Europaportalen, 3 april 2008 nr: 330 


Ekonomi & Arbete

Byggföretag vann i tyskt Vaxholmsfall >>
Idag kom EG-domstolens avgörande i det så kallade Rüffertmålet. Gästande byggföretag behöver inte följa det tyska kollektivavtalets regler om minimilöner. Ett EU-land får inte med lagstiftning tvinga på gästande företag minimilöner eftersom det inskränker på företagets rätt till fri rörlighet inom EU. 

Fortfarande stora löneskillnader i EU &g t;>
Lönerna i Sverige ligger något över medel jämfört med tjugo andra europeiska länder. Fortfarande är löneskillnaderna inom EU stora. Det framgår av en rapport om internationella löner från LO.

Jan Andersson (s) EU-rapportör i Vaxholmsfrågan
Den svenska EU-politikern Jan Andersson (s) har utsetts av europaparlamentet som ansvarig för en rapport om konsekvenserna efter Vaxholmsdomen. Även det tyska Ruffert-målet som avgörs av EG-domstolen i morgon väntas ingå i analysen. Parlamentet antas rösta om rapporten i september.

Fortsatt oklart om dansk folkomröstning >>
Frågan om danskarna ska folkomrösta om euron har fått nytt liv sedan den danska statsministern Anders Fogh Rasmussen i tysk press uttalat sig för en omröstning. Sedan januari har signalerna från regeringen varit att det sannolikt inte blir en omröstning om euron men väl om andra EU-frågor.

Svensk och dansk post går samman >>
Svenska Posten och danska Post Danmark går ihop och bildar en enda koncern. Bolaget kommer att ha 50000 anställda och förutspås omsätta 45 miljarder per år.
– Samarbetet kan möta den ökande konkurrensen och g e privatkunder och företag den internationella service som de idag kräver, säger näringsminister Maud Olofsson.

Tyskland vill se över EU:s framtida inkomster >>
Den tyska vice finansministern Thomas Mirow sa vid ett tal i Bryssel under måndagen att EU:s långtidsbudget efter 2013 måste ses över och moderniseras. Om den nuvarande avgiftsnivån för medlemsländerna kvarstår efter 2013 kommer EU:s budget att växa med 40 procent, något som ministern ifrågasatte.

Möjligt datum för polsk euro
Den polska finansminister Jacek Rostowski s ade nyligen att ett möjligt datum för Polens inträde i eurosamarbetet är 2012.
— Det är dock ingen förpliktelse, tillade han samtidigt.
Enligt den polska riksbanken är företagen positiva till euron, men det finns också en rädsla för prishöjningar och ökad konkurrens.

Inflationen fortsätter att öka
Preliminära siffror från Eurostat visar att inflationen har fortsatt att öka i eurozonen under mars jämfört med föregående månad. För mars väntas årstakten för inflationen bli 3,5 procent jämfört med 3,3 procent under februari.

Vin & Sprit säljs till Frankrike
För drygt 55 miljarder kronor såldes under söndagen statliga Vin & Sprit och Absolut vodka till den globala franska spritjätten Pernod Ricard. Köparen har inte lämnat några garantier men lovar som en del av företagets uttalade varumärkesstrategi att behålla Vin & Sprit som ett svenskt bolag baserat i Sverige.
— Vi uppnått en mycket bra affär, säger ansvarig minister Mats Odell (kd).

Brown: EU måste vända blickarna utåt >>
Efter Lissabonfördraget finns det inget behov av institutionella reformer på tio år. I stället måste EU vända blickarna utåt i världen och ta sitt globala ansvar. Det säger Storb ritanniens premiärminister Gordon Brown idag till den franska tidningen Le Monde.

 

Miljö

EG-domstolen förbjuder flamskyddsmedel >>
EG-domstolen ger EU-kommissionen bakläxa och förbjuder flamskyddsmedlet, Deca-BDE. Kommissionen menar att medlet inte skadar konsumenterna meden kritikerna talar om faror för nervsystemet. EU-politikern Carl Schlyter är nöjd med beslutet:
– Jag hoppas att kommissionen slutar gå hand i hand med kemiindustrin.

EU och USA & ouml;ppnar världens största flygmarknad >>
I helgen skapades världens största luftfartsmarknad när EU och USA öppnade sina luftrum för varandras flygbolag. Det nya avtalet väntas sänka priserna, öka antalet flygningar och ge närmare 80 000 nya jobb på båda sidorna av Atlanten. Kritiker pekar på ökande skador på miljön.
— Avtalet ger större konkurrens och billigare flyg till USA, sade transportkommissionären Jacques Barrot inför söndagens premiär.

EU öppnas för genmodifierad majs >>
Den genmodifierade majssorten GA21 kommer att få importeras till EU e fter beslut från EU-kommissionen. Någon odling av majssorten inom EU är däremot inte aktuell.

 

EU:s fördrag

Polen antog Lissabonfördraget
Polska underhuset antog på tisdagen Lissabonfördraget med röstsiffrorna 384–56. I morgon ska senaten ta ställning. Oppositionen som tidigare var kritisk mot delar av fördraget backade under hotet att regeringen annars skulle söka stöd hos medborgarna genom en folkomröstning. Ett stöd regeringen enligt opinionsundersökningar sannolikt också skulle få. Polen blir det sjunde landet som antar fördraget.

Sarkozy tackar Brown för Lissabonfördraget
Frankrikes president Nicolas Sarkozy tackade under sitt statsbesök i Storbritannien på torsdagen den brittiska premiärministern Gordon Brown för hans ”mod och lojalitet” att ratificera Lissabonfördraget utan en folkomröstning. Det rapporterar The Times idag.

 

Jämställdhet

Fel av Grekland att utvisa homosexuell asylsökande
Grekiska myndigheter gjorde fel när de avvisade en homosexuell man från Iran enligt en bedömning av EU-kommissionär Franco Frattini. Frattini menar att myndigheterna i Grekland borde ha vägt in den svåra situation som iranska homosexuella lever under i sitt beslut. Efter Frattinis bedömning har mannen fått uppehållstillst& aring;nd.

Homosexuell får rätt till efterlevandepension >>
EG-domstolen underkände i dag en tysk pensionskassas vägran att betala ut efterlevandepension till en änkeman som levt i registrerat partnerskap med en teateranställd man.

 

Statistik & opinion

Svensk ungdomsarbetslöshet en av de högsta i EU >>
Den svenska ungdomsarbetslösheten är en av de högsta i EU. Trots att arbetslösheten sju nkit snabbare i Sverige jämfört med EU tillhör Sverige fortfarande de länder där ungdomar har svårast att få jobb.

Veckans europeiska opinioner >>
Många européer oroar sig över klimatförändringarna. Fransmännen vill bojkotta OS-invigningen. I Turkiet leder regeringspartiet medan belgarna har svårt att tro att deras regering kommer att hålla mandatperioden ut. Mer om detta i veckans europeiska opinioner.

EU-kommissionens nära koppling till industrin kritiseras >>
EU-kommissionen får skarp kritisk för att i stor utsträckning vara beroende av industrin i sina beslut. En undersökning visar att i över en fjärdedel av EU-kommissionens expertgrupper är mer än hälften representanter från näringslivet.

 

Europa utanför EU

EU-kritik mot höjda ryska virkestullar >>
Den ryska höjningen av tullen för virke riskerar att drabba svenska och finska företag hårt. Det menar EU-kommissionen som anser att den gjort allt för att nå en lösning – dock utan framgång.

Symbolisk öppning av gata på Cypern >>
I morgon torsdag öppnas sannolikt den centrala affärsgatan i Nikosia på Cypern. Gatan har varit stängd sedan Turkiet invaderade och ockuperade norra delen av Cypern 1974.

USA ger Ukraina stöd för Nato-medlemskap
USA:s president, George Bush, har under sitt besök i Ukraina idag uttryck sitt stöd för att det landet ska få gå med i Nato uppger BBC. Dock väntas länder som Frankrike och Tyskland motsätta sig ett ukrainskt medlemskap under Nato-toppmötet som inleds imorgon. Enligt den franske premiärministern, Francois Fillon är ett ukrainskt Nato medlemskap inte ett bra sätt att balansera makten inom EU, och mellan Europa och Ryssland.

Krisen i Turkiet fördjupas – regeringen kanske avsätts >>
På måndagen blev det klart att den turkiska författningsdomstolen prövar riksåklagarens åtal mot den sittande regeringen och landets president. Om åtalet gillas förbjuds regeringspartiet att verka och måste upplösas. En av orsakerna är att regeringen beslutat tillåta studenter bära muslimsk huvudschal vid landets universitet och högskolor.

Flera heta frågor för EU:s utrikesministrar
EU-ländernas utrikesministrar träffas idag fredag för ett två dagar långt informellt möte i Slovenien. På agendan står relationerna med Ryssland, händelseutvecklingen på Balkan och i Mellanöstern samt Tibet och EU:s utvidgning. Den kontroversiella holländska filmen om det ”muslimska hotet” diskuteras som en extra punkt under lördagen.

(m): Minska visumkostnaderna för vitryssar >>
De höga visumkostnaderna som vitryssar måste betala för att ta sig till EU är ett indirekt stöd för diktaturen menar de två moderata politikerna Christofer Fjellner och Christian Holm. De uppmanar EU att istället sänka avgiftern a.
– Det måste bli billigare och enklare för vanliga vitryssar att resa till EU, säger Christian Holm.

 

Andra frågor

Irländsk premiärminister avgår
Under onsdagsförmiddagen meddelade Irlands premiärminister, Bertie Ahern, att han avgår. Anledningen är en undersökning om ekonomiska oegentligheter som ska ha skett under 1990-talet som han menar tar fokus från de viktiga frågor som den irländska politiken borde rikta in sig mot. Ahern har varit premiärminister sedan 1997.

EU-länder uppmanar Zimbabwe att redovisa valresultat
Zimbabwes valkommission uppmanas av sju EU-länder att snarast möjligt redovisa resultatet från valet som genomfördes den 29 mars. Bland EU-länderna återfinns exempelvis Frankrike, Italien, Storbritannien och Slovenien. EU-länderna säger även att de berömmer de zimbabwier som röstade trots de svåra omständigheterna.

EU-politiker ny finsk utrikesminister
Europaparlamentarikern och moderaten Alexander Stubb blir ny finsk utrikesminister.

Ungersk regeringskris efter ministeravskedande >>
I Ungern väntas liberalerna under kvällen besluta om de ska lämna regeringskoalitionen. Krisen har uppstått sedan den socialistiska premiärministern, Ferenc Gyurcsány, avskedat den liberala hälsoministern Agnes Horvath. I bakgrunden ligger en skarpt kritiserad vårdpolitik.

Merkel bojkottar OS-invigning
Tysklands förbundskansler, Angela Merkel har beslutat sig för att bojkotta invigningen av OS i Kina i sommar, uppger brittiska tidningen the Guardian. Enligt samma tidning kommer dock Storbritanniens premiärminister, Gordon Brown, att närvara vid invigningen.

EU tar avstånd från hatisk propagandafilm >>
EU:s ordförandeskap tog på fredagen avstå nd från den mycket kontroversiella holländska filmen Fitna. I ett uttalande från EU:s ordförandeskap heter det att bland annat: Filmen har inget annat syfte än att skapa hat.

Bojkott av OS-invigning sprids genom EU >>
Uppmaningar om att bojkotta OS invigningsceremoni sprids genom EU. Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, utesluter inte en bojkott. Polens premiärminister Donald Tusk uppmanar till bojkott. Under onsdagen sade europaparlamentets talesperson, Hans-Gert Pöttering att alla politiker borde ställa sig frågan om de ska delta under ceremonin.



DEBATT

Beslik: Svenska finanssektorns klimatsyn en skamfläck >>
Debatt: Det är dags att reformera synen på den svenska finanssektorns roll i klimatförändringen. När träffade senast en fondförvaltare ett bolag för att ta reda på hur dess klimatstrategi ser ut? Lyckats vår bransch röra sig mot en aktiv roll på klimatkartan eller är den fortfarande en skamfläck? Jag föreslår tre grundläggande klimatåtaganden. Det skriver Sasja Beslik Banco och FN-organet UNEP.

Transport: Förneka inte att EU får mer makt >>
Debatt: Med Lissabonfördraget blir maktöverlåtelsen är så omfattande att man med fog kan säga att de rör principerna för statsskicket och därför bör behandlas som en grundlag. En beslutsordning som tvärtom bygger på en bagatellisering av maktöverlåtelsen och dessutom hoppas på ”största möjliga tystnad” i beslutsprocessen bäddar i stället för en förtroendekris. Det skriver Martin Viredius Transport, i en replik till Ingvar Svensson (kd).

(s): Regeringen måste ge tydliga besked om lönedumpning >>
Debatt: Vaxholmsmålet handlar inte om Lissabonfördraget, det är en klassisk strid om svensk arbetsmarknad och svenska kollektivavtal. Regeringen måste ta den oro som finns på allvar, och lämna ett tydligt besked om att utredningens förslag ska leda till att lönedumpning förhindras. Det skriver Sven-Erik Österberg (s) arbetsmarknadspolitisk talesperson, i replik till Josefin Brink (v).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google adds