Inlägget, Krister Sellman,
Harang nr 1,
2002
Mediabox
SD Skarpnäck


Som ny medarbetare ska jag nu försöka författa ett inlägg. Det är väl någon slags nybörjarrutin har jag förstått. Och nybörjare är ju ett helt riktigt epitet på mig, i alla fall vad det gäller att hantera en dator. Men… övning ger färdighet, heter det ju.
Jag kommer att försöka mig på en liten resa bakåt i tiden, ett slags betraktelse över vad som har varit viktigt för mig på min väg tillbaka från en ganska problematisk tillvaro, och hit till vad jag tycker verkar vara en meningsfull arbetsverksamhet där jag kan ta till mig vad som erbjuds, utan att behöva kämpa med diverse krämpor, symptom med mera.
Det är på sätt och vis med stor sorg i hjärtat som jag konstaterar att litet hårddraget är 90-talet ett förlorat decennium för mig. Visst, de sista åren ingår en kvalificerad rehabilitering på behandlingshem, och det har ju verkligen varit avgörande, men ibland kan jag ju tänka att jag hade kunnat vara ute i världen, "den vanliga världen", och levt ett utåtriktat liv istället för att hålla på och samla ihop spillrorna av mig själv. Missförstå mig inte, jag är mycket glad att jag nu mår så bra och försöker tänka framåt, men det är klart, denna sorgsenhet kan infinna sig ibland. Och just nu, i och med denna betraktelse, är det ju ofrånkomligt. Men nu ska jag fokusera på det positiva , det viktiga på vägen tillbaka.
En grundförutsättning för allt detta, för att man ska kunna hitta tillbaka när man varit på avvägar, är att man befinner sig i ett sammanhang, en miljö, där den allmänna andan säger: vi tror på människor! Och att samhället har resurser att agera därefter. Och sådan tur mitt i all min otur har jag haft, att jag befunnit mig i ett sådant samhälle. Och det som krävs i inledningsstadiet är ju motivationsarbete. Men om det finns resurser, så finns det människor som är beredda att utföra detta arbete, det vet jag av egen erfarenhet. Och det är jag tacksam för nu. Ibland kan jag fråga mig: hur orkade de? Varför gav de inte upp? De frågorna har jag inte riktigt svaret på nu heller, men det spelar ingen roll, för jag vet att dessa människor finns. Det är klart att det mesta jobbet måste man göra själv, men för att överhuvudtaget komma till det stadiet att man börjar ta itu med sina problem, så behövs dessa människor.
För mig gällde det att arbeta mig bort från en massa grundmurade vanföreställningar om hur världen och människorna är beskaffade. Att lära mig att alla människor inte är onda och bara vill mig illa, att lära mig att det inte är livsfarligt att gå ner till affären, att kanske någonstans kunna tro på att jag inte är den sämsta individ som någonsin satt sin fot på denna jord. Naturligtvis hängde det här ihop. Mitt helt obefintliga självförtroende var ju en bra grogrund för mina vanföreställningar. Men nu har jag faktiskt kommit en bra bit på väg bort från det där. Med hjälp av tid och träget arbete. Och, som sagt, människor som inte gav upp. En insikt jag har fått på vägen och som jag gärna delar med mig av, är att man kan få en massa goda råd av välvilliga människor, och man hör dessa råd till leda utan att egentligen fatta någonting. Inte förrän man kommer till en ny miljö, ett nytt sammanhang i vilket man så att säga kan applicera dessa råd, och PLING! Det är som om det trillar ner en slant, och plötsligt
så förstår man vad det var som menades, och man kan använda dessa lärdomar på ett bra sätt.
Men när man har jobbat sig igenom det här första, och värsta, stadiet, och kommit upp på en mer rimlig mänsklig nivå, är det jätteviktigt att man kommer vidare i en takt och i en miljö som är någorlunda lämplig för en själv. Förhoppningsvis har man ett hum om vad man vill syssla med, och har uppnått en sådan styrka att man kan säga NEJ! till sådant som absolut inte passar en själv. För så är det ju, att inte ens i den här "svängen" kommer alla att vara välvilliga och verkligen agera för ditt bästa. Motgångar, bakslag och en räcka missade och uppskjutna tider måste man vara beredd att tåla. Tyvärr ligger det mycket sanning i påståendet att "man måste verkligen vara frisk för att orka vara sjuk i det här landet". Det ligger nära till hands att ge upp ibland, men det är ju det man inte får göra. Och då kommer man att upptäcka att det kanske inte är så jävligt som man en gång trodde. För min del hittade jag till slut en plats som visade sig vara rena lyckokastet, en arbetsverksamhet som ställde lite lagom krav på arbetsinsats, ett visst mått av eget intresse och självgående, men framförallt: vanliga, vänliga människor i ett sammanhang där jag så småningom kunde känna att här ingår jag! Vilken upplevelse! Jag har jobbat i många år tidigare, men det har nästan alltid varit ensamarbete. För att jag inte riktigt visste vad jag ville göra, och kanske också för att på något sätt förstärka känslan av utanförskap. Det var därför det var en sådan stor upplevelse att ingå i en grupp på jobbet. Men det är klart: det har hela tiden varit, och är fortfarande speciella förutsättningar. Det är inte den öppna arbetsmarknaden, man tar hänsyn till att jag haft problem, men jag tycker att nivån har höjts i en rimlig takt. Och målet är ju att jag ska klara mig själv "därute" så småningom. Men jag vet att det kommer att bli svårt. Jag pratar ibland med en del gamla kollegor, och de säger att tempot är någonting i hästväg nu, att det har förändrats oerhört under den här tiden jag varit borta. Men för att knyta ihop det här på något sätt så är poängen att en rehabilitering tar lång tid, kräver resurser i form av engagerade människor, och så småningom kommer arbetsverksamheterna in som en mycket viktig del. Missförstå mig inte, det är verkligen engagerade människor i verksamheterna också, men här kommer ju själva arbetsinnehållet in som en central del, alltså att man kan lära sig något som kan göra en mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det är alltså olika typer av engagemang, men de är precis lika viktiga. Allt i sinom tid, det är det som är "tricket".
Och det allra viktigaste för mig, som människa, har varit upptäckten att det finns så många härliga människor. Vanliga, strävsamma, vänliga människor. Ju mer jag vågar mig ut i världen, ju fler människor jag möter i olika miljöer, ju mer stärks jag i denna uppfattning. Nu menar jag inte att allt är rosenskimrande och problemfritt, det är ju bara att titta på nyheterna, men det finns så mycket bra också! Och från och med nu, är det dessa intryck jag kommer att bevara.
Krister