Jag skäms över min yrkeskår
9 October,2008By: Rune Lanestrand
Veterinär:
Jag skäms över min yrkeskår

Den brådstörtade kampanjen mot Blåtungan är ett enda stort fiasko, säger en veterinär som hört av sig men vill vara anonym. Jordbruksverket är mäktigt med närapå monopolställning inom det veterinära fältet så han vill inte stöta sig med myndigheten. I varje fall inte just nu.
- Det är för det första oförsvarligt av Läkemedelsverket att godkänna ett vaccin som bara har testats i laboratorium och inte i fält. Tidpunkten är fel vald då kylan tar knotten innan djuren har blivit immuna. Det tar sex veckor för vaccinet att ge immunite, säger veterinären..
- Eftersom cirka en tredjedel av djuren slaktas ut under hösten och vintern är dessa vaccinationer helt bortkastade. Vilket motsvarar en tredjedel av kostnaderna.
- Det är pinsamt att se hur veterinärerna i medierna framställs närmast som krigshjältar. Men de tycks lika lite som soldaterna i ett modernt krig veta vad de krigar för, säger veterinären. Jag skäms över mina kollegor för att de inte säger ifrån och berättar hur misslyckad den här kampanjen är.
- Nu ska man också ta provtagning ute på gårdarna. Men det bästa och enklaste sättet att upptäcka antikroppar är att ta prov på mjölken. Nu kan man inte längre göra detta eftersom alla djur bär på antikroppar efter massvaccineringen, säger den kritiske veterinären.
Veterinären stöder vår kritik av  massvaccineringen medan LRF av någon anledning inte vågar ifrågasätta  Jordbruksverkets huvudlösa agerande.
Rune Lanestrand

Kommentarer till lanestrand@telia.com

.

Top of Page