Volvo betalade mutor till Saddam Hussein  





* Tsunami
* 9/11

* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU



27.10.2005

Källa: TT

Belgiska dotterbolag till Atlas Copco och Volvo misstänks för mutor till Saddam Hussein under sanktionsåren. De båda koncernerna finns med bland över 2 000 företag i en ny FN-rapport.

Verkstadskoncernen Atlas Copcos chefsjurist Hans Sandberg bekräftar att man har kontaktats av FN-utredaren Paul Volcker.
- Det är två dotterbolag i Belgien som är omfattade av utredningen. Men det har inte skett några otillbörliga betalningar och det har vi krävt ska anföras i utredningen, säger han.
Inom Volvo ska mutor ha betalats av anställda på dotterbolaget Volvo CE, med huvudkontor i Belgien. Bolaget tillverkar bland annat hjullastare, grävmaskiner och andra tunga arbetsfordon.
Så fort den 600 sidor långa rapporten släppts på torsdagseftermiddagen, satte sig Volvo CE:s jurister ned för att gå igenom den.
- Innan de är klara med det vill vi inte lämna några kommentarer, säger Klas Magnusson, informationschef vid Volvo CE, till TT.

Kommentar från Volvo under fredagen
Han bekräftar den skriftväxling med e-post som förekommit mellan företaget och kommittén.
- Men om våra svar finns med och hur de i så fall har hanterats, vet vi inte förrän vi gått igenom rapporten.
Vad är det för frågor ni fått svara på?
- Det är frågor kring olja mot mat-programmet, säger Klas Magnusson, och vi tycker att vi har besvarat de frågorna.
- Men jag kan inte gå in på dem mer i detalj.
Är det fråga om anklagelser?
- De har ställt frågor till oss, och om man kan tolka det som en anklagelse eller inte det vill jag inte svara på.
Volvo CE ämnar kommentera FN-rapporten under fredagsförmiddagen.

Sanktioner
Både Volvo och Atlas Copco har, liksom andra som misstänks för bestickning inom ramen för olja mot mat-programmet, fått försvara sig och deras syn på misstankarna återges i Volckers rapport, som lades fram på torsdagen.
Syftet med programmet 1996-2003 var att minska lidandet för Iraks civilbefolkning under de dåvarande hårda FN-sanktionerna. Under FN:s överinseende fick Irak sälja olja och köpa mat och mediciner för pengarna.
Saddam Hussein fick dock välja vilka han handlade med och skriva sin egna kontrakt. Det ledde till att mutor betalades till Bagdad för kontrakten och att Saddam belönade allierade med rätten att handla med irakisk olja.
Saddam drog enligt FN in 1,8 miljarder dollar på olja mot mat-mutor.

Inte känt
I somras framkom det att en rad danska dotterbolag till svenska storföretag specialgranskades av FN-utredaren, men fram till torsdagens rapport har inga konkreta misstankar framförts mot svenska intressen.
Under olja mot mat-programmet, som avvecklades efter USA:s invasion av Irak 2003, behandlade UD i Stockholm omkring 40 ansökningar per år om licens för export av varor till Irak. Handeln uppgick till mångmiljardbelopp.
UD:s rättssekretariat för EU-frågor, som handlade licenser för export till Irak under sanktionsåren, kände före Volckers rapport inte till några oegentligheter bland svenska företag, förutom ett fall där två personer 2001 dömdes för sanktionsbrott efter export utan FN-tillstånd.