Påven Benedikt XVI
Brödraskapet SSPX in i Sverige

Källa: Aftonbladet, 24.1.2009
Uppdrag granskning,

DET SVENSKA KORSTÅGET: I Tyskland har en förundersökning inletts mot SSPX-biskopen Richard Williamson för hans uttalanden om Förintelsen i Uppdrag granskning.
Vatikanen väljer en rakt motsatt väg - och häver nu sin bannlysning av det ultrakonservativa prästbrödraskapet efter 20 år. Ett beslut som ger rubriker världen över.

Sällskapet hyser såväl förintelseförnekare som islamofober.

Ändå välkomnar katolska kyrkan i Sverige beskedet att släppa in ultrakonservativa brödraskapet SSPX.

– Det här ett steg i en process som på sikt kan leda till full gemenskap mellan oss, säger presstaleskvinnan Maria Hasselgren.

Prästbrödraskapet S:t Pius X (SSPX) är en av världens mest konservativa kristna organisationer.

Den bildades på 60-talet som en protest mot att de traditionella värderingarna inom katolska kyrkan höll på att luckras upp.

Nu lyfter Påven Benedikt XVI bannlysningen av organisationen. Han säger att det är en ingivelse av den heliga ande som fått honom att fatta beslutet.

”Djupt troende”

Katolska kyrkan i Sverige protesterar inte mot beslutet, trots att det är oemotstridigt att rörelsen huserar personer med direkt rasistiska åsikter.

SSPX föknippas med rasism, varför välkomnas de i er kyrka?

– En absolut majoritet av medlemmarna är inte högerexremister utan djupt troende människor. Den nuvarande ledaren, Bernard Fellay, säger att rörelsen helt tar avstånd från anisemitsim och rasism, säger Maria Hasselgren.

Hon betonar att det ännu inte råder full gemenskap mellan Katolska kyrkan och SSPX utan att det är en pågående process.

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade i förra veckan att SSPX blir allt starkare i Sverige och att dess långsiktiga mål är att göra Sverige till ett katolskt land.

Enligt Uppdrag Granskning representeras brödraskapet i Sverige av personer med direkt rasistiska kopplingar. Deras bakgrund finns bland annat i organisationer som Nationaldemokraterna och Nysvenska rörelsen.

Kommer de personerna att inneslutas i kyrkans gemenskap?

– Nej, deras åsikter är oacceptabla och vi har inget samröre med dem alls, säger Maria Hasselgren.

Till Uppdrag Granskning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google adds