Bush vägrar skjuta upp ödesmötet  



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






11.3.2002

Vita huset sa i dag att FN:s säkerhetsråd kommer att rösta denna vecka om en ny FN-resolution.
- Omröstningen kommer att äga rum denna vecka, säger talesmannen Ari Fleischer enligt AFP.

Samtidigt avvisade amerikanerna förslag om att Bagdad ska få en månad på sig att nedrusta.

Vita huset har i dag avvisat alla planer på att förlänga tidsfristen som tidigare bestämts till 17 mars.

Irakkrisens allierade USA och Storbritannien verkade på tisdagen röra sig från varandra.
Samtidigt som London jobbade på kompromisser för att ena det splittrade säkerhetsrådet signalerade Washington att man vill ha en omröstning om krigsresolutionen den här veckan.

- Tiden har kommit för rådets medlemmar att ta ställning, sade Vita husets talesman Ari Fleischer på tisdagsmorgonen enligt CNN.
Ungefär samtidigt sade Storbritanniens FN-ambassadör Jeremy Greenstock att britterna är beredda att lyssna på sina kollegor i mellanlägret i säkerhetsrådet.

Splittring
Uttalandena kommer i skuggan av att Ryssland och Frankrike på måndagen meddelade att de kommer att använda sina veton mot en eventuell krigsresolution.

Resolutionen - som skrivits av USA, Storbritannien och Spanien - har splittrat rådet djupt. Den slår fast att Irak har misslyckats med sin sista chans att avrusta och godkänner ett militärt anfall på landet. I fredags föreslog Storbritannien en kompromiss, ett tillägg till resolutionen som ger Irak fram till den 17 mars på sig att avrusta - annars väntar krig.
Under natten till tisdagen berättade Greenstock för journalister att London även tittar på möjligheten att ta fram en kravlista för att kunna avgöra om Irak samarbetar. En FN-diplomat uppgav för TT att Greenstock under ett stängt möte också sagt att han är beredd att skjuta på slutdatumet ''inom mars månad''.

Taktik
I FN-huset och i världens huvudstäder pågick intensiv diplomati. Bush uppgavs ha talat med åtta ledare under måndagen och diskuterade Irak-krisen med Angolas president på tisdagen.

En FN-diplomat sade till TT att krigsmotståndaren Frankrikes taktik går ut på att se till att USA inte får de nio röster som krävs för att resolutionen ska gå igenom. Därmed skulle Frankrike slippa lägga in sitt veto.

- Det är bättre för Frankrike att slippa ta en så uppenbar konflikt med USA. Och skadan på säkerhetsrådets auktoritet blir mindre än om Frankrike röstar nej och USA går i krig ändå.

Ur FN:s perspektiv är det nästan bättre att USA inser att de saknar rösterna och struntar i en ny omröstning före en attack och enbart hänvisar till den förra resolutionen 1441, resonerade diplomaten.
- Men ur brittisk synpunkt vore det olyckligt. De behöver den nya resolutionen av inrikespolitiska skäl.

Tungt
I Haag sade FN:s generalsekreterare Kofi Annan att FN kommer att väga lika tungt som förut även om en ny Irakresolution stoppas av ett veto.

- FN kommer att förbli lika viktigt som det är nu, hävdade han enligt AFP.

För att krigsresolutionen ska gå igenom krävs att nio av säkerhetsrådets 15 medlemmar röstar ja och att ingen av de permanenta medlemmarna lägger in sitt veto. Resolutionen har ännu bara öppet stöd av fyra medlemsländer. Angola, Kamerun, Guinea, Mexiko, Chile och Pakistan har ännu inte bestämt sig.

Rådets medlemmar skulle på tisdagen höra icke-medlemsländers syn i Irak-frågan. En maratondebatt som tros locka närmare 50 talare skulle börja sent på tisdagskvällen svensk tid och fortsätta på onsdagen. Troligen sker ingen omröstning om krigsresolutionen innan debatten är över.

TT