Stängda gränser för arbetssökande
från nya EU-länder
 



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






26.1.2004

Allt fler av dagens EU-länder stänger gränserna för arbetssökanden från de nya medlemmarna i öst. Detta ökar pressen på Norge, som snart är nästan allena om att inte ha restriktioner på arbetsinvandring.

Alla dagens 18 EU-lander har lovat att öppna gränserna för fri invandring av arbetskraft från de tio nya medlemsländerna efter den historiska utvidgningen den 1 maj.

Fri flytt av människor är en av de fyra friheterna i den inre marknaden. Invånare från alla de 28 framtidiga EU-länderna skall kunna jobba och söka arbete var de vill på den inre marknaden utan arbets- eller uppehållstillstånd.

Men bara tre månader innan utvidgningen får allt fler regeringar i väst kalla fötter av fruktan för massinvandring från de fattiga EU-nykomlingarna.

Den norska kommunalministern varslade i veckan som gick om att Norge kommer att införa anmälningsprikt för arbetstagare från EU-land.

De flesta andra länder inom området går långt tuffare till verket och använder sig av ett kryphål i utvidningsavtalen som öppnar för restriktioner i rörelsefriheten i uppåt 7 år.

Danmark vill kräva både arbets- och uppehållstillstånd för arbetstagare från de nya EU-länderna. Har man icke jobb, ska man ut. Har man för låg lön, ska man också ut. Arbetstillstånd kräver nämligen en lön på danska villkor. Detta ska hindra att polska arbetare kommer till Danmark på slavlön och pressar ned lönenivåerna.

Tyskland, Frankrike, Finland, Österrike, Belgien och Italien stänger arbetssökande ute då de anser att detta kan påverka arbetsmarknaden och välfärdssystemet. Tyskland och Österrike kommer att vänta i åtminste 5 år med att öppna för arbetssökande från öst. Finland vill vänta i 10 år.

Också i Nederländerna, Spanien, Portugal och i Grekland rasar debatten, och observatörer i Brüssel tror att alla dessa länder kommer att införa övergångsregler.

Den svenska regeringen har ännu inte bestämt sig. En offentlig utredning fastslår att utvidningen inte kommer att bli ett problem för arbetsmarknaden, men kan utsätta den svenska välfärdsordningen för otillbörlig press och missbruk.

Arbetstagare från öst som finner jobb i ett annat EU-land, får nämligen samma rätt till välfärdsrättigheter som andra arbetstagare, i frågan om både trygghet och sjukpengar. I så fall står Norge närmast allena igen angående full frihet för arbetskraft från första dag efter utvidgningen den 1 maj. Storbritannien och Irland följer Norges principer. Norge följer pressen, men är fortsatt avvaktander. Vad Sverige gör, kan bli avgörande.

- Vi har som utgångspunkt sett oss betjänta av en aktiv hållning till EU-utvidgningen. För att öppna för fri flyttning från första dagen, kan Norge tänka sig folk med hög kompetens som annars kanske inte hade valt Norge. Men vi har inte tagit något avgörande beslut med hänsyn till skyddsåtgärderna, och värderar situationen fortlöpande, säger statssekreterare Lars Arne Ryssdal (h) på Arbets- och administrationsdepartementet.

(NTB)