Staten tar över Volvo
4 December,2008By: Rune Lanestrand

Staten tar över Volvo

Bland alla rykten som går om hur den omkörda svenska bilindustrin ska räddas påstås följande lösning ligga närmast till hands. Staten ska gå in som ensamägare i Volvo. Det avslöjas i ett hemligt dokument som läckt ut från LO-borgen.
Ordförande i det nybildade statliga Svenska Bil AB blir Marianne Nivert som lämnar sin post som ordförande i Posten. Hon ska främst garantera höga löner åt ledningen då man inte kan begära att någon ska arbeta gratis. Vd blir IF Metalls ordförande Stefan Lövfven som får 900 000 kronor i månaden samtidigt om han får behålla sin pension från IF Metall på 1 miljon om året.
Wanja Lundby-Wedin blir vice verkställande direktör med ansvar för personvagnar. Hon får samma lön som hennes nuvarande på 1,2 miljoner plus 1000 kronor i bonus för varje försåld bensinslukande bil.
Vad som krävs på ett så förväntat framgångsrikt företag är en verkligt erfaren och duktig informationschef. Den posten går till Mona Sahlin som säger att hon alltid älskat Volvo. Sahlin är fullkomligt övertygad om att det svenska statliga bilbolaget ska klara sig galant i konkurrensen på världsmarknaden.
Mona bygger sin optimism på att AP-fonderna kan sätta in nästan obegränsat med miljarder om det skulle behövas. Man kan ju också höja skatten om så krävs, säger Sahlin som tror på en verkligt ljus framtid för Svenska Bil AB.
Företaget får en stark och tydligt västsvensk anknytning. Moderaternas förre partisekreterare Jonny Magnusson, f kommunalrådet Göran Johansson och centerns regionråd Kent Johansson i Vara knyts till företaget som konsulter.
Magnusson främsta merit är att han under sin tid som partisekreterare aldrig nämnde orden miljö, energisparande, sol och vindenergi.
Göran Johansson förbereder redan miljövänliga transporter av Volvobilar på Ostindiefararen Göteborg till Kina. Väntas bli en stor succé.
Kent Johansson har stor erfarenhet av att kränga en politiskt produkt som invånarna i Västra Götalandsregionen inte vill ha. Skulle även kunna sälja isgrus i Sahara, enligt partikamraterna.
Björn Rosengren och har erbjudit sig att ta kontakt med den norske statsminstern Jens Stoltenberg och den norska regeringen. Rosengren säger i en första kommentar att han tror stenhårt på den sista sovejstatens som en räddare i nöden.
Det råder högsta sekretess på här lämnade uppgifter och får inte publiceras förrän vid nästa fullmåne.
Rune Lanestrand
kommentar till lanestrand@telia.com

Top of Page