Arlas Kina-satsning skadar svenska mjölkbönder
3 November,2008By: Rune Lanestrand
Arlas Kina-satsning drabbar svenska bönder

Allt fler bönder ifrågasätter Arlas samgående med den danska mejerijätten MD Foods. Inget av de utlovade förbättringarna genom sammanslagningen har infriats. I stället har fusionen tillsammans med spektakulära internationella satsningar försämrat för de svenska mjölkbönderna.
Muhammedkrisen som kom efter att Jyllandsposten publicerat fräcka bilder på Muhammed ledde till bojkott och försämrad försäljning i arabländerna. För att klara de förlusterna sänkte Arla det redan låga avräkningspriset till bonden.
Till ännu större förluster leder investeringen i Kina. De mångmiljonbelopp som investerats i Kinas största mejeri Mengniu kan ses som förlorade tillsammans med ett skamligt dåligt rykte för Arla Foods.
Men det värsta är utan jämförelse att Arlas verksamhet i Kina förknippas med  att barn dött och tiotusentals skadats av giftet Melamin. Ingen vet hur stort mörkertalet är. I de avlägsna byarna är det långt till sjukvård.
Arla äger 49 procent av aktierna i ett företag tillsammans med mejerijätten Mengniu som heter Mengniu Arla. Kinesiska myndigheter har även hittat Melamin i produkter från företaget Mengniu vilket också drabbar Arla
Arlas vd Peder Tuborg borde nog stannat inom bryggerinäringen och  fortsatt tillverka öl. I varje fall har inte svenska mjölkleverantörer sett några förbättringar med honom som vd. Dir Tuborg anlände till Kina för att visa upp den magnifika anläggningen just som melamin-bomben briserade. Presskonferensen blev en mardröm i stället för ett tänkt propagandajippo för Arla Foods.
Arlas misslyckade satsningar i Kina och andra länder visar hur det kan gå när kooperationen har tagits över  av globaliseringsfrälsta, okunniga och giriga direktörer som helt släppt kontakten med sina uppdragsgivare, Sveriges mjölkbönder.  
Rune Lanestrand
Kommentar till lanestrand@telia.com

Top of Page