Heder åt Socialstyrelsen! | ||
Yrsas Blogg * The Police State * Artiklar på engelska * Klimathotet * Tsunami * 9/11 * Bilderbergare * Frimurare och illuminater * Nya Världsordningen * Israel och Palestina * Kriget i Irak * USA * Balibombningen * Estonia * Mordet på Anna Lindh * Mordet på Olof Palme * Medicin och hälsa * MindControl * Chemtrail * HAARP & Echelon * EU * Böcker * Video |
27 .1.2008 Källa: Gunnar Lindgrens email-brev, 23.1.2008 Nyligen meddelade Socialstyrelsen att distríktsläkaren i Njurunda, Annika Dahlqvist, inte gjort något fel som rekommenderar en kost som består av låg andel kolhydrater, men mer fett till dem som är sjuka i diabetes typ-2. Två dietister hade anmält henne för att hon inte följer gällande kostråd till diabetiker, dvs rekommenderar fettsnål kost med mycket kolhydrater. Kolhydrater höjer ju det blodsocker som egentligen borde sänkas, eftersom en förhöjning leder till skador som i värsta fall leder till amputation och dialys. Fettsnål kost får därför samma effekt som att försöka släcka en eld med bensin. Innan propagandan för fettsnål kost tog sin början, behandlades diabetes med en kolhydratsnål kost, vilket är det självklara. Efter introduktionen av den fettsnåla kosten har både övervikt och diabetessjukdom i samhället ökat kraftigt. Detta beslut från SoS är en välkommen vändpunkt när det gäller befolkningens hälsa, och först nu finns det möjligheter att bryta den destruktiva utveckling som den fettsnåla kosten givit upphov till. Redan för 7 år sedan stod det klart för de flesta som sysslade med kost och hälsa, att vi stod inför en stor omvärdering. I tidskriften "Science" (vol 291, 30 March 2001 - finns på www.gunnarlindgren.com) skrev den prisbelönte medicinjournalisten Gary Taubes artikeln "The Soft Science of Dietary Fat" som på sätt och vis bildade startskottet för den omvärdering och det beslut som vi nu är vittne till. Där kommer en rad världsledande forskare när det gäller kost och hälsa till tals, och det var svårt att inte bli övertygad om att den fettsnåla kosten, dels saknar vetenskapligt stöd. Utan i stället är det livsmedelsindustrin och experter som avlönas av exempelvis margarinindustrin som trummat igenom detta budskap. Dels leder den fettsnåla kosten till att människor i stället hämtar sin näring/energi från kolhydrater på ett omfattande sätt som ingen generation före oss har gjort, vilket leder till övervikt och en rad sjukdomar som förknippas med detta. Exempelvis diabetes typ-2, hjärt och kärlsjukdom, högt blodtryck m m. Ett samlande namn för denna flora av skador av den fettsnåla kosten kallas "det metabola syndromet". Andra störningar är försämrat minne och reproduktion, fettlever hos barn osv.
Att kolhydratsnål kost leder till både lägre vikt och förbättrad diabetessjukdom finns det idag många som kan vittna om, samt även vetenskapliga undersökningar från såväl Sverige som resten av världen. Det finns t o m exempel på att de som tagit insulin och därmed tvingas sluta sina krävande yrken (t ex som busschaufför), har kunna sluta med denna medicinering när man frångått den fettsnåla kosten och också återgå till arbetet. Alla måste inse att detta är en enastående förändring som förtjänar allt stöd.
Det finns även andra exempel på att det är kolhydraterna i kosten som är orsaken till övervikt, och inte fettet. Innan björnar skall gå i ide på hösten börjar de äta enbart söta bär, och snart har de lagt på sig 30 kg extra fett. Man kan också visa att den förändrade insulinregleringen liksom hos människan medverkar till denna viktuppgång hos björnar. Sumobrottare har i långa tider eftersträvat så hög kroppsvikt som möjligt. Deras kost är sedan länge utprovad: kolhydrater, kolhydrater och kolhydrater - men inte fett. Överläkaren och medicinske rådgivaren åt sjukvårdsledningen i Västra Götalandsregionen Christer Enkvist sade följande idag klassiska yttrande på DN Debatt för några år sedan: "Det är lika dumt att tro att man blir fet av att äta fett som att tro att man blir grön av att äta grönsaker."
Livsmedelsverkets avdelning för nutrition
Under de senaste åren, när folkhälsan när det gäller bl a övervikt och diabetes snabbt har försämrats, har avdelningen för nutrition vid Livsmedelsverket med näbbar och klor försökt bekämpa de nya idéerna, och klamrat sig fast vid sitt livsverk - den fettsnåla kosten - trots att den saknar vetenskapligt stöd och så uppenbart leder oss i fördärvet. De mest talföra har varit Bengt Vessby, Wulf Becker, Åke Bruce som också fått hjälp av "bantningsexperten" Stephan Rössner från Karolinska Institutet. Enligt min mening har de, säkerligen ursprungligen oavsiktligt, skickat den svenska befolkning in i övervikt, diabetes, hjärtsjukdom. Överviktiga barn och ungdomar har berövats sin livsglädje som ofta bytts mot självförakt. I många fall magopereras dessa - men den fettsnåla kostens advokater har kategoriskt vägrat att låta barnet pröva kolhydratsnål kost innan man tar till kniven. Trots alla bevis på viktnedgång.
Det mest motbjudande när det gäller enheten för nutrition är dess ekonomiska bindningar till margarinindustrin. Bengt Vessby, som varit en pålitligt förespråkare för att äta margariner med lågt fettinnehåll (unga som gamla), har i många år avlönats av margarinindustrin. Samtidigt har han varnat för att äta produkter från margarinindustrins konkurrenter, t ex smör, ost och grädde. Idag vet vi att animaliska mättade fetter är fullgoda och Annika Dahlqvist kan idag enligt Socialstyrelsen med gott samvete rekommendera dessa. Vessby har t o m när det gäller foton av sig själv poserat framför produkter framställda av de företag som avlönat honom. Denna reklam har publicerats exempelvis i Livsmedelsverkets tidning Vår Föda.
Bengt Vessby har i många år rekommenderat produkter från de företag
som avlönat honom. Men samtidigt har han som talesman för Livsmedelsverket
varnat för konkurrenternas produkter - smör, ost och grädde. Han har tillåtits
göra reklam för dessa produkter i Livsmedelsverkets tidning "Vår Föda" - här
nr 6 år 2001.
När Bengt Vessby blev varse att Annika Dahlqvist inte ville följa den fettsnåla kosten och margarinindustrins reklam, skickade han 31/10 05 ett brev till henne med följande mästrande avslutning där han försvarar den fettsnåla kosten:
"Råden är utarbetade enligt de regler som gäller för s.k. evidence based medicine, vilket innebär att styrkan och säkerheten i alla råd är graderade på ett av vetenskapssamhället definierat och accepterat sätt. Råden överensstämmer i allt väsentligt med motsvarande kostråd från the American Diabetes Association.
Alla råd baseras på för närvarande bäst tillgänglig kunskap. Om nya kontrollerade studier presenteras, som visar att dessa råd bör omformuleras, kommer detta också att ske.Som läkare har man åtagit sig att utöva sitt yrke i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, och att erbjuda patienterna vård i enlighet med dessa regler. Att under lång tid behandla patienter med diabetes med en kost med ett högt innehåll av fett och protein har inget vetenskapligt stöd idag, och kan potentiellt vara farligt. Eftersom inga människor någonsin, och inte heller diabetespatienter, ätit en sådan kost under lång tid tar man som läkare på sig ett stort ansvar när man ger sina patienter sådana råd. Om man dessutom, utan att ha några egna dokumenterade och kontrollerade studier som stöder detta, hävdar att alla läkare/dietister/nutritionister som arbetat med dessa frågor i åratal har fel, är man inte längre trovärdig. Min kommentar: Det märkliga är att redan Gary Taubes klargjorde att ett sådant vetenskapligt stöd som Vessby hänvisar till saknas. Ofta hänvisar den fettsnåle förespråkaren till olika internationella organ, där han själv eller en kollega är medlem. I den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) finns exempelvis Wulf Becker, som hos Livsmedelsverket också propagerar för fettsnål kost. Observera också att det amerikanska organet för diabetesbehandling ADA nu anser att den kolhydratsnåla kosten, som Dahlqvist förespråkar, är fullgod.
ADA Issues New Clinical Practice Recommendations
New Advice for Doctors About Low-Fat, Low-Carb Restricted Diets For Short-Term Weight Loss December 28, 2007 (Alexandria, VA) - The American Diabetes Association (ADA) today issued its annual Clinical Practice Recommendations to help health care providers treat people with diabetes using the most current evidence available. This year, one notable change occurs in the Medical Nutrition Therapy section dealing with weight loss. Until now, the ADA did not recommend low carbohydrate diets because of lack of sufficient scientific evidence supporting their safety and effectiveness. The 2008 Recommendations include a statement recognizing the increasing evidence that weight-loss plans that restrict carbohydrate or fat calorie intake are equally effective for reducing weight in the short term (up to one year). Min kommentar: Observera att man liksom Socialstyrelsen vill göra gällande att viktnedgång på lång sikt inte är klarlagd. Men den fettsnåla kosten måste ju ifrågasättas ännu mera, då den på både kort och längre sikt i stället visat sig leda till viktuppgång?
Fettsnåla kostens förespråkare har i ett försök att rädda det som räddas kan, framfört att Socialstyrelsens godkännande av Dahlqvist lågkolhydratkost bara gäller för diabetiker, medan vanliga friska skall fortsätta med fettsnål kost. Detta är orimligt. Då ökar ju risken att de drabbas av övervikt, metabola syndromet och också diabetes. Varför skall man först invänta detta och sedan övergå till kolhydratsnål kost?
Oförsvarligt att rekommendera margarin
Samtidigt har det efterhand kommit fram att margariner tillverkas på ett ytterst motbjudande sätt, med en rad kemikalier inblandade. Det är frågan om en syntetisk produkt som har likheter med en skumgummibanan eller en Coca-cola och är en produkt som ansvarsfulla krafter skall utesluta från vår kosthållning, särskilt hos barn och ungdomar.
Vid tillverkningen har man utplånat många av de viktiga näringsämnen som finns i naturliga matfetter, t ex karotenoider, vitaminer, steroler, fosfolipider, flavonoider etc. Våra margariner är uppbyggda på fetter som behandlats med bl a natronlut, fosforsyra, regenererad bentonit, upphettning till 230 grader och natriummetylat. Råvaror kan behandlas med aceton (fraktionering). Livsmedelsverket har meddelat att man hittat både bensin och cancerframkallande PAH i exempelvis margarinet "Becel". Dessvärre har dessutom margariner en ogynnsam kvot när det gäller omega-3 och omega-6 fetter. Men man upplyser inte befolkningen om detta eller kräver att vare sig bensinresterna eller omega-6 innehållet anges på förpackningen. Tvärtom rekommenderar man till daghem, skolor etc att mata barnen med lättmargariner. Det är enligt min mening värre än att rekommendera Coca-cola och skumgummibananer till dagisbarn och är egentligen en skandal av stora mått. I en undersökning från Västra Götaland såg man att skolbarn som åt mest margariner också hade högsta förekomsten av allergier. Vegetabiliska fetter är i regel flytande (omättade) medan animaliska fetter är fasta (mättade). För att demonisera sin huvudkonkurrent (mejeriindustrin) har margarinindustrin och dess talesmän på Livsmedelsverket länge prisat "flytande" matfett och varnat för fasta fetter som smör etc. Idag anses mättade fetter vara fullgoda och ingen forskning kan stödja dessa närmast ekonomiskt grundade rekommendationer. Dessvärre är just flytande fetter (förutom olivolja) rik på fleromättade fetter och är därmed olämpliga att använda vid stekning och annan upphettning. Då ökar risken för bildning av epoxider som anses cancerframkallande. Observera att Livsmedelsverket har funnit höga halter av bensin i just flytande margariner. I flytande Becel finns dessutom härdat fett, där det omättade fettet behandlas med nickelspån och molekylerna förändras till naturfrämmande substanser.
Mättade fetter är sammanfattningsvis stabila fetter och stor konsumtion av dessa, t ex hos eskimåer eller massajer i Afrika, har inte visat något samband med ohälsa, tvärtom kan konsumtion av mjölkfetter (mättade) enligt nyare forskning sättas i samband med förbättrad hälsa. De fleromättade fetterna i flytande oljor är däremot reaktiva och bör konsumeras med försiktighet.
|