Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska
* Tsunami
*
9/11
*
Bilderbergare
*
Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa
* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon
* EU
* Böcker
* Video
|
29.4.2007
Källa: Världen idag, 2007-04-27
Skriven av Ulf Nilsson
Den goda nyheten är att det finns en halv miljard indier under 25 år - alltfler välmående, välutbildade och beredda att göra en insats i världsekonomin.
Den dåliga nyheten är att det i samma land finns 220 miljoner människor som är fattiga enligt officiell definition - de förtär mindre än 2 400 kalorier per dag. Dessutom tvingas kanske åtta miljoner barn att prostituera sig. Ingen i ansvarig ställning tycks bry sig särskilt mycket om detta.
Hursom helst är 2007:s största nyhet möjligen att det väldiga Indien vaknat, tre årtionden efter konkurrenten Kina, men nu på allvar. Den ekonomiska tillväxten ligger på över åtta procent per år och bokstavligen överallt i världen firar indiska företag triumfer.
Den indiska familjen Mittal köpte nyligen stålkoncernen Arcelor i Luxemburg. Därmed skapades världens största ståltillverkare med 320 000 anställda i ett femtiotal länder. Konkurrenten Tata, en annan familjegrupp som äger bla Air India, expanderar sin IT-verksamhet inte minst i USA - där tiotusentals indiska studenter utbildas. Många av dessa studenter återvänder hem till städer som Bangalore, Asiens ledande IT-stad.
Både amerikanska och europeiska företag köper numera programvara från just Bangalore. Överallt i Indien finns dessutom call centers där kundfrågor besvaras från Australien, USA och för den delen Sverige.
Indiens trumfkort på den globala marknaden är framför allt fyra:
1. Engelska språket. Till skillnad från företag i huvudkonkurrentlandet Kina är indierna automatiskt inpluggade i det internationella näringslivet. Därmed har man lättare att tillgodogöra sig både forskningsresultat och nya affärsmetoder. Alla indier talar inte engelska men åtskilliga hundra miljoner gör det.
2. Demokrati och marknadsekonomi. Indien är, som alla vet, världens största demokrati. Landet styrs, bakom kulisserna, av en kvinna född i Italien, Sonji Gandhi, men ingen kan förneka att dynastin Gandhi kommit till makten på oklanderligt demokratisk väg. Sedan ett antal år har man också liberaliserat näringslivet - en stelbent socialism har fått vika för marknadsekonomi och fri konkurrens. Inte minst därför tror många bedömare att Indien småningom kommer att överträffa Kina i tillväxt. Dit har vi dock ännu inte kommit.
3. Låga arbetskostnader. Indien är, som ovan nämnts, ett land med miljoner fattiga människor. Det betyder bland annat att företagen inte behöver betala höga löner, vilket i sin tur leder till att man kan sälja sina produkter billigare. Ansträngningarna att exportera har bara börjat, men successivt kommer både européer och amerikaner att vänja sig vid fler och fler indiska produkter.
4. Precis som andra före detta u-länder kan Indien hoppa över flera led i den teknologiska utvecklingen. För att bara ta ett exempel kan i dag byar i avlägsna, underutvecklade delar av landet via soldrivna telestationer få kontakt med andra delar av landet - trots att man inte ens har tillgång till elektricitet. Indien ligger långt framme i bioteknik, inklusive stamcellsforskning, liksom paradgrenen IT.
Fattigdomen är självfallet fortfarande ett problem - och kommer så att förbli många årtionden framåt. Men de flesta kurvor pekar uppåt. Inte minst har man genom en överenskommelse med USA skapat möjligheter att expandera sitt kärnkraftsprogram och därmed trygga energiförsörjningen - en nyckelfråga för Indien lika väl som Kina, båda oljefattiga. Överenskommelsen har mött hård kritik framförallt i västvärlden, där många anser att Indien också får lättare att tillverka atombomber.
Å andra sidan har förhållandet till arvfienden Pakistan stadigt förbättrats och kapplöpningen med Kina har, åtminstone än så länge, fredliga förtecken.
|