Vargen har slagit till i Väne-Ryr
27 August,2008By: Rune Lanestrand
20080827_112434_4.jpgVarg som tidigare rev får i grannsocknen Lane-Ryr i Bohuslän härjar nu också i Västergötland. Här ett av de fyra rivna fåren på Gettered som hade tur att bli så svårt rivet att det snabbt fick dö. Andra plågades svårt innan de hittades.

Vargen har slagit till i Väne-Ryr

Nu har vargen åter slagit till i våra trakter och rivit 4 får på gården Gettered bara några km från Småbrukarens redaktion. Fårägaren Leif Johansson har tidigare fått får rivna på bete i Dalsland och oroar sig nu för sin fårbesättning.
Enligt länsstyrelsen ska det vara en varg från det s k Bredfjällsreviret i trakten av Ljungskile som tidigare i sommar rivit får i Hjärtum som ligger 1,5 mil söder om Väne-Ryr i Västergötland på gränsen till Bohuslän.
Leif är både arg och ledsen och tycker att vargkramaren Stefan Edman i Ljungskile ska komma och samla ihop kadavren. - Han inbjuds också att komma hit och sätta upp 4 km vargstängsel, säger Leif Johansson.
Det egna lilla slakteriet och gårdsbutiken står i det närmaste färdigt men han vet inte om det blir möjligt att hålla får i framtiden. Lönsamheten är inte stor och blir inte bättre med ökade stängselkostnader. Och han vill inte gå och avliva svårt rivna får som fortfarande är vid liv.
- Det värsta är att detta tar bort mycket av arbetsglädjen. När vi fick får rivna i Dalsland blev vi dessutom hotade av vargkramarna när vi ville ha skyddsjakt på vargen som rev fåren. Min fru tog särskilt illa vid sig av hoten.
Småbrukare i Väst och Förbundet Sveriges Småbrukare kräver i sitt remissvar på den statliga Rovdjursutredningen att jakt för att skydda sina djur avkriminaliseras och att jakttider för varg ska vara samma som för räv.
Det är 150 år sedan vargen härjade i våra trakter men speciellt i sommar har det förekommit ännu fler vargangrepp i Dalsland och nu även i Bohuslän, i Hjärtum, Lilla Edet, Ucklum och Ljungskile har förekommit flera attacker mot fårhagar. Ända nere i Halland har varg angripit kalvar. I norra Dalsland dödades nyligen en häst av varg.
- Uppmuntrande i denna tråkiga händelse är stödet från grannarna. Hela bygden ställer upp. Folk är på sin vakt och håller utkik för att bli av med vargen, säger Leif Johansson som känner ett enormt stöd från hela bygden.
När jag sitter och skriver detta kommer meddelande om att den s k Bredfjällsvargen i natt (27/8-08) sköts norr om Hjärtum den häromdagen rivit flera får. Länsstyrelsen hade gett tillstånd till avskjutningen.  
Rune Lanestrand

Kommentera till lanestrand@telia.com

20080827_111804_1.jpgJag vill att Stefan Edman som ivrat för att vargen ska få breda ut sig komm er och forslar bort fårkadavren och sedan hjälper mig att sätta upp 4 km  vargstängsel, säger Leif Johansson på Högens fårgård i Väne-Ryr. Edman ska få de futtiga 5 kr metern som staten betalar för arbetet med uppsättningen.
För att minska kritiken mot de inplanterade vargarna, som nu påskyndar landsbygdens avfolkning och landskapets förbuskning, betalas stängslet av staten (skattebetalarna.) Men det är långt ifrån vargsäkert. Statens ersättning för dödade och plågade djur betraktas av djurägare som en slags judaspeng .



Top of Page