Svart jord
4 January,2009By: Rune Lanestrand


Svart jord – en uppgörelse med industrijordbruket
20090110_135843_1.png
Författaren och journalisten Gunnar Lindstedt gör i sin nya bok Svart jord upp räkningen med det energislösande industrijordbruket. Lindstedt avlivar också myten om att vi i de rika länderna som politikerna påstår kan fortsätta att överkonsumera och köra bil obegränsat bara vi tar fram lite miljövänligare bilar. Han visar på det ohållbara i att ta majs, soja och spannmål till drivmedel. Det leder bara till att fattigdom och ökad hunger i världen.
Författaren har besökt både USA:s och Rysslands jordbruksdistrikt där stora globala företag som bedriver industrijordbruk lägger under sig allt mer mark. Även Kinnevik och svenska statliga fonder är med och investerar i Ryssland. En liknande utveckling sker även i de svenska slättbygderna. Han anser att president Putin i stället borde satsa på uppbyggnad av privatägda småbruk på de gamla kolschoserna.
Det var de små privata datjorna som gjorde att inte fler dog av svält under Stalin och kommunisternas kommandojordbruk. Datjorna utgjorde en procent av arealen i Sovjet men svarade för 25 procent av livsmedelsproduktionen.
Småbruk med kombinationen djur och varierad växtodling är det enda som passar in i ett uthålligt kretslopp menar författaren. I stället för satsningen på miljöfarligt industrijordbruk vill Lindstedt ha tillbaka småbruken som han ser som enda möjligheten att föda jordens befolkning när industrijordbruket kollapsar då oljan blir dyrare och även sinar. Han anser att 1miljon svenskar behöver bli småbrukare om vi ska undgå en framtida svältkatastrof.
Svart jord är bland det bästa jag någonsin läst om jordbruk och livsmedel. Lindstedt har hela överblicken från ett ekologiskt småbruk i Sverige, till den bördiga Svarta jorden i Ukraina, familjejordbrukarna som slås ut i Amerika av Smithfield och andra truster inom jordbruket. Som exempel nämns att Smithfield med sin årsproduktion av 27 miljoner grisar är på väg att slå ut nästan alla mindre grisuppfödare i Iowa.
Inte minst intressant är avsnittet ”Modifierade grödor”. Här kan man läsa att även USA:s jordbruksdepartement har konstaterat att GMO-grödor inte har gett några skördeökningar. Genmanipulerad soja ger 10 procent lägre skörd trots mer konstgödsel, växtgifter och mycket bevattning.
GMO-sojan har dessutom gett så stora problem med resistenta ogräs att odlarna kräver statligt stöd för att få bort det svårbehandlade ogräset. Användningen av Monsantos Roundup har i USA ökat i takt med allt större arealer med GMO-grödor. Mellan 1994 och 2005 har spridningen av Roundup ökat femton gånger.  Detta främst därför att de flesta GMO-grödor tål växtgift även i växande gröda.
Svart jord innehåller så oerhört mycket intressant om jordbruk och livsmedel. Den ger en verkligt levande överblick på hur viktigt det är att få stopp på det så kallade ”högeffektiva” industrijordbruket som förbrukar 10 kilokalorier för att producera 1. Det är denna jordbrukspolitik som FN, FAO, WTO och även den svenske jordbruksministern Eskil Erlandsson vill exportera till Inidien och Kina för att ”råda bot på världssväten”.
Rune Lanestrand
kommnetar till lanestrand@telia.com

Top of Page