USA värvar FN-röster med pengar  



* 9/11
* Frimurare och illuminater
* Bilderbergare
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Medicin och hälsa

* MindControl

*
Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU






11.3.2002

När det gäller att värva röster i FN:s säkerhetsråd för ett krig mot Irak har USA ett mer verksamt diplomatiskt medel än de flesta: pengar.
Kritiker betecknar den amerikanska metoden som översittartaktik. Ändå kan den bli avgörande i veckans eventuella omröstning i FN:s säkerhetsråd.


Exakt när röstningen ska hållas är inte bestämt. Möjligen blir det på fredag.

Insatserna är gigantiska, inte bara för USA, om FN säger nej till det nya resolutionsförslag som ger Irak frist till den 17 mars att nedrusta - eller anfallas.

Om Ryssland skulle gå emot Washington i säkerhetsrådet så skulle det innebära stora risker för Moskva att gå miste om gynnsammare handelsvillkor.

USA:s allierade i rådet, exempelvis Bulgarien, märker redan de kommersiella fördelarna med att stå på "rätt" sida.
Under de sista skälvande timmarna före omröstningen har också president George W Bush personligen ökat trycket på de rådsmedlemmar som ännu inte bestämt sig.

"Intressen" diskuteras
- Vi tänker göra vårt yttersta för att övertyga rådets medlemmar om att detta är en bra resolution, säger en företrädare för Vita huset.
I tv medgav Bushs säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice på söndagen att ekonomiskt bistånd diskuteras i vissa fall.

- Självklart pratar vi om folks intressen här, sade Rice.
En liknande strategi används för att få USA:s allierade i Mellanöstern att godta en attack mot Irak. Hittills har resultatet varit blandat. Trots löften om bistånd på 30 miljarder dollar (250 miljarder kronor) vägrade Turkiets parlament att upplåta landets baser för amerikanska invasionsstyrkor. Det kan i och för sig bli en ny omröstning där.

Konsekvenser
För nyckelländer i FN varierar de tänkbara ekonomiska konsekvenserna av deras ställningstagande:

* För Ryssland kan ett veto mot Irakresolutionen leda till att USA skrinlägger sina planer på att häva handelsrestriktionerna f rån sovjettiden. Godkänner ryssarna förslaget kan restriktionerna hävas med förtur.

* Bulgarien är nu en av USA:s största anhängare i Irakfrågan. I februari sade Washington att en amerikansk näringslivsdelegation senare i år ska resa dit för att diskutera handel och utveckling.

* Pakistan, nyckelland i den USA-ledda kampen mot terrorism, är kraftigt beroende av amerikanskt bistånd, både direkt och indirekt.

* Kamerun och Guinea har redan fått löften om bättre villkor i handeln med USA - men får då "inte engagera sig i verksamhet som undergräver USA:s nationella säkerhet eller utrikespolitiska intressen".

* Mexiko är upprört över att USA inte slutför ett avtal om att legalisera mexikaner som har tagit sig in i USA olagligt. Men den mexikanska regeringen har sagt att detta inte kommer att påverka hur landet röstar i FN. Mexiko är emot ett Irakkrig.

* Många har spått att Chile kommer att rösta med USA för att förvissa sig om att kongressen i Washington godkänner ett frihan delsavtal. Hittills har dock Chile sagt att FN:s vapeninspektörer bör ges mer tid.

TT