Jyrki Katainen (saml)
"Finland måste beakta Rysslands militära makt"


Källa: Hufvudstadsbladet, 20.8.2008
Skriven av Peter Buchert

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen efterlyser realistiska bedömningar om Rysslands avsikter.

Pratet om Finlands säkerhetspolitiska miljö har stabiliserats enligt honom och gett finländarna en falsk känsla av välbefinnande. Det visar inte minst kriget i Georgien.

På ett möte för samlingspartiets riksdagsgrupp sade Katainen att Ryssland är redo att "utan tvekan använda militär makt som förlängning av sin utrikespolitik".

Kriget i Georgien måste enligt Katainen beaktas när regeringen bereder den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen.

- Det kan man inte längre entydigt konstatera att världen och Finlands närområden bara har utvecklats i positivare och tryggare riktning.

Kriget i Georgien visar att säkerheten i våra närområden förändrats snabbare än regeringen skriver redogörelser. Och då de skrivs måste de beakta, att risken för väpnade konflikter kvarstår, anser samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen.


-
Jag vill inte måla upp hotbilder utan erkänna realiteter, sade Katainen inför sin riksdagsgrupp i Jyväskylä.

"Inget hot mot Finland"

Katainen bedömer att Ryssland trots allt inte utgör ett militärt hot mot Finland. Men likväl måste den redogörelse som nu är inne på sista kapitlet bygga på en realistisk lägesanalys som inte färgas av åsikter för eller emot ett Natomedlemskap.

- De tidigare redogörelsernas stora problem har varit att de politiserats då man försökt säkerställa slutsatsen innan analysen påbörjats.

Katainen vill avskaffa systemet med en massiv redogörelse vart fjärde år. Han kräver kortare rapporter klart oftare.

-Det behövs mer säkerhetsdebatt, inte mindre. Hoppas Natodebatten tar ny fart då redogörelsen publiceras. Folk vet för lite om NATO.

Konflikerna inte förbi

Katainen antar att krisen i Kaukasus kanske aldrig uppstått om Georgien varit Natomedlem.

- Jag vet inte, man jag tror inte att vare sig Georgien eller Ryssland då hade tagit till vapen.

I Katainens ögon är Georgien ett pinfärskt bevis på att de väpnade konflikternas tid inte är förbi ens i våra närområden. Både EU och NATO betonar numera hotbilder som pandemier och terrorism framom krig.

- Vi får inte låta oss vilseledas av det, den sortens elitism har vi inte råd med. Vi har vaggats in i en falsk trygghetskänsla.

- Georgien är en hård påminnelse om verklighetern.

Enligt Katainen måste den allmänna värnpliktens främsta uppgift också framöver vara att upprätthålla det territoriella försvaret. I Sverige prioriteras internationell krishantering högst.

- Det är bra att vi inte behöver rucka på de stora linjerna i försvarspolitiken. Det går inte att rusta upp i all hast om man precis avvecklat kapaciteten.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google adds