"Marit Paulsen är en papegoja för Agroindustrin"
17 July,2009By: Rune Lanestrand
"Marit Paulsen är en papegoga för agroindustrin"

Här ett utdrag ur en intervju i tidningen Dagen med Gunar Lindstedt av journalisten Jacob Zetterman den 17 juli:
Först skrev han en bok om att oljan är på väg att ta slut. Sedan följde han upp det med en bok om jordbruk. Tro det eller ej, olja och jordbruk har mer med varandra att göra än man kan tro.
-Jag brukar säga att vi sörplar olja när vi äter den moderna industrimaten, säger Gunnar Lindstedt, författare och journalist som bland annat fått stora journalistpriset 1998.Även om det inte är olja vi stoppar i munnen så är det i alla fall fossila bränslen som en gång revolutionerade jordbruket i västvärlden, som effektiviserade arbetet, och som möjliggjort att enbart ett fåtal procent av Sveriges befolkning i dag är bönder. För att klara av det här används diesel till traktorer, konstgödsel och bekämpningsmedel på åkrarna. Maten ska transporteras, kylas och förpackas. Och olja används i alla dessa processer. Olja är smörjmedlet som gör att vi kan producera så mycket mat på så få personer, och som gjort att vi i dag hellre pratar informationssamhälle än jordbruksfrågor. Dags för en tankeställare-Moderna människor tror att maten kommer inflygande från fönstret, så att vi ska kunna ägna oss åt annat, säger Gunnar Lindstedt, som tror att det är dags för en tankeställare.
-Jag tror att oljan är en ändlig resurs och att jordbruksproduktionen kommer att minska framöver. När toppen av oljeutvinningen nås diskuteras fortfarande, men jag tror att det kan vara nu, eller inom fem år. Och när vi inte har tillgång till lika mycket olja vi vant oss vid, då måste vi förändra vårt sätt att leva radikalt, säger Gunnar Lindstedt. Han berättar att oljeutvinningen har börjat minska, och om tendensen håller i sig kommer det att få enorma effekter på det moderna jordbruket som bedrivs i västvärlden. Priserna på de vanligaste hjälpmedlen, som diesel och konstgödsel, kommer att öka kraftigt, vilket innebär att fattiga bönder inte kommer att ha råd att använda dem. Framför allt inte i utvecklingsländer, där många blickar mot västvärlden för att få fart på sitt jordbruk, och där ett industriellt jordbruk håller på att växa fram. - Vi kan inte fortsätta leva så här, och vi kan inte exportera vårt system till tredje världen, lyder Gunnar Lindstedts dystra besked. - Där finns ett traditionellt kretslopp och växelbruk som går att bygga vidare på. Och det går att effektivisera jordbruket med traditionella medel. Som en naturlig konsekvens av sitt tänkande är Gunnar Lindstedt i dag förespråkare för ett ekologiskt jordbruk, vilket vi mer eller mindre kommer att tvingas in i om hans prognoser stämmer. Problemet som ofta tas upp i samband med det ekologiska jordbruket är att det inte är tillräckligt effektivt, och att maten inte räcker till alla på jorden om alla ställde om och odlade ekologiskt.
Marit Paulsen falsk
Argumentet framfördes exempelvis av folkpartisten Marit Paulsen åtskilliga gånger under hennes EU-valkampanj. - Många tycker att hon är en tuff jordbrukskärring, men jag anser att hon är falsk. Hon har aldrig tagit upp frågan om oljan, utan vill ha ett storskaligt jordbruk även i utvecklingsländerna. Hon är en papegoja som agerar åt agroindustrin, lyder Gunnar Lindstedts omdöme.
Just det storskaliga och ekonomiska tänkandet inom livsmedelsproduktion är något som han går emot, och han tror att de stora företagen måste lämna scenen den dagen oljan tar slut och vi tvingas till en mer närproducerad livsmedelförsörjning. -I dag är det är ett halvdussin bolag som dominerar mathandeln på global nivå. (slut citat)
Kan bara tilläggas att Gunnar Lindstedt tilldelades Småbrukarnas Hederspris 2009.
kommentar till lanestrand@telia.com



Top of Page