USA önskar få ett snabbt svar om Thule-basen  



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






24.4.2002



USA önskar få ett snabbt danskt svar på om radaren påThule-basen ska moderniseras som ett led i ett nytt missilförvar. Radaren spelar en viktig roll för att varsla USA om ett eventuellt missilangrepp från Mellanöstern.

Det sade USAS viceförsvarsminister med ansvar för missilförsvar, J. Dyer Chrouch II, igår vid det utrikespolitiska mötet på Christiansborg. Han erkände att Danmark och Grönland är i gång med en pllitisk process, men hoppades på ett snabbt ja på USAs önskan.

USA bad i November Danmark om lov till att moderniserna Thule-radaren. I december besökte utrikesminister Per Stig Möller (K) sin amerikanske kollega, Colin Powell, tillsammans med Josef Motzfeldt från Grönlands landsstyrelse. Powll bad om ett snabbt dansk svar. I mars var regeringen positiv i sin redogörelse om missilförsvar och Thule-radaren. I april deltog den utrikespolitiska nämnden i ett möte i Nuuk tillsammans med landsstyret och regeringen käknar med att svara USA innan sommaren.

Thule skall liksom radaren i Fylingsdales i det nordliga England varsla det amerikanska systemet bättre än nu mot angrepp. I februari gav den brittiske regeringen USA lov att modernisera sin radar. De nästa två åren moderniserar USA gradvis sitt missilförsvar. Amerikanarna installerar 20 interceptorer på land och 20 till havs. De ska avskära anbrepp från missiler, och USAs Patrit-missiler moderniseras. De användes i Irakkrigen och i 1991 i Kuwaitkriget mot Scud-angrepp.

USA vill modernisera Thule-radarns dator och EDB-program från 1970-talet. De installerar en ny mottagare och kommunikationsutrustning som är stor som en hockeypuck. Dessutom skall en knappt två meter hög antenn med GPS-utrustning placeras på radarns tagg.

Det är mycket osannolikt att moderniseringen gör Thule radaren eller Grönland till ett militärt mål. Motståndarna har få missiler, saknar precision och vill hellre utmana USA och Europa, menade J. Dyer Crouch II.

Chefen för landstyrelsen Lars Emil Johansen förundrade sig över att radarn är föråldrad liksom ABM-traktaten från 1972 mellan USA och Sovjetunionen. Den förbjöd försvar mot missilangrepp, men USA sade upp traktatet ifjol bl a för att bygga ut missilförsvaret. Samtidigt finner USA inget behov i att omförhandla försvarsavtalet för Grönland från 1951, sade Lars Emil Johansen.

USAs veceförsvarsminister ville gärna modernisera försvarsavtalet, men fann inget behov i en omförhandling.

Källa: Jyllands-Posten