Grannens mobil ger hög stråldos
Passiv strålning hög på tåg och i bilen
 



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






25.3.2004

Källa: Aftonbladet

Användandet av hands-free ökar i Sverige. Många är oroliga för strålningen från mobiltelefonen. Men även den försiktige utsätts för passiv strålning från andra.
Värst är det på tåg och i bilen.
Elmiljökonsulten Clas Tegenfeldt har genomfört flera olika mätningar åt SVT:s Rapportredaktion. Bland annat har han mätt strålningen på tåg, och i bilar.
– Den absolut högsta stråldosen får man om man pratar i en handhållen mobiltelefon i bilen, säger han till aftonbladet.se.
Bilens plåthölje får strålningen att studsa, och reflekteras tillbaka på personerna i bilen. Dessutom måste telefonen jobba mer för att nå den närmaste basstationen.
– Strålningen är mellan hundra och tusen gånger högre inuti bilen, säger han.

Bör kopplas via antenn

Det bästa sättet att skydda sig är att helt avstå från att prata i mobilen när man sitter i bilen. Men måste man bör man koppla den via en sladd till bilens antenn – helst med en hands-free funktion monterad på instrumentbrädan.
Men man utsätter inte bara sig själv för strålningen. Bilens medpassagerare drabbas också. Enligt Clas Tegenfeldt utsätts man av halva strålningsdosen om man sitter nära någon som pratar. Ju längre ifrån man är desto lägre strålning utsätts man för.
– Problemet är ju att man i dessa miljöer utsätts för låg strålning under en väldigt lång tid, säger han, och gör ett räkneexempel för en tågresa:

Hög passiv strålning på tåg

Under en resa med X2000 från Stockholm till Göteborg pratar hälften av de 72 passagerarna i mobiltelefon under 30 minuter i genomsnitt. Det motsvarar att sex personer pratar oavbrutet under den tre timmar långa resan. Som passagerare utsätts man då för en passiv strålning som är lika hög som om man hade talat själv i GSM-telefon under en och en halv timme.
Hissen är ytterligare ett sådant utrymme där den passiva strålningen är hög.
– Vi vet ju inte hur farlig strålningen är, men vissa personer mår dåligt av den, säger Clas Tegenfeldt. Problemet är att den passiva exponeringen är större än man tidigare har trott.

Stort forskningsprojekt
Vid institutionen för miljömedicin, på Karolinbska institutet, pågår just nu en omfattande studie av mobilstrålningens effekter på människor. Den ingår i ett internationellt EU-finansierat projekt, som koordineras av WHO.
Under fyra år har den svenska forskargruppen samlat in data från patienter med hjärntumör, spottkörteltumör och hörselnervstumör. Det är tumörer som uppkommer i de områden i kroppen som är mest utsatta för strålningen från mobiltelefonen.
– De har intervjuats om mobiltelefonanvändningen, hur mycket de pratar, vilken sorts telefon de använt, berättar projektledaren Maria Feychting.
Patienterna ska sedan jämföras med en grupp fullt friska svenskar, för att utröna om sjukdomarna kan kopplas till mobilanvändandet eller inte.
Resultatet presenteras troligen någon gång under hösten.