Svensk oenighet om folkrättstolkning  




* * 9/11
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






25.3.2003

Regeringen och oppositionen är oenig om hur folkrätten ska tolkas när det gäller kriget i Irak. Moderaterna vill ha en extra riksdagsdebatt om folkrättstolkningen.


Statsminister Göran Persson menade efter utrikesnämndens möte på tisdagen att oppositionen har närmat sig regeringens linje i Irakfrågan.

- Kritiken mot regeringen har tonats ned, jag uppfattar det som att det finns ökad förståelse för regeringen, sade statsministern.

Moderatledare Bo Lundgren hade invändningar.

- Regeringens tal om att folkrätten bryts stämmer inte. För mig ger folkrätten inte stöd för krig men säger heller inte nej till krig.

Moderaterna kräver nu en riksdagsdebatt om hur folkrätten ska tolkas i Irakkriget och hävdar att regeringen går emot FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Kravet ställs i ett brev från moderaternas gruppledare Fredrik Reinfeldt.

Han hävdar att detta är ett brott mot svensk tradition som skett utan samråd i utrikesnämnden, vilket strider mot grundlagen.

Persson höll inte med:

- En regering måste efter så långa diskussioner som vi har haft också kunna protestera när brottet kommer från USA och Storbritannien. Jag delar inte uppfattningen att vi borde ha haft ett utrikesnämndssammanträde innan uttalandet.

Persson tror fortfarande att Irak besitter massförstörelsevapen, även om de amerikanska och brittiska styrkorna ännu inte funnit några.
-Vi har ingenting till övers för regimen i Irak. Jag tror dem om det värsta, sade han. Jag är ganska övertygad om att de (massförstörelsevapnen) finns.

Han vill inte gå in på spekulationer vad som händer om det visar sig att Irak inte har kvar några massförstörelsevapen.

Persson är oenig med de massmedier i Sverige som talar om "dramatiskt motstånd som möter de amerikanska och brittiska trupperna".

- Så dramatiskt är det inte, det har i stort sett gått enligt den plan man gjort upp och snart är man framme i Bagdad.

Samma sak säger ÖB Johan Hederstedt, sannolikt för att de får information från samma håll, via den svenska underrättelsetjänsten. Hederstedt tycker den militära kampanjen går som väntat, både beträffande framryckningshastighet och "friktioner", det vill säga väpnat motstånd och andra problem.

Persson avvisade blankt tanken på att Sverige i FN skulle agera för att generalförsamlingen i FN ska ta över Irakfrågan från säkerhetsrådet, där den kört fast.

- Det är säkerhetsrådet som har ansvaret. Att föra frågan till generalförsamlingen är helt fel.

Han sade sig förstå de partikamrater som är kritiska till att Sverige exporterar krigsmateriel till de krigförande länderna USA och Storbritannien.

Men han tänker inte göra något för att avbryta exporten, klargjorde han.

Ett exportstopp skulle innebära risk för bojkott från USA och Storbritannien.

- Vi måste ta ansvar för Sverige och vår egen trygghet. Vi klarar inte vår egen säkerhet utan att exportera.