Justitieutskottets ordförande:
Det här är ett Sverige jag inte vill ha
 





* Tsunami
* 9/11

* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU



6.1.2006

Publicerad 2005-12-28
av Nuri Kino


Världen idags artikelserie om polisens informatörsverksamhet och hantering av beslagtagna vapen leder nu till kraftiga politiska reaktioner.

Justitieutskottets ordförande Johan Pehrson (fp) menar att det är en sorlig bild som tecknas.

– Jag är oroad över hur det här landets rättsväsende har körts i botten, både domstolar och polisen, säger han till Världen idag.

I anslutning till starten av denna artikelserie gick den politiska oppositionen ut med krav på att reglera polisens informatörsverksamhet. Polisens bevisprovokation måste styras upp, menade den borgerliga alliansens rättspolitiska grupp.

Alliansen föreslog att polisens infiltratörer skall kunna få tidsbegränsad täckmantel, men att detta enbart skall gälla poliser. Poliser som exempelvis infiltrerar kriminella gäng eller utreder annan grov brottslighet ska kunna använda påhittade identiteter under högst två år. Den falska identiteten ska också finnas i alla offentliga register. Då skulle polisen slippa extern hjälp och istället själva bli infiltratörer.

Veckan efter föreslog justitieminister Tomas Bodström att personer som ger polisen information skall få strafflindring. En person som begått brott ska med andra ord kunna köpslå med polisen.

Världen idag har i flera artiklar bevisat att detta redan pågår, att kriminella och polisen redan köpslår.

Många läsare som är upprörda över både oppositionens och regeringens förslag har hört av sig till tidningen.

”Det låter som om både alliansen och regeringen inte vet vad de pratar om när de kommer med sina förslag. De borde tillsätta en kommission eller något. Folk sitter oskyldigt dömda, andra går fria och vapen som hittas prövas inte. Någon måste ta tag i det här NU!” lyder ett av alla mejl vi fått till redaktionen.


– Det är en sorglig bild ni beskriver och det är därför vi vill att man ska reglera verksamheten, säger justitieutskottets ordförande Johan Pehrson (fp).
Johan Pehrson (fp) som är ordförande för justitieutskottet befinner sig på semester utomlands, men har följt Världen idags artikelserie. På telefon säger han att oppositionen har tagit del av utredningar om rättsväsendets utveckling innan de kom ut med sitt förslag, men att vissa saker i artiklarna inte lyfts ännu.

– Det är en sorglig bild ni beskriver och det är därför vi vill att man ska reglera verksamheten. Det är ett Sverige jag inte vill ha och som jag inte tror att någon annan vill ha heller. Jag är oroad över hur det här landets rättsväsende har körts i botten, både domstolar och polisen. Jag är jätteoroad. Det är regeringen som är ansvarig.

Pehrson tror att det bästa sättet att förbättra polisens informatörsverksamhet är att polisen själva infiltrerar kriminella organisationer. Men han eftersträvar också bättre ledarskap uppifrån. Han anser att man måste uppmuntra ett bättre polisarbete så att polismän själva inte beter sig kriminellt, vilket de har bevisats göra. På vår fråga varför oppositionen inte bättre har undersökt hur det ser ut i dag innan de kom med sitt förslag svarar han:

– Vi är förbjudna i riksdagen att styra myndigheter, vi ska stifta lagar. Det är bara regeringen, i detta fall Tomas Bodström, som kan styra myndigheterna.

Jo, men borde ni inte gå till botten med problematiken innan ni kommer med förslag. Alltså få en helhetsbild av hur det ser ut innan ni lägger fram förslag som annars antingen blir ett slag i luften eller riktas fel?

– Det här är de kommentarer jag kan ge nu, men jag följer er fortsatta publicering med stort intresse och kommer agera därefter.


– Artiklarna väcker en hel del frågor som måste följas upp. Man tror att man delvis läser en amerikansk roman. Det här måste man syna grundligt, säger Beatrice Ask.
Beatrice Ask (m) sitter som ledamot i både justitieutskottet och i Rikspolisstyrelsen. Hon säger att alliansens förslag är ett bevis på att det behövs nya verktyg.

– Det måste finnas ett regelverk som tydligt visar hur informatörsverksamheten ska användas och i vilka sammanhang, vem som har befogenheter och hur och vilka som ska granska.

Varför är oppositionens förslag luddigt formulerat?
– När det gäller alliansen vill jag påtala att vi inte har de handläggare, de verktyg, som regeringskansliet har. Det är väldigt mycket mer i beredning som ska göras än vi har resurser till. Det här är ingen proposition. Vi försöker vara noggranna, vi vill visa regeringen på brister.

Efter att ha läst artiklarna, vad tycker du?
– Det är väldigt mycket detaljer som jag inte hade koll på, självklart. Det väcker en hel del frågor där jag känner att det här måste följas upp. Man tror att man delvis läser en amerikansk roman. Det här måste man syna grundligt.

Ask säger också att hon anser att polisens metoder måste utvecklas. Att man just nu inte har central koll på vad som gäller och inte, och därför uppfinner enskilda polismyndigheter egna metoder som kan slå fel.

Ask vill att man stiftar nya lagar där all polisiär verksamhet bättre kontrolleras centralt med nya regelverk och ett bättre samarbete mellan polisen och åklagarämbetet. Hon vill också att man bildar en ny myndighet eller liknande som får insyn i informatörsverksamheten.

Världen idag har sökt justitieminister Tomas Bodström. Hans pressekreterare Linda Romanus hälsar att de ska läsa artiklarna och återkomma.