*1. Rädda planeten med grön IT - och sparar pengar!*
*För andra året i rad hamnar Grön IT överst på Gartners lista över trender inom IT-branschen. Efter en trög start i Sverige finns nu många tecken på att intresset har tagit fart rejält. Inte så konstigt, mot bakgrund av att IT- och telekombranscherna släpper ut lika mycket koldioxid som flygbranschen. Men vad är egentligen grön IT, och hur kommer man igång med det på en arbetsplats?*
Om en miljon datorer får nytt operativsystem i form av Windows Vista istället för Windows XT så minskar koldioxidutsläppen med 2,2 miljoner kilo om året, enligt Microsoft och oberoende tester. Varför? Bättre energisparfunktioner! Det är ett enkelt exempel på vad grön IT kan innebära.
Man kan dela in grön IT i tre områden. Det första är gröna produkter. Datorer, skärmar, servrar, skrivare och annan IT-utrustning ska vara utformade med minimal miljöbelastning som ledstjärna. Det innebär att de ska vara energisnåla, men också att de ska innehålla så lite giftiga ämnen som möjligt och att de ska vara lätta att återvinna. Även servrar i datahallar berörs naturligtvis i hög utsträckning av dessa krav.
Det andra området är gröna arbetsrutiner. Att rutinmässigt låta datorerna stå på under nätter och helger, exempelvis, är oerhört o-grönt. Tidningen PC för alla har räknat ut att en enda dator som står i stand by-läge (istället för att stängas av helt) under kvällar och helger på ett år resulterar i lika mycket onödiga koldioxidutsläpp som en bilresa på 41 mil.
Om företagsledningen agerar för att få all personal att stänga av utrustningen kan koldioxidutsläppen minskas rejält på ett mycket enkelt sätt. Som en bonus kommer sänkta elkostnader - ofta går grön IT hand i hand med sänkta kostnader. Ett annat lätt sätt att grönifiera sina arbetsrutiner är att vidta åtgärder för att eliminera onödiga utskrifter på papper, och att införa dubbelsidig utskrift. Detta är bara exempel.
Det tredje området är användning av IT för att minska miljöbelastningen inom helt andra delar av en organisation. Smart användning av IT kan exempelvis minska bränsleförbrukningen vid transporter genom att optimera bilarnas körschema. Genom att delvis gå över till videokonferenser kan antalet tjänsteresor minskas. Miljöbelastningen minskar väsentligt, och sänkta kostnader kommer som en bonus.
Datautrustning innehåller i de flesta fall en hel del riktigt otäcka ämnen. Bromerade flamskyddsmedel, exempelvis, finns i många kretskort och plasthöljen och är mycket skadliga för fertiliteten hos levande varelser. Plast innehåller ofta PVC, ftalater och dioxiner som orsakar cancer och fosterskador. En studie som Greenpeace har gjort visade på spår av bland annat bromerade flamskyddsmedel och ftalater i grundvattnet i flera industriområden där mycket datautrustning produceras. Genom att noga studera leverantörernas miljödeklaration inför en upphandling kan man bidra till att minimera mängden av dessa hälsomarodörer i vår natur.
Bäst är förstås att satsa på miljömärkt utrustning. Det finns flera miljömärkningar att välja bland. Svanen är kanske mest känd, men några alternativ är TCO-märkning, EU-blomman och Energy Star. Märkningarna har olika inriktning och är därför svåra att jämföra. Exempelvis omfattar TCO-märkning fyra områden där miljö bara är ett, medan Energy Star bara fokuserar på energiförbrukning (och alltså ignorerar förekomsten av giftiga ämnen). Svanen tar hänsyn till en produkts totala miljöpåverkan - innehåll av giftiga ämnen, energiförbrukning och återvinningsbarhet.
Två tekniska termer som figurerar ofta i samband med grön IT är "virtualisering" och "tunna klienter". Båda minskar miljöbelastningen och sparar pengar. Virtualisering är en teknik för att fördela en dators kraft till flera samtidiga operativsystem eller sessioner - kort och gott går det ut på att flera personer delar en dators kärnhårdvara. Tunna klienter är en snarlik företeelse - det innebär att användaren har en enkel och ganska "dum" apparat (väsentligen tangentbord, mus och bildskärm) och använder centralt placerad processorkraft och lagringsutrymme. Resultatet blir att det totalt går åt mindre hårdvara.
Förra året bildades en sammanslutning mellan datortillverkare kallad Climate Savers Computing Initiative. Syftet är att förbättra datorprodukterna så att 54 miljoner ton växthusgaser kan elimineras varje år. Samtidigt innebär det 35 miljarder kronor i sänkta elkostnader, om gruppen lyckas. Bakom initiativet står bland annat Microsoft, Google, Intel, IBM, HP, Dell och Världsnaturfonden.
På den översta länken nedan kan du läsa Business Weeks "The CEO guide to green IT". På den andra länken kommer du till en kalkyleringsfunktion som Lenovo lagt ut på nätet, där besparingen på att byta till modernare och mera energisnåla datorer kan beräknas. Den tredje länken leder till Climate Savers Computing Initiative. Den fjärde går till vår konferens om grön IT i Stockholm den 7 maj.
http://www.businessweek.com/technology/content/may2007/tc20070514_003603.htm?link_position=link20
http://www.pc.ibm.com/ww/lenovo/about/sustainability/environment/index.html
http://www.climatesaverscomputing.org/
http://www.atomer.se/gronit
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
*Blinka inte på flyget, stolen kan slå larm!*
<http://www.atomer.se/bbb>
En kamera i varje flygstol ska analysera passagerarnas ögonblinkningar och läppslickningar för att avslöja kapare innan de slår till. Jo, det är sant. Vill du läsa mer om övervakningssamhället och hoten mot integriteten? Abonnera gratis på mitt andra nyhetsbrev, Big Brother Bulletin (BBB). Anmäl dig på www.atomer.se/bbb (där du även kan se tidigare nummer). Om du redan har BBB behöver du inte göra något.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
*2. Boka ditt hotell med GPS-navigation!*
*Kommersiella och samhälleliga tjänster i mobiltelefoner står inför en explosion. Nu har navigatorföretaget Navigon utvecklat en slags Gula Sidorna i mobilen, förstärkt med GPS-navigering. Rätt avancerat, alltså. Man ska kunna söka efter exempelvis restauranger och hotell, få listor i mobilen baserat på geografiskt avstånd, boka in önskat alternativ, och sedan få köranvisningar för att hitta dit.*
Affärsmodellen är densamma som för Google - gratis för användaren, men den översta länken kan vara sponsrad. Tjänsten kallas Skobbler. För att komma i åtnjutande av den måste en särskild programvara laddas ned till mobilen. Denna hämtas gratis från en mobil webbplats.
Det ska även vara möjligt för användare att uppdatera databasen med egna "points of interest", som geografiska intressepunkter kallas i GPS-sammanhang. Databasen ska alltså bygga på både kommersiellt och användargenererat innehåll.
/Kommentar:/ Det är rimligtvis en tidsfråga innan Eniro går in och gör hela Gula Sidornas innehåll geografiskt sökbart i mobilen, komplett med koordinatinformation för alla företag, och både i telefonbaserade GPS-navigatorer och bilnavigatorer. När vi på Atomer och bitar i höstas arrangerade en konferens om GPS-tjänster frågade jag den ansvarige på Eniro om sådana planer fanns, vilket det inte gjorde då (enligt vad han sa). Men med Nokia N95 sattes bollen i rullning, snart har de flesta mobiltelefoner GPS och det kommer att revolutionera tjänsteutbudet. Och var så säker, Eniro kommer förr eller senare ut på banan - antingen offensivt eller framtvingat.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
*Mobila NFC-tjänster efterlyses!*
Jag planerar ett temanummer av DDR om mobil användning av NFC, Near Field Communication. Det handlar om tjänster som bygger på mobiltelefoner med inbyggd RFID-läsare. Om ditt företag har eller planerar något som har med detta att göra tar jag gärna emot tips! Liksom om du känner till några intressanta case eller projekt i övrigt på området! Kontaktdata längst ned i mejlet.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
*3. Fota med mobilen och använd bilden som sökord
Det rör på sig på sökområdet. Inte minst mobil sökning. Nu har operatören Vodafone lanserat en grafisk söktjänst kallad Otello. Med sin mobil tar man en bild av något, och Otello använder bilden för att leverera "relevanta sökresultat", som det uttrycks. *
Tjänsten befinner sig förstås i sin linda, men på sikt är det meningen att man exempelvis ska kunna fotografera en bok och få upp recensioner och länkar till ställen där boken kan köpas. Redan idag finnns en funktion som känner igen skivomslag och levererar inköpslänkar rörande den skiva man fotograferat.
I ett test som Vodafone genomför tillsammans med den tyska tidningen Bild-Zeitung kan användare fotografera en artikel i tidningen för att få upp kompletterande information i mobilen (se bild nedan). Ansiktsigenkänning finns också - men när denna skulle demonstreras på Cebit-mässan gick det snett. En bild togs på förbundskansler Angela Merkel, men Otellos ansiktsigenkänning kände inte igen henne.
En annan grafisk söktjänst, eller snarare en produkt, är Thrrum Visual Browser. Till skillnad från Otello bygger den på att man laddar ned en programvara till sin mobil (kostar 5,99 dollar). En annan skillnad gentemot Otello är att Thrrum Visual Browser bara stöds av vissa mobiltelefonmodeller.
Gemensamt för Otello och Thrrum Visual Browser är att det inte framgår särskilt tydligt av marknadsföringen vad som finns bakom fasaden, alltså vilken slags information som programvaran söker bland. Detta är naturligtvis en svag punkt, särskilt i början. "Ta en bild av en berömd byggnad så får du läsa om den i mobilen", står det i reklamen för Otello. Man undrar hur många "berömda byggnader" utöver Eiffeltornet och Big Ben som verkligen finns i databasen. Öppen sökning på internet efter liknande bilder vore naturligtvis ett sätt att se till att det blir träffar, men det genererar knappast den där eftersökta "fördjupande" informationen. Quality is king i sådana här sammanhang. En av orsakerna till att Google snabbt sopade banan med sina konkurrenter var ju att företaget hade sökalgoritmer som levererade mera relevanta träffar än andra sökmotorer.
Vi kan vänta oss ett stort utbud av olika former av mobila tjänster som bygger på analys av tagna mobilbilder. Det behöver inte vara sökfunktioner. I Sverige har exempelvis AMF Pension redan genomfört en reklamkampanj som gick ut på att människor skulle ta en bild på sig själva, MMS:a in den till AMF och sedan få tillbaka en bild visande förväntat utseende som gammal. Tyvärr fungerade det inte, åtminstone inte när jag provade. Men vi är ju alla barn i början.
http://www.vodafone.com/start/media_relations/news/local_press_releases/germany/germany_press_release/vodafone_showcases.html
http://www.thrrum.com/en/
*4. Efter tio år, har bara Apple fattat?*
*Ibland undrar man hur väl marknadsekonomin egentligen fungerar. I många år har det varit uppenbart att grundkravet för att digitala tjänster ska ta fart är att de är lätta att använda. MYCKET lätta. Ändå fortsätter väldigt många företag att erbjuda krångliga tjänster. Exempelvis gäller detta mobila internettjänster, som hittills haft markanta svårigheter att ta fart på allvar. Dagens använding motsvarar ju bara en bråkdel av potentialen, som är enorm.*
Men nu visar det sig plötsligt att de som har Apples mobiltelefon Iphone är våldsamt mycket större användare av mobila tjänster än ägare av andra mobiler. Apple jublar (eftersom de har procent), operatörerna jublar, tjänsteleverantörerna jublar, och konsumenterna är nöjda. Några siffror: Enligt det amerikanska analysföretaget M:Metrics tittar 31% av Iphone-användarna på tv eller videosnuttar i mobilen, jämfört med snittet som är ca 5%. Bland Iphone-användarna använder 50% sociala nätverk i mobilen, jämnfört med snittet på 4%. Och när det gäller nyhetsläsning är siffrorna 85% mot 13%.
Nämenojdå, vad konstigt, vad kan det bero på? Jo, enlig mångas uppfattning handlar det om att de mobila tjänsterna är mycket lättare att använda med en Iphone än andra mobiltelefoner. Skärmen är riktigt stor, funktionerna är logiska och enkla, det är lätt att zooma. YouTube är inbyggt från början, vilket även musikbutiken Itunes är. Det senare innebär att den som befinner sig i en trådlös surfzon kan köpa musik när som helst.
Kanske dags för konkurrenterna att lära sig KISS-regeln: Keep It Simple, Stupid!
Det är för övrigt värt att notera att japanerna redan kring sekelskiftet hade kommit längre med mobil internetanvändning än vi har gjort idag. Gissa varför? Rätt gissat! Eftersom operatören DoCoMo erbjöde ett slutet system, med kontroll över alla länkar i kedjan, kunde tjänsterna göras busenkla. Det är faktiskt inte enbart fördelar med öppna system.
|