Pensionärer klarar inte avgifter längre  


* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






2.7.2003 Kommunaktuellt

Gamla som har rätt till bostadstillägg får betala högre avgifter - även om de inte har sökt och fått bostadstillägg.

Endast 101 av 222 kommuner jämkar avgiften för maten med hänsyn till pensionärernas inkomster. Där så inte är fallet kan pensionärerna tvingas söka socialbidrag för att få det hela att gå ihop.

Den bilden förmedlar Pensionärernas riksorganisation (PRO) efter att ha undersökt maxtaxan och avgifterna för mat, hyra och TV i 222 kommuner.

- Vi kan se att kommuner höjer och tar ut lite mer här och där, så att pensionärerna får mindre i plånboken. Vi tycker det är synd. Vi har faktiskt varit lite förkämpar för maxtaxereformen, säger Carl-Eric Thörngren, ombudsman på PRO.

Vad gjorde socialminister Las Engqvist för fel med lagen om maxtaxa?
- Han har inte gjort något fel alls. Reformen är bra, men när man skapar en ny reform blir det en gråzon där de som ska följa lagen inte vet vad de ska göra och istället får strikt på lagtexten. Det står till exempel inte att man kan jämka matkostnaderna.

Maxtaxan som infördes för ett år sedan sätter ett avfigstak för vård och omsorg och innebär dessutom att penskonärerna ska få behålla ett visst belopp, ett förbehållsbelopp, när avgifterna betalats. Många som har höga inkomster och tidigare fått betala mycket för omsorgen har därmed fått lägre avgifter.

Redan när regeringen presenterade förslaget om hur avgifter och förbehållsbeloppet ska beräknas kritiserade Kommunförbundet reglerna för att de är otydliga. Otydligheten har också gjort att kommunerna tillämpar dem olika.

I höst planerar regeringen en ändring av lagen så, att det klart framgår att kommunen kan jämka avgifter för maten. Så att de som inte kan betala den slipper söka socialbidrag.

- Om det är en grupp som har för lite pengar tycker vi det är pensionen som ska justeras, inte möjligheten att jämka, säger Per-Olov Nylander på Kommunförbundet.

Bidrag räknas som inkomst
Bostadstillägget är en förstärkning av pensionen som betalas av staten och räknas som en inkomst. En del kommuner tar med bostadstillägget vid inkomstberäkningen, även om pensionären har underlåtit att skicka in ansökan till försäkringskassan. Även på denna punkt är lagen oklar.

- Vi avvaktar prejudicerande rättsfall. Det kommer kanske att bli så att kommunerna inte får räkna med ett fiktivt bostadstillägg. Men om många pensionärer inte söker bostadstillägg är vi rädda för att det blir en okontrollerad övervältring av bostadssubventionen på staten till kommunen, säger Per-Olov Nylander.

Källa: Kommunaktuellt