Vårt privatliv angår inte myndigheterna!   





* Tsunami
* 9/11

* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU



20.2.2006

Vi har fått ett politiskt klimat där det anses nödvändigt att använda modern teknik för alltmer långtgående övervakning av oss "vanliga" människor. Vi riskerar därmed ett liv som i glashus, där känslig information om privatlivet kan komma i orätta händer (eftersom alla databaser läcker). 

Det senaste exemplet på denna farliga utveckling är EU-beslutet att specifikt för polisiärt bruk tvinga fram lagring av information om alla människors ringande, mailande och SMS-ande. 

Terrorism och annan grov brottslighet har alltid funnits - och ändå har det ansetts som fullständigt självklart, en ren hygienfaktor, att skydda individens personliga integritet och medborgerliga rättigheter gentemot staten.

Staten/samhället utgör inte det enda hotet mot den personliga integriteten. Företag vidtar alltmer långtgående åtgärder för att i lönsamhetshöjande syfte samla in detaljerad personinformation om sina kunder. Även främmande makt och privatpersoner hör till de nyfikna grupperingar som tillsammans skapar det framväxande "snokarsamhället".

Teknik är bra. IT är fantastiskt. Men det ska användas klokt – allt som går att göra är inte lämpligt att göra. Övervakning behövs - i viss utsträckning. Men det får vara måtta. Polisiär effektivitet kan inte tillåtas bli ständigt prioriterat över alla andra värden i ett samhälle. Tillämpa gärna digital övervakning mot dem som misstänks för grova brott - men inte mot hela befolkningen.

skala

Var ska gränsen sättas för storebrors vakande öga? Ett förslag till gränsdragning presenteras i 16-punktsprogrammet "Manifest -04 för integritet". Det har skickats till samtliga riksdagsledamöter, och har fått uppskattande kommentarer av ledarskribenter på bland annat Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Du finner det här

Den utveckling vi nu är inne i förskjuter den känsliga balansen mellan staten och individen. Det politiska etablissemanget flyttar fram sina positioner på individernas bekostnad.

 

Lista 1: Metoder och teknologier för övervakning

Nedan följer en lista på några av de former av övervakning, registrering och kartläggning av människor som någonstans i världen har införts, förbereds eller som det drivs forskning kring. Det är inte bara staten som är nyfiken - detsamma gäller företag, privatpersoner och främmande makt. Vi ser ut att gå mot ett veritabelt snokarsamhälle.

Observera att det i samtliga fall nedan handlar om automatisk övervakning, genomförd av programvaror. Det är mest sådan det är värt att oroa sig för. I bokstavsordning:

Ansiktsigenkänning via övervakningskameror

Användning av programvaror på egen dator (varje gång programvaran startas) registreras centralt genom system för upphovsrättskontroll (s.k. DRM).

Barn och ungdomars rörelser övervakas via armbandsur med satellitnavigering (mer)

Besökta sajter lagras

Beteende och kroppsspråk avläses via övervakningskameror för att förutse intentioner

Biltullar registrerar passerande bilar och matchar mot databaser

Bränsletillförseln i bilen stängs av vid överskriden fartgräns (via satellitnavigering)

Butikers data om människors inköp används av polisen för profilering

Chattares vänskapsrelationer kartläggs med mönsterigenkänning

Chip opereras in i kroppen så att människors närvaro kan registreras (mer)

Detektering av ilska och ordigenkänning på call centers

Digital inläsning av nummerplåtar på passerande bilar med vägkameror, kontroll mot databaser (mer)

Echelon, global USA-dominerad avlyssning av bl.a. telefoni, epost, fax- och internettrafik

Ekonomiska transaktioner övervakas med mönsterigenkänning (mer)

Eposttrafik lagras

Försäkringsbolag övervakar fart, körstil och plats för bilkörning via satellitnavigering (mer)

Geografisk position (när mobilen används) lagras

Google (och andra sökmotorer) samlar information om användarna. Mer.

Gångigenkänning via övervakningskameror (mer)

Humörigenkänning via övervakningskameror

Internetfiltrering (censur av internet), mera info här.

Kollektivtrafikresor (t.ex. pendeltåg och tunnelbana) lagras i databas (mer)

Luktbaserad identifiering (identifiering av människor via deras kroppslukt)

Lögnigenkänning via telefon respektive kameror (mer)

Mobiltelefoners elektroniska fotspår analyseras ("cell phone mining")

Mönsterigenkänning tillämpas på ringande, mailande och surfande (eller andra elektroniska fotspår) för att hitta suspekt beteende

Ord- och frasigenkänning ("automatiskt öra")

Personalövervakning på arbetsplatsen (inkl surfande, epostanvändning, använda ord, pausers längd, passager genom dörrar mm)

Skolbarns rörelser i skolan mellan olika rum och toaletter registreras

Skrivare och kopiatorer skriver ut osynliga spårbarhetskoder på papperen (mer här)

SMS-trafik lagras

Spionprogramvaror rapporterar vad som görs på en dator

Svarta lådor i bilar lagrar data om körningen, och sänder data (såsom fart) till myndigheterna.

Telefontrafik lagras

Telematikutrustning i bilar används för fjärravlyssning av samtal i kupén

TV-tittande registreras (sedda program) (gäller digital interaktiv TV) 

Uppspelning av musik och filmer på egen utrustning övervakas via internet av upphovsrättsägaren genom system för upphovsrättskontroll (s.k. DRM).

Lista 2: Förslag / beslut om ökad övervakning i Sverige 

Följande förslag från senare tid (lagda, under utarbetande eller redan genomförda) har det gemensamt att de ökar polisens och/eller Säpos möjligheter till övervakning eller användning av andra tvångsmedel i Sverige.

 

Utredningen om tillgång till elektronisk information i brottsutredningar, SOU 2005:38, föreslår sänkta krav för att polisen ska få tillgång till uppgifterna om vilken kund som har vilket IP-nummer. Idag krävs att brottet som utreds kan ge fängelse, men det kravet ska enligt förslaget avskaffas. Mer här.

I december 2005 röstade Europaparlamentet igenom lagstiftning om obligatorisk lagring i 6-24 månader av informatino om alla människors ringande, epostande, SMS:ande liksom viss information om internetanvändning.

Regeringen föreslår att svensk polis ska få ökade möjligheter att hjälpa utländsk polis att driva hemlig avlyssning i Sverige.

Regeringen förbereder en proposition om att på prov under några år ge polisen möjlighet att använda buggning (hemlig avlyssning av lokaler) vid brott som kan ge fyra års fängelse. Mer här och här.

I en departementspromemoria inom Försvarsdepartementet föreslås att Försvarets Radioanstalt (FRA), som idag driver signalspaning i etern, ska få filtrera all trafik i telenätet som passerar landets gränser. Mer info på denna sajt om detta kommande svenska Echelon, "Swechelon", finns här. Efter kritik har regeringen meddelat att förslaget ska arbetas om.

Justitieminister Thomas Bodström förbereder en proposition om att ge polisen rätt att i förebyggande syfte, det vill säga utan misstanke om konkret brott, ta till hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning, hemlig kameraövervakning, postkontroll och husrannsakan. Vid husrannsakan ska föremål få tas med utan att dessa tas i beslag. Ds 2005:21. Mera här.

Riksdagen beslutade i november 2005 om att polisen från 1 jan 2006 får ta DNA-prov på en person som är skäligen misstänkt för ett brott som kan ge fängelse (det krävs inte längre två års fängelse). Polisen får också om speciella omständigheter råder tvångsmässigt ta DNA-prov även på en person som över huvud taget inte är misstänkt för brott. Prop. 2005/06:54. Mera här och här

Säpo föreslås få rätt att bryta sekretessen för patienter i sjukvården om det gäller personer som anses utgöra ett hot mot kungahuset eller stadsledningen. Lagrådet är positivt. Mer här och här 

Skattekontrollutredningen föreslår att Skatteverket ska få genomföra husrannsakningar i egen regi. Mer.

Polisen avser använda information om passerande bilar från Stockholms biltullar. Mer.

Polisen föreslås få tillgång till ett nytt tvångsmedel - "hemlig dataavläsning". Det innebär att polisen ska installera så kallade spionprogramvaror på misstänkta personers datorer, programvaror som via internet sänder information om vad den misstänkte gör vid sin dator. SOU 2005:38, delbetänkande från Beredningen för rättsväsendets utveckling (BRU). Mer

Polisen föreslås få ett nytt tekniskt hjälpmedel, hittills enbart använt av Säpo, som gör det möjligt att kartlägga all mobiltelefontrafik inom ett visst geografiskt område. SOU 2005:38, delbetänkande från Beredningen för rättsväsendets utveckling (BRU). Mer

Polisen får använda överskottsinformation erhållen vid hemlig teleavlyssning till utredning av andra brott än den som  teleavlyssningen avsåg. Trädde i kraft 1 juli 2005.  Prop 2004/05:143. Mer här

Beredningen för rättsväsendets utveckling, BRU (en regeringsutredning) föreslår att tvångsmedlet 'hemlig teleövervakning' breddas till att även omfatta lokalisering (det vill säga, den misstänktes geografiska position i realtid). 

BRU föreslår också att vid förundersökning rörande brott som är så allvarliga att de kan ligga till grund för beslut om avlyssning ska övervakning få användas även om det inte finns någon person som är skäligen misstänkt för det brott som utreds.

Redan idag är telekomoperatörer enligt lag skyldiga att anpassa sin tekniska utrustning för att underlätta polisens avlyssning och övervakning. BRU föreslår att även internetleverantörer ska omfattas av den skyldigheten.

Redan den 1 oktober 2004 infördes nya regler som ökar antalet situationer där polisen får tillgripa hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning. Det mera långtgående ingreppet av de två, hemlig teleavlyssning, får numera tillämpas även om minimistraffet för det brott som begåtts är under två år om det enskilda brottets straffvärde kan antas överstiga två år. Dessutom får från detta datum hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning sättas in även på teleadresser som inte tillhör den som misstänks för ett brott, om det finns synnerlig anledning att anta att den misstänkte kommer att kontakta dessa teleadresser.

Den 1 oktober 2004 trädde också en ny formulering i rättegångsbalken i kraft som i klartext slår fast att polisen har rätt att från teleoperatörer begära in även historiska data om en persons kommunikation.

Hur påträngande är de olika metoderna?

Nedan följer en indelning av övervakningsmetoder i kategorier, som gör det lättare att bedöma respektive metods integritetsrisk. Dels delas de in i manuella (kräver mänsklig insats) och automatiska metoder, dels delas de in i identifierande respektive ej identifierande metoder. Vad vi ska se upp särskilt med är övervakningsmetoder som är både automatiska och identifierande. De metoder som anges i tabellen nedan är bara exempel inom respektive kategori, fler finns. En slutsats av detta resonemang blir att traditionella övervakningskameror inte utgör någon större integritetsrisk.

Hör gärna av dig med information, tankar eller idéer om övervakningsfrågor! Och tipsa gärna andra om denna sajt (här).

Pär Ström

Civilingenjör, IT-strateg och författare (bl.a. till boken "Övervakad")

Initiativtagare till och ansvarig för denna sajt

par@atomer.se