2006-års skandal  




Yrsas Blogg
* Artiklar på engelska

* Klimathotet
* Tsunami

* 9/11
* Bilderbergare
* Frimurare och illuminater
* Nya Världsordningen
* Israel och Palestina
* Kriget i Irak
* USA
* Balibombningen
* Estonia
* Mordet på Anna Lindh
* Mordet på Olof Palme
* Medicin och hälsa

* MindControl
* Chemtrail
*HAARP & Echelon

* EU
* Böcker

* Video






14.1.2007

DSM 1/07

Skrivet av Jan Gillberg

Nobeldagen sände AXESS Television sitt eget prisvinnarprogram. Ett antal inbjudna ”kändisar” som Alexandra Charles, Göran Hägg, Nils Petter Sundgren, Sven Wolters m fl och en ”icke-kändis” hade inbjudits med uppdrag att kora ”årets man”, ”årets kvinna”, ”årets politiker” ”årets opinionsbildare, ”årets kändis”, ”årets film”, ”årets skandal”  mm.

”Icke-kändisen” var DSM:s utgivare Jan Gillberg, som sedan 33 år är mannen bakom den omröstning, där 300 journalister får välja Sveriges Viktigaste Opinionsledare. Nu var det Jan Gillberg själv som skulle välja vilka han menat vara Sveriges under år 2006 viktigaste opinionsbildare - se vidare sidan 15.
                
Programmet hade ett upplägg, som gjorde det möjligt för deltagarna att sinsemellan kommentera varandras val. Med allt som skulle väljas blev det nu inte mycket tid att argumentera för vare sig det egna eller någon annans val. Därför blev det mer underhållning än allvarlig debatt.
                
Mest allvar blev det när Jan Gillberg argumenterade för ”Mörkläggningen av Estonias undergång” som Årets Skandal.

Mörkläggaråret 2006

Även om mörkläggningen av vad som förorsakade förlisningen av Estonia pågått snart sagt från första stund efter förlisningen den 28 september 1994, har den blivit särskilt uppenbar under 2006. Från kalendariet i boken ”Estonias undergång” (DSM Dokument nr 3) kan följande uppgifter hämtas:

5 april         

Vid en hearing till vilken Riksdagens Trafikutskott inbjudit uttalar professorn i skeppsteknik vid Chalmers Anders Ulfvarsson: ”Det måste finnas en dold          agenda bakom haveriutredningens rapport om Estoniakatastrofen.”

15 april

”Haveriutredningen efter Estoniakatastrofen var en stor skandal, den är en skam för  Sverige”, förklarar Inga-Britt Ahlenius i en intervju för Världen idag:
”Det enda riktiga är att utreda detta på nytt, ju förr desto bättre.”

26 april

Den estniska parlamentsledamoten Evelyn Sepp riktar hård kritik mot att de svenska myndigheterna i hemlighet använde Estonia för transporter av militär   last.

27 april Frågan om kompletterande utredning om Estonias förlisning debatteras i       Sveriges Riksdag. Statsminister Göran Persson förklarar inledningsvis, att regeringen inte har några planer på en sådan kompletterande utredning. ”Vår   uppfattning är den att vi har kommit så långt vi kan komma i detta                          undersökningsarbete.” Flera av ledamöterna - dock inte Göran Persson - riktade en särskild hälsning till vice ordföranden i det estniska parlamentetets         konstitutionsutskott Evelyn Sepp, som följde debatten från Riksdagens åhörarläktare. Det noterades särskilt att Mona Sahlin  - den minister i den     svenska regeringen, som har hand om Estoniafrågor - inte var närvarande.

•  Med 221 röster mot 48 röster avslogs en av Trafikutskottet behandlad motion med krav på en kompletterande utredning om Estonias förlisning.
12 maj I brev kräver de anhöriga genom sina föreningar, att gravfridsavtalet rivs upp och att en ny utredning görs för att vinna klarhet i vad som förorsakade         Estonias förlisning. Brevet är ställt till regeringarna i de länder, som skrivit på gravfridsavtalet, dvs Estland, Finland, Sverige, Danmark, Lettland, Litauen,         Polen, Ryssland, Storbritannien och Nordirland
16 maj Estlands regering inbjuder de tidigare ledamöterna Internationella                   haverikommissionen (JAIC) till ett möte den 5 juni månad för att diskutera        oklarheter i kommissionens slutrapport.
18 maj

Samtliga svenska ledamöter i Haverikommissionen (JAIC) förklarar, att de i likhet med de svenska inte kommer att delta i det möte den 5 juni till vilket Estlands regering inbjudit.

19 maj Lars Ångström (mp) interpellerar Mona Sahlin i frågan om vilka åtgärder hon ämnar vidta för att få belagt, att de sonarbilder som visar ett föremål invid Estonia som till form och storlek överensstämmer med bogvisirets form och storlek verkligen var tagna 1996
22 maj          TV4-nyheterna kan avslöja att när Estonia gick under, hade det sedan 30 månader funnits ett hemligt avtal mellan tullen och försvaret om militära        transporter över Östersjön.
24 maj         

TV4-nyheterna meddelar i ett nyhetsinslag, att regeringen redan 1992 informerades om ett avtal mellan tullen och försvaret, som öppnade väg för hemliga militära transporter med Estonia. Avtalet uppges nu har försvunnit.       Enligt TV4-nyheterna skall avtalet aldrig blivit diariefört. Den ansvariga     tjänstemannen uppges inte komma ihåg någonting och de ansvariga     politikerna skall ingenting fått veta vare sig före eller efter Estonias förlisning.


25 maj

De finska ledamöterna i Internationella haverikommissionen (JAIC) förklarar,   att de följer det svenska exemplet att inte delta i det möte den 5 juni till vilket Estlands regering inbjudit.

25 maj

TV4-nyheterna avslöjar att allt bakgrundsmaterial till utredningen om hemliga militära transporter ombord på Estonia förstördes redan i samband med att        utredningen presenteras. Den som tog beslutet om att förstöra materialet var utredaren själv Johan Hirschfeldt. Han har sedan förklarat att han uppfattat det som att det var regeringens önskan att materialet skulle förstöras efter att utredningen avslutats.


25 maj         

Efter att TV4-nyheterna tagit fram nya fakta om militära transporter ombord på Estonia, kräver riksdagsledamoten Kent Härstedt (s) en ny haveriutredning      med förhör under ed och straffansvar.

26 maj

Riksdagsman Lars-Jonas Ångström anmäler hovrättspresidenten Johan     Hirschfeldt för Justitieombudsmannen. Detta i anledning av att Hirschfeldt förstört allt bakgrundsmaterial till den av honom på regeringens uppdrag      utförda utredningen om transport av försvarsmateriel med Estonia.        Hirschfeldt anklagas också för att ljugit, då han vid en hearing i Riksdagshuset uppgav att han haft ett samtal med en chefstjänsteman på Försvarsdepartementet. Något sådant samtal har inte ägt rum, hävdar         departementets dåvarande rättschef.

1-2 juni

Estländsk parlamentariska kommission  besöker Stockholm för att försöka räta ut frågetecken kring Estonias förlisning. I programmet ingår möten med det i Sverige för Estoniafrågor ansvariga statsrådet Mona Sahlin, dåvarande     chefen för Generaltullstyrelsen Ulf Larsson och Militära underrättelsetjänsten (MUST). Tidigare ledamoten i Haverikommissionen (JAIC) samt ledamoten i Haverikommissionen Ann-Louis Eksborg. Eksborg förklarar sig emellertid inte vilja träffa de tillresande parlamentarikerna. Kommissionen kritiserar            Sverige för bristande samarbetsvilja. Kommissionen vill utreda om det mellan Estland, Finland och Sverige ingångna gravfridsavtalet tillåter nya dykningar      och vad som krävs för att ogiltigförklara avtalet.

7 juni

Sveriges Riksdag diskuterar Estonia i anledning av interpellationer avgivna av Björn von der Esch (kd) och Henrik S Järrel (m) och ställda till                          samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin. Interpellationen av von der Esch         gäller frågor i anledning av det omdiskuterade hamnstatsprotokollet.     Interpellationen av Henrik S Järrel gäller frågan vilka åtgärder regeringen   avser att vidta för att få klarhet i vem/vilka, som skurit av                           ombordkörningsrampens räcken på Estonia, vad syftet varit och varför Haverikommissionen underlåtit att nämna dessa omständigheter i sin         slutrapport. Under debatten meddelar Mona Sahlin, att regeringen efter            diskussion med Estland startat en beredning för att ”se över tystnadsplikten” för Estoniadykarna.

7 juni

TV4 meddelar att Estoniadykarnas tystnadsplikt kan komma att hävas efter estniska påtryckningar.

12 juni         

Sveriges Riksdag diskuterar frågor om Estonia i anledning av tre                 interpellationer avgivna av Lars Ångström (mp) och ställda till                          samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s).Den första interpellationen  gäller frågor om Estonias bogvisir. Den andra gäller frågan huruvida det under         1994 gjorts andra dykningar på Estonia än de som Haverikommissionen låtit göra och redovisar i sin slutrapport. Den tredje gäller frågan om ett           klargörande av omständigheterna kring Estonias förlisning. I sitt svar på interpellationerna förklarar Mona Sahlin, att hon ”i nuläget” inte ser någon         anledning att ”låta genomföra ytterligare undersökningar av vrak eller bogvisir”.      Hon förklarar vidare, att hon inte ser någon anledning att vidta åtgärder med anledning av eventuella dykningar utöver ”de officiella” - dvs de dykningar     Haverikommissionen låtit göra och redovisar i sin slutrapport. Under debatten meddelar Mona Sahlin, att regeringen kommer att låta Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) granska Haverikommissionens filmer på    Estonia.

Så långt kalendariet i boken ”Estonias undergång”, som utkom i augusti månad och som fram till i dag finns att tillgå på ett enda av landets allmänna bibliotek - Stadsbiblioteket i Linköping.

Och så fortsätter det

Sedan har det bara fortsatt med nya för de olika ”mörkläggningsaktörerna” graverande avslöjanden.

 Nu i höst har forskare vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg kunnat slå fast att Estonia sjönk ännu snabbare än vad tidigare antagits. Nu - 12 år efter förlisningen -talas det om en halvtimme i stället för en knapp timme. Detta nu konstaterade betydligt sjunkningsförloppet gör det ytterligare uppenbart att förlisningen förorsakades av ett eller flera större hål under vattenlinjen - hål som uppstått momentant, dvs genom någon form av sprängning.

  I slutet av november medger Sjöfartsverket att en videoinspelning från dykningar slarvats bort. Verkets sjöfatsdirektör Johan Fransson förklarar för TT: ”Det är djupt beklagligt och det ska inte inträffa.” Detta gäller de Estoniafilmer som spelades in i början av 1996 i samband med förberedelserna för den betongövertäckning, som sedan av tekniska skäl inte kunde genomföras. Tidigare har det framkommit att originalfilmerna från de dykningar som gjordes i december 1994 bränts upp! De kopior som finns är redigerade versioner av dålig kvalitet!

  Nya uppgifter har föranlett Jusitiekansler Göran Lambertz att gå vidare i frågan om hemliga i haveriutredningen ej omnämnda dykoperationer. Sveriges ÖB Håkan Syrén - tidigare själv MUST-chef (1999-2003) - vidhåller dock att Försvarsmakten saknar kännedom om några sådana dykningar.
 
  I början av december avslöjas att en tidigare chef för den svenska militära underrättelsetjänsten MUST - Erik Rossander - för en estländsk parlamentkommission, att det var MUST som organiserade de militära transporterna på Estonia.

 Dagarna före jul presenterar en av Estlands parlament tillsatt kommission en rapport med allvalig kritik mot Sverige - dels för att genom sin militära säkerhetstjänst ha organiserat de militära transporterna på den estniska passagerarfärjan Estonia och detta utan estniska myndigheters kännedom och i strid med estländsk lag, dels för att på olika sätt vägrat att lämna ut begärda uppgifter och att på annat sätt brustit i samarbetsvilja när det gäller att vinna klarhet i omständigheterna kring Estonias förlisning. Av rapporten framgår att Mustchefen Erik Rossander för kommissionen uppgivit att han agerade på begäran av ”en estländs kollega”. Denna ”kollega” har emellertid inte kunnat spåras.