Hur kunde Estonias passagerare bli levande sköldar?  





* Tsunami
* 9/11

* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU



Publicerad 2006-02-03
av Ruben Agnarsson, Världen Idag


Evelyn Sepp, som sitter för Centerpartiet i Estlands parlament, är vice ordförande för den parlamentariska kommission som Estlands parlament tillsatte i maj förra året. Kommissionen utgår från de svenska uppgifterna om att Estonia fraktade militär utrustning från Tallinn till Stockholm vid två tillfällen före olycksfärden i september 1994.

Uppdraget är att undersöka de militära transporterna ombord på olycksfärjan Estonia 1994. Kommissionen fick i slutet av förra året ett förlängt mandat. I stället för nyår blir nu halvårsskiftet 2006 slutdatum.

Den parlamentariska kommissionens uppdrag är att studera transporter av militär utrustning från Estland eller via Estland till Sverige under 1994.

– Initiativet till den parlamentariska kommissionen kom från det estniska centerpartiet, som för tillfället var i opposition i slutet av år 2004. Vid det första tillfället misslyckades försöken att få en majoritet i riksdagen, medan förslaget gick igenom vid det andra tillfället, berättar Evelyn Sepp för Världen idag. Kommissionens uppgift är att finna faktiska och legala aspekter av transporter av militär teknologi från Estland till Sverige.

Kommissionen skall också hitta offentliga personer och myndigheter som var informerade om eller deltog i dessa transporter.

– Vi skall också föreslå åtgärder för att undvika hot mot människor i civil sjöfart, berättar Evelyn Sepp.

Estlands regering var kluven i sin hållning till kommissionen. Centerpartiet och Folkförbundet röstade ja, men premiärminister Andrus Ansips Reformparti röstade nej.

Evelyn Sepp hoppas att kommissionen skall kunna skapa klarhet i hur det var möjligt att militär utrustning kunde fraktas på civila passagerarfartyg. En informell avsikt är dessutom att undersöka om Estonia hade militär utrustning ombord när färjan förliste. Även Estlands regering undersöker om det finns outredda orsaker till Estonias förlisning 1994.

Regeringen tillsatte en kommission i mars i fjol som strax före jul fick förlängt mandat till mars i år. Enligt regeringskommissionen var den estländska polisutredningen kring Estoniaolyckan otillräcklig.

Utredarna hörde aldrig personer som arbetade i passagerarterminalen i Tallinn på kvällen den 27 september 1994 och som såg när Estonia lastades. Kommissionen har därför konstaterat att den varken kan bekräfta eller tillbakavisa påståendet att ingen militär utrustning fraktades ombord på Estonia på olycksnatten.

I kommissionens delrapport som kom i höstas konstaterades att den svenske utredaren Johan

Hirschfeldt endast sagt att inget tyder på att det svenska försvaret har försökt transportera krigsmateriel katastrofnatten. Eventuella andra aktörer låg utanför Hirschfeldts utredningsmandat.

Regeringens kommission består av två åklagare, en representant för säkerhetspolisen och en person från regeringens informationsavdelning. Att säkerhetspolisen är involverad har kritiserats av Centerpartiet.

Evelyn Sepp förklarar skillnaderna mellan de båda kommissionerna:

– En parlamentarisk kommission är betydligt bredare, och har rätten att specificera vilka människor som skall utfrågas och dessutom att vidta nödvändiga åtgärder om personer vägrar att svara på frågor.

– Regeringens kommission har lättare att komma åt källor, men har inte rätt att fråga ut personer som inte är i offentlig tjänst för tillfället.

Evelyn Sepp berättar att förlängningen av kommissionens arbetstid berodde på det faktum att det preliminära slutdatumet var satt för snävt.

– Vi kommer att ställa frågor till personer och arbeta igenom olika typer av material.  Samstämmigheten i gruppen har snarare ökat än minskat. Vi arbetar till i slutet av juni, medan regeringens kommission skall vara avslutad den tionde mars, säger Evelyn Sepp, som menar att den svenska utredningen av Johan Hirschfeldt väcker många frågor.

– Särskilt sekretessen kring den, något som inte är vanligt. Tror du att sanningen kommer fram?

– Ja, det tror jag att den gör, även om inte alla kommer att tycka om den.