SVT gör reklam för GMO
10 April,2009By: Rune Lanestrand
Till Kunskapskanalen
Vetenskapens Värld
SVT:s granskningsnämnd

Hej!
Ni sände igår ett program med rubrik "Genförändrad mat - hot eller räddning" tisd den 7 april kl 20.00.
Programmet tar upp ett mycket angeläget och kontroversiellt ämne. För mig som har studerat och engagerat mig i den här frågan under många år framstod programmet som ett rent reklaminslag för GMO. Och jag undrar hur väl ni granskar ett sådant här program som sänds ut på bästa sändningstid först i SVT2 kl 18.00 en fredagskväll och sen i 2 repriser i Kunskapskanalen.
Mina invändningar mot programmet är att det är mycket utstuderat upplagt. En "vanlig"trevlig kille som försöker leta rätt på sanningen, lägger pannan i djupa veck och funderar. Han låtsas vara kritisk, men slutsatsen är naturligtvis att det vore vansinne att inte satsa på GMO.
Titta på avsnittet där han bjuder på GM-mat respektive GMO-fri mat på gatan. Först väljer alla GMO-fritt. Sen frågar han. Om jag berättar för dig att GM-maten kan förhindra svält i världen, vilket väljer du då? "GM-mat, så klart" svarar den manipulerade provsmakaren.
Avsnittet om bomullsodling, där en forskare säger att man genom att använda GM-utsäde kan minska besprutningen i fälten. Inget sägs om att besprutningen av bomullen faktiskt ökat enormt som en följd av de nya GM-grödorna och att det utvecklats s k monsterogräs, ogräs som är immuna mot de vanligaste bekämpningsmedlen så allt starkare medel måste tas till. Faktum är att de allra flesta GM-grödor som hittills tagits fram är utformade för att tåla Monsantos eget bekämpningsmedel Round up. Det är det som är affärsidén. Utsäde och gift i ett paket.
Ett tredje exempel i filmen är bananodlingen i Afrika, där GM-grödorna framställs som räddningen för en svältande kontinent och att ett fördomsfullt Europa försöker hindra denna "goda" utveckling. EU beslutar väl inte om vad man odlar i Afrika! Och vad händer när en så vattenkrävande växt som ris blandas med banan som odlas i torra Afrika?
Överhuvudtaget är effekterna av GM-grödor inte alls utredda, det säger en mängd oberoende forskare.
GMO-tekniken inom växtnäringen är ett enormt kostsamt projekt som endast de allra största agroföretagen som Monsanto och BASF har råd att driva. Båda företagen är tidigare mest kända som kemiföretag och för att framställa kemiska bekämpningsmedel för jordbruket. GMO-tekniken om den får fritt spelrum kommer att innebära att makten över maten kommer att hamna i händerna på dessa globala jättar.
I vintras sändes ett par program (om jag minns rätt var det upplagt som en miniserie) i samma förrädiska uppläggning. Jag tror programmen hette "Genfarmen". Varför? Jo där hade man gjort en kuliss av en charmig liten bondgård och därinne fanns ett GMO-forskningslaboratorium som besöktes av en ung kvinnlig forskningsstudent som var positiv till GMO och en manlig som var tveksam. Om man var det minsta insatt i ämnet framgick det tydligt att även detta program var beställt av GMO-industrin.
Det handlar ju om oerhört mäktiga intressen, som även nästlat sig in i det amerikanska jordbruksministeriet för att öppna vägen för GM-grödor.
Titta på filmen "Monsantos värld" som sändes tidigare i år, dock ej på bästa sändningstid utan kl 22-24 och bara en gång. Där kommer en helt annan bild fram.
Då tycker ni kanske att objektiviteten fått sitt. - Inte förrän ni sänder även Monsantos värld kl 20 på kvällen i TV2, med flera repriser, och på allvar lyfter fram alla de risker som är förknippade med genmodiferade grödor och livsmedel, lever ni upp till kravet på opartiskhet.
Jag är engagerad i Förbundet Sveriges Småbrukare där vi med hjälp av gåvor till förbundet tryckt upp sammanlagt 100 000 info-blad om GMO, eftersom denna teknik är på väg att ta över inom jordbruket utan att frågan överhuvudtaget diskuteras i media. Vi har under många år också försökt väcka debattprogram i TV att ta upp frågan, men utan resultat. Man kan känna sig förtvivlad över vad lite ansvar SVT tar när det gäller så viktiga framtidsfrågor.
Om GM-grödor börjar odlas i Sverige kan vi inte längre odla och sälja ekologiskt eftersom Krav och andra Eko-certifierare inte godkänner GMO. Svenska regeringen har öppnat för GM-odlingar i Sverige. De grödor som EU godkänner kan även odlas i Sverige. Som tur är har ju EU hittills varit restriktivt. Småbrukarna har även demonstrerat och ordnat kurser om GMO men man känner sig som en nyckelpiga som slåss mot elefanter.
Har ni aldrig hört talas om kanadensaren Percy Schmeiser som stämdes på stora skadestånd av Monsanto därför att hans grödor smittats av Monsantos GM-odlingar. I Kanada kan inte längre odlas GMO-fri raps. Schmeiser tilldelades Right Livelihood Award 2007 och kommer att besöka Sverige igen i maj. Han kan ocskå ge en annan bild av GM-grödor och Monsanto.
Filmen Bullshit är ett annat tips.
Kanske är det inte Kunskapskanalen som har ansvar för valet av program och sändningstid. Jag ber er i så fall vidarebefordra mitt mail till den redaktion som har ansvaret.
Med vänlig hälsning
Kristina Lanestrand
Ansvarig utgivare för tidskriften Småbrukaren




Top of Page