Svenskar med på hemlig amerikansk svart lista?  





Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska

* Klimathotet
* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video






9.6.2004
Skrivet av Pär Ström



Amerikanska myndigheter använder sedan i december 2003 en "svart lista" med namn på 120.000 misstänkta terrorister. Alla detaljer är mycket hemliga, men de flesta namn på listan förmodas tillhöra icke-amerikaner. Namnen till listan levereras bland annat av det av CIA drivna "Terrorist Threat Center", som bedriver underrättelseverksamhet riktad mot utlandet.

Den svarta listan utgörs av en databas som kallas "Terrorist Screening Center". Den används av ett stort antal amerikanska myndigheter, bland annat gränskontrollen, säkerhetspersonal på flygplatser och vanlig trafikpolis. Listan utgör bland annat underlag för bedömning av visumtilldelning och för "profilering" av flygpassagerare (kodning i riskklass) med hjälp av det ovan nämnda profileringssystemet Capps II.

Det är naturligtvis bra med kraftfulla åtgärder i kampen mot vår tids barbariska terrorism. Beroende på hur kampen förs kan den dock medföra påtagliga risker för rättesäkerhet och personlig integritet.

Det är svårt för en utomstående att försäkra sig om att användningen av en sådan här svart lista sker med respekt för rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Så gott som ingen information har släppts om sådant som vilka som är med på listan, vilka kriterier som ligger till grund för att sätta upp någon på den, vilka säkerhetsåtgärder mot misstag och missbruk som vidtagits, på vilket sätt listan används och hur en person går tillväga som misstänker att han eller hon blivit felaktigt uppsatt på listan.

Chefen för Terrorist Screening Center, Donna A Bucella, medger i en intervju i tidskriften Wired att om någon begär att bli rentvådd, och bli borttagen från listan, kan hennes myndighet kanske inte ens bekräfta att vederbörande är med på listan eftersom den är sekretessbelagd. Den här sortens svarta listor har en tendens att ligga utanför rättssystemet, vilket gör att personer på listan hamnar i en juridisk gråzon med inskränkt rättssäkerhet.

Det stora antalet namn på listan väcker också misstankar om att personer sätts upp på den på ganska lösa boliner. Därmed är risken stor att oskyldiga hamnar på listan. "Om det skulle finnas så många kända terrorister skulle de komma uthoppande ur avloppsbrunnarna på gatorna", säger John Pike, som är director på tankesmedjan GlobalSecurity.org. Under julen 2003 stoppade FBI en av Air Frances flygningar till USA eftersom ett kontrollsystem hade varnat för ett av namnen på passagerarlistan. Senare visade det sig att systemet i själva verket hade hissat varningsflagg för ett barn, som bara råkade ha ett namn som liknade en misstänkt terrorists namn.

Presidenten för medborgarrättsorganisationen Center for Democracy and Technology, Jerry Berman, tror att också "dissidenter", såsom miljökämpar och aktiva motståndare mot Irak-kriget, sätts upp på listan. Om det stämmer kan den i praktiken få en politisk användning.

3. ÖKANDE "MÖNSTERIGENKÄNNING" RIKTAD MOT ICKE-AMERIKANER

Amerikanska myndigheter använder sig redan av mönsterigenkänning i stor skala, och verksamheten ökar. Genom att låta en programvara gå igenom enorma mängder data från offentliga och privata databaser kan samband och mönster upptäckas som annars skulle förbli okända. Mönsterigenkänningen används bland annat för att förutse vilka människor som kan vara terrorister.

Detta skriver den amerikanska motsvarigheten till Riksrevisionen, General Accounting Office (GAO), i en färsk rapport. Av 128 undersökta myndigheter fann GAO 52 som antingen redan tillämpar eller planerar att tillämpa mönsterigenkänning. Dessa 52 myndigheter har idag 131 pågående tillämpningar av mönsterigenkänning, och ytterligare 68 är planerade. Av de totalt 199 tillämpningarna ingår personuppgifter i 122.

Syftena varierar. I många fall torde mönsterigenkänningen vara okontroversiell, exempelvis när den syftar till att analysera vetenskapliga forskningsresultat eller att förbättra service. I andra fall kan det vara känsligare, såsom när det handlar det om att upptäcka skatteflykt, bedrägerier, annan brottslig verksamhet eller terroristaktivitet. Det noteras i rapporten från GAO att myndigheterna i många fall även använder privata databaser som källor, exempelvis databaser över kontokortstransaktioner och annan finansiell aktivitet.

Här följer ett citat ur GAO-rapporten (där det hänvisas till en annan rapport - du finner länkar till bägge sist i denna artikel):

"I en färsk rapport om informationsdelning och analys i syfte att möta hoten mot hemlandets säkerhet noterades det att myndigheter på alla nivåer nu är intresserade av att samla in och bearbeta stora mängder data från kommersiella källor. Rapporten noterar att myndigheter kan använda sådana data inte bara för utredningar rörande kända terrorister, utan också för att genomföra storskalig dataanalys och mönsterigenkänning för att finna tänkbar terroristaktivitet bland okända människor."

Det sista betyder i klartext att en programvara analyserar "vanliga" människors elektroniska fotspår, och slår larm när någon uppvisar ett totalt beteendemönster som (enligt de kriterier som programmerats in) bedöms som suspekt. En rimlig förmodan är att dessa individers namn hamnar på svarta listor av det slag som beskrevs i artikel 2 ovan, och att sådana listor i sin tur används som underlag vid profilering av det slag som beskrev i artikel 1. I sådana här sammanhang tenderar allt att hänga ihop - det är faktiskt själva grundidén.

GAO-rapporten uppger också att information om utlänningar (d.v.s. icke-amerikaner) bland annat samlas in från öppna källor på internet. I den andra rapporten anges också "data från resor, hotell, finansiella data, immigrations-, sjukvårds- och utbildningsdata" som särskilt intressanta som "råvara" för mönsterigenkänning.

Här följer några exempel ur GAO:s rapport på mönsterigenkännande system som används eller ska användas i USA för att detektera terroristaktivitet:

- Insight Smart Discovery, ett verktyg som "upptäcker kunskap/information" (=drar slutsatser) genom att använda ostrukturerad text som källa. Kategoriserar substantiv (som namn, platser och händelser) och presenterar slutsatserna som bilder.
- Verity K2 Enterprise, går igenom data från olika underrättelsetjänster och från sökningar på internet för att identifiera utländska terrorister och amerikaner som är involverade i utländsk terrorism.
- Pathfinder, analyserar snabbt offentliga och privata databaser. Kan jämföra och söka flera databaser parallellt.
- Autonomy, ett verktyg för att söka igenom hundratusentals ord i dokument. Syftar till att upptäcka och organisera kunskap/information.
- Analyst Notebook I2, ett system som hittar samband mellan å ena sidan händelser och människor, å andra sidan specifik information.

Länkar:
"Data Mining - Federal Efforts Cover a Wide Range of Uses", General Accounting Office
http://www.gao.gov/new.items/d04548.pdf
"Creating a Trusted Network for Homeland Security", Markle Foundation Task Force
http://www.markletaskforce.org/Report2_Full_Report.pdf

Avslutande personlig kommentar:

Terrorism är ett avskyvärt brott, och samhället måste ta till krafttag mot den nya sortens massmördare. Risken är dock att vi kastar ut barnet med badvattnet om vi börjar tulla på den rättssäkerhet och personliga frihet som utgör den västerländska demokratins adelsmärke. Jag skulle vilja avsluta denna utgåva av Big Brother Bulletin med att citera slutformuleringen i den kommuniké som cheferna för mer än 50 länders dataskyddsmyndigheter (motsvarigheten till Datainspektionen) antog i den engelska staden Cardiff redan i september 2002:

"Ombudsmännen enades om att medan det är nödvändigt att skydda samhället mot sådana attentat [såsom 11 september] kan reaktionen i många länder ha gått bortom ett rimligt svar på sådana terroristhot med allvarliga konsekvenser för den personliga integriteten [...] Om inte regeringarna intar en hållning som på ett korrekt sätt väger in dataskydds- och integritetsaspekter finns det en verklig risk att de börjar underminera just de fundamentala friheter som de försöker skydda."


Pär Ström
IT-strateg och föreläsare
Atomer och bitar AB
www.atomerochbitar.se
par@atomerochbitar.se
Tel 0709-699 411