Paulssonskan ger kalla kårar!
18 April,2009By: Rune Lanestrand
Hej!

Bra skrivet om Marit Paulsson. Jag såg ett litet inlägg i ett tv-program som hette Babel tror jag.
Det var Marit och den här mannen som skrev boken "Den hemlige kocken" tror jag, för jag hängde mest upp mig på Marits mycket obehagliga uppsyn, hon satt och flinade självsäkert hela tiden och såg ut som hon styrde hela världen ungefär. Samtidigt framhöll hon som sagt att ska vi klara världssvälten så är det ju bara det stora industrijordbruket med konstgödsel o gifter mm som är den enda framkomliga vägen.
Jag undrade i mitt stilla sinne hur denna energitörstiga form av jordbruk ska gå att driva när oljan börjar sina och priset rusar i höjden.  När oljan kostar så där vid pass 50:- per liter.
Hur går det då med det högeffektiva storjordbruket. För att tala om priserna på produkterna. Då är de kanske inte bara näringsfattiga utan även dyra. Vem vill då ha dem?
Och alla dessa stora dyra maskiner som alla "högeffektiva" storbönder skaffar sig på löpande band vem ska dra dem när traktorerna inte längra får någon diesel, eller när dieseln är så dyr att den knappt går att använda p g a priset.
Då ska man köra på etanol eller raps eller nåt annat odlat, säger en del. Men säger jag då, vi har inte hur mycket odlingsbar mark som helst, och skulle då en stor del av marken användas till att odla drivmedel till traktorn. Så minskar ju samtidigt den arealen som är till för livsmedel och foder. Sen en sak till de bränslena som man får från växtodlingen som etanol o rapsolja har ju inte samma energinnehåll som fossil olja.
Neej! Jag är glad att vi bara har en liten traktor och en hel del mindre redskap som i värsta eller bästa fall går att konvertera till hästdrift. Skönt är också att man sitter inne med kunskapen att kunna köra en arbetshäst med redskap om det skulle bli nödvändigt.
Många av de unga stordriftsivrarna vet inte ens vad som är fram o bak på en vanlig loksele.
Som sagt om man kör den småskaliga kretsloppsvarianten. Då har man överskådlighet. Man ska inte ha mer för sig än att man känner att man kan ha koll på det man gör. Både vad gäller djur o odlingar.
I ett sådant jordbruk behövs inga gifter o andra konstgjorda "genvägar".
Naturlagarna ska man använda till sin fördel och följa dem. Försöker människan ändra på detta faktum så straffar det sig ALLTID förr eller senare. Det ser vi ju hela tiden bevis på.

Som tidigare hälsningar o tankar från Mossebo
genom Inga-Lill Johansson

Top of Page