EU dom öppnar för utflaggning  




Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska

* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video







15 .12.2007


Källa: www.nationen.no
Skriven av Thomas Vermes, publicerad 11.12.2007



Den norska staten står på sjömännens sida.

Hektisk aktivitet bröt ut i europeisk fackföreningsrörelse på tisdagen då domen föll i EU-domstolen i Luxemburg, i en principiell strid mellan det finska Sjömansförbundet och det internationella Transportarbetar-förbundet ITF på den ena sidan, och rederiet Viking Line på den andra.

Domen slår fast, att fackföreningsrörelsens lagliga stridsmedel inte kan undantas från EU:s regler om fri flytt av investeringar - alltså så att företag kan etabera sig eller flytta dit de vill.

Den konkreta stridsfrågan rörde sig om de fackliga rättligheterna där det finska rederiet Vikin Line ville flagga ut sin färja Rosella till Estland.

Så länge fartyget står under finsk flagg, gäller den löneöverenskommelse som Viking hade med det finska sjömansförbundet.

Poängen med utflaggningen var att stärka konkurrenskraften genom att gå över till estnisk lön och arbetsvillkor.

Arbetstvisten uppstod då de finska sjömännen varslade om strejk mot utflaggningsplanerna, och IFT stöttade upp med en begäran till alla sina medlemsländer om att inte ingå med en ny överenskommelse för Rosella.

Viking till rätten i Storbritannien mot ITFs begäran om att inte ingå avtal med Viking, och vann den 16 juni 2005.

IFT och finländarna vände sig då till EU-domstolen. Då åberopade man sig fackföreningens rätt till aktion för att bevara arbetsplatser som en grundläggande rätt i enlighet med EU-traktaten. I överensstämmelse med fackföringen är det tillåtet i EU att ta till kollektiva strejkrätter ovanför en arbetsgivare, i avskräckande syfte för att få den att avstå från att flytta till en annan medlemsstat.

EU-domstolen fastslog idag att EU:s traktat skall tolkas så att bestämmelser om att utnyttja rätten till strejkåtgärder inte ska kunna undantas från regels om arbetsgivarens rätt t5ill att etablera sig var den vill.

Traktaten ger privata verksamheter rättigheter som de kan åberopa till gentemot fackföreningar.

Liknande restriktioner som fackföreningens åtgärd, kan i princip motiveras med hänvisning till tvingande hänsyn. Men då måste fackföreningen bevisa att de ämnar göra lämpar sig i förhållande till viktiga hänsyn, och att åtgärden inte går längre än det som är nödvändigt.

LO i Norge fann denna sak så principiellt viktig, att statsminister Jens Stoltenberg uppmanade den 6 mars i fjol, att Norge uttalade sig gentemot EU-domstolen. Domslutet kommer också att påverka Norge i egenskap av medlem i EU-avtalen.