Polisen styr sökandet och letar efter väskor  



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






I Anders Hellbergs (DN) och Anders Jörles (GP) bok om Estoniasförlisning konstateras att Nordstöm & Thulin, som ingår i Estonias rederi såsom ägare och tekniskt ansvarig, på en reparationslista (som numera är spårlöst försvunnen) antecknat att bogrampen inte var tät och att detta skulle åtgärdas. Bilrampen var i den aktuella konstruktionen det enda vattentäta skottet framåt på bildäck. Därför kräver regelverket att bilrampen måste vara hundraprocentigt vattentät. Det faktum att den inte var vattentät och att detta missförhållande fanns antecknat på åtgärdslistan, visar att båten inte var i sjödugligt skick när den lämnade Tallinn på olyckskvällen.

Många vittnen som hört av sig efter TV 3s Efterlyst-sändning om Estonia berättar att det funnits vatten på bildäck även under tidigare resor. Det innebär ett allvarligt brott mot den svenska sjölagen.

Trots detta beivrar åklagaren Tomas Lindstrand inte brottet. Det har gått så långt att delar av brottet preskriberades på 2-års dagen av olyckan. Åklagaren hade nämligen intagit den bekväma hållningen att vänta ut haverikommissionens slutrapport innan han själv skulle vidtaga någon utredning.

Efter Sveriges största civila olycka genom tiderna, där hundratals svenskar omkom under vidriga omständigheter, anser åklagaren inte att det är nödvändigt att driva en egen utredning, trots att bevismaterial finns lättillgängligt, till och med nedtecknat i en bok som kom ut 1995.

Den enda åtgärd som vidtagits är hållande av vittnesförhör med många - dock inte alla - överlevande. Även detta har delvis gjorts på ett så slarvigt sätt att viktiga fakta inte antecknats i protokollen.

Trots att Lindstrand förhållit sig helt passiv hela tiden, konstaterade han i en TV-intervju våren 1996 att det inte skulle behövas några nya dykningar till Estonia för att säkra bevis. De dykningar som gjordes i haverikommissionens och Sjöfartsverkets regi skulle vara tilläckliga. Därför motsatte han sig inte betongövertäckningen.
Hur kunde han göra den bedömningen utan att vara insatt i ärendet?
Många anhöriga anser att en annan åklagare borde hantera Estonia. Förtroendet för Lindstrand är förbrukat. Först i samband med varvets utställning i Stockholm under juni månad 1997 blev Lindstrand lite mer aktiv och vistades under flera timmar på utställningen

Den 18 febr. 1998 offentliggjordes Tomas Lindstrands beslut, K84054-94. Som väntat lades förundersökningen ner eftersom brott inte kunde styrkas enligt honom. I motiveringen till beslutet nämns att Meyervarvets haverikommissions slutrapport legat till grund för förundersökningen. Detsamma gäller en uppsats av Anders Björkman samt Hellberg/Jörles bok "Katastrofkurs". Min bok nämns dock inte.

Istället skriver åklagare följande:
Däremot har de rykten som alltsedan förlisningen varit i svang om helt andra orsaker i katastrofen, som t ex sabotage, inte varit föremål för utredningen eftersom dessa huvudsakligen har karaktär av fantasier och dessutom varit oprecisa och därför i praktiken omöjliga att utreda.

Sammanfattningsvis motiverar Lindstrand sitt beslut enligt följande:
"En grundförutsättning för att ens kunna delge någon misstanke om att ha orsakat 852 människors död är att orsaken till olyckan är klarlagt bortom rimligt tvivel.

De ovannämnda utredningarna anger två helt olika förklaringar till olyckan. Jag anser inte att någon utredning klarlägger vad som hände bortom rimligt tvivel. En förutsättning för att en utredning skall anses visa vad som verkligen hände och varför är att övriga utedningars olycksförklaring utan tvekan kan avfärdas.

Både haverikommissionen och den tyska expertgruppen har lagt ner ett omfattande och såvitt jag kan bedöma noggrant och seriöst arbete på att utreda vad som tekniskt sett orsakat katastrofen. Båda utredningarna innehåller fakta, antaganden, slutsatser och hypoteser. Båda utredningarna ger visserligen, enligt min uppfattning, en sannolik och god bild av respektive förklaring, men långt ifrån varje länk i händelseförloppet är bevisad bortom rimligt tvivel.

Ingen av dessa utredningar kan heller avfärdas till förmån för den andra utredningen. Jag anser därför också att någon ytterligare, ny utredning, inte skulle kunna förklara olyckan på ett sådant sätt att orsaken till denna blev helt och otvetydigt klarlagd. Inte heller anser jag att några nya dykningar skulle bringa klarhet i anvarsfrågan. Den omständigheten att dessa skulle kunna bekräfta eller dementera huruvida det finns ett hål i skrovet medför inte enligt min uppfattning att ansvarsfrågan skulle kunna klarläggas".

Hur kan han dra en sådan slutsats när han i dagsläget inte är säker på vad som över huvud taget har hänt?
Med vilken logisk argumentation kan han utesluta att nya dykningar skulle bringa klarhet i ansvarsfrågan?
Han vet ju inte exakt vad som dykningarna skulle bringa klarhet i ansvarsfrågan?
Han vet ju inte exakt vad som hänt. Hur kan han med denna bristande vetskap utesluta att ett hål i skrovet skulle ha med ansvarsfrågan att göra?

Efter att jag synts mer och mer i media har jag erhållig en hel del tips från allmänheten, innehållande uppgifter om att förlisningen gick till på ett helt annat sätt än vad myndigheterna vill att allmänheten skall tro.

Den stora mängd tips jag erhållit har gjort, att jag funderat på om polisen resp. åklagaren under den närmaste tiden efter olyckan måste ha erhållit mycket mer information än jag som kom så sent in i bilden.

Jag kontaktade åklagare Lindstrand och bad om tillgång till de tips han mottagit för att sedan jämföra dessa med mina egna. Jag tänkte att det kunde vara värdefullt för hans utrednings-arbete att ha tillgång till mina tips. Han svarade att han inte hade några tips. När jag föreslog ett möte för att kunna jämföra våra tips så hänvisade han till att förundersökningssekretess förelåg och att det var åklagarens uppgift att tillåta mig få tillgång till underlagen eller ej.

Jag vände mig då återigen till Lindstrand som i sin tur svarade att det var polisens uppgift att fatta beslutet. Vid ytterligare kontakt med Wide meddelade han, att han nu lämnat över allt material till Lindstrand och at han för övrigt inte var intresserad av något samarbete.

De anhöriga har fått intrycket att polisen och åklagaren är helt ointresserade av att undersöka orsaken till att ca 852 människor miste livet på ett vidrigt sätt. Det rimmar illa med polisens agerande ombord på Mariella den 29 sept. 1994 (Se Regeringen behandlar de anhöriga och överlevande som statsfiender)

Därför engagerade de anhöriga återigen på egen hand och lyckades genom samarbete med TV3s Efterlystredaktion få in flera vittnesmål och tips. Att Efterlystsändningen fick genom-föras utan inblandning av polis och åklagare kan ses som en rak örfil mot åklagarens resp. polisens insatser i Estoniaärendet.
Vad som skedde denna kväll i TV-studion var egentligen ett arbete som dessa borde ha utfört. Dessutom hörde varken polisen (Bo Wide) eller åklagaren (Tomas Lindstrand) av sig dagen efter Efterlystsändningen för att höra vilka tips vi tagit emot. Ointresset var totalt på den punkten, trots att vi tagit emot många och mycket värdefulla informationer.

När det tyska varvet var klart med presentationen av sin utred-ning och vår skeppsbyggarkonsult Alve Wendt rådde mig att inte längre anklaga varvet på punkten att låskonstruktionen på bogvisiret var undermålig, så sade även Wendt till mig att det står klart att det inte gått till så att en hög våg slitit bort bogvisiret så att vatten trängt in på bildäck och att båten som en följd därav sjunkit. Som tidigare nämnts skulle Estonia i så fall ha slagit runt 180 grader och flutit med kölen uppåt, vilket de facto inte hände. Olycksförloppet måste ha varit ett annat. Varvets bevismatierial hade därmed fått straffrättslig relevans.

Polis styr sökandet
Citat ur Johan Ridderstolpes artikel i Finanstidningen 1999-02-03

Dagen efter genomsöker dykare ett antal hytter på däck 6. Polisen styr sökandet, vilket framgår av videobandet. Meister har alltså skäl att påstå att svensk polis ledde dykningarna och att de hade en agenda som skilde sig fråm kommissionens estniska huvudmans.

... Polisen sökte efter väskor och en påträffas i hytt 6230, tillhörig den estniske medborgaren Alexander Voronin som ursprungligen kom från Tatariska republiken och som med sin son överlevde haveriet. En väska med hans namn påträffas i hytt 6230. I förhör uppgav han hyttnummer 6320, men har uppenbarligen kastat om två siffror. En märklig omständighet är att hytten enligt purserns uppgift var Avo Pihts. Piht är den "försvunne kaptenen", mannan som rapporterads räddad från helikoptern olycksmorgonen och så sent som 2/10 räknades bland de överlevande, för att senare förklaras omkommen.


Ritningen och väskan

En ledtråd till vad sökandet gällde är ordet drawing, ritning, som nämns när den första väskan påträffas. Dykarna letade efter något och för den skull föste de undan kroppar och bröt upp dörrar. Det förefaller viktigare än att undersöka hela fartygets skrov, något som ännu inte är gjort. Och om det var så viktigt för polisen, som tydligen betraktar vraket som en brottsplats, så kan andra ha haft ett ännu större intresse av att hindra att detta något, vad det nu var, inte nådde sin adressat.

När jag kritiserar polisens arbete så är jag väl medveten om att de flesta poliser är mycket fina och hederliga människor. Det är just sådana som dras till polisväsendet. Trots detta har politikerna en förmåga att sätta personer som inte besitter sådana egenskaper i chefspositioner, just i syfte att kunna styra polisväsendet på ett odemokratiskt sätt, allt för att befästa och öka politikernas egna maktpositioner.

Estoniafallet är ett intressant exempel på hur politiker miss-brukar sin makt över polisen för sina egna syften, i det här fallet att dölja en stor skandal som skulle kosta många höga politikers karriärer. Dessutom blir det allt tydligare för mig att säkerhets-tjänsterna även här har sträckt ut sina kriminella tentakler. Mot bakgrund av detta ber jag alla poliser som lider under dessa förhållanden att kontakta mig, gärna anonymt, och hjälpa de anhöriga och hela samhället genom att avslöja hela skandalen, inte minst pga att så många polismän omkom ombord.