel)  


Stena i siffror
  2006 2005
Omsättning (miljarder kronor): 22,9 16,6
Resultat efter skatt : 4,3 2,3
Stenas verksamhetsområden: Färjelinjer, Rederi, Offshore drilling, Fastigheter och finans  
Källa: Stenas årsredovisning    


Sfärens större börsinnehav
  Värde Mkr Ägarandel i %
Meda 6.627 28%
Balingslöv 735 29%
Beijer Electronics 256 26%
Gunnebo 818 22%
     
Övriga innehav i bland annat: Sandvik, Vestas, Orkla, Outokumpu Technology och Lindab