Det slår mig vid omläsning av radikal litteratur typ The Great Gatsby, To Kill a Mockingbird, In Cold Blood, Under Milkwood, On The Road, Tropic of Cancer, One Flew over Cuckoo's Nest osv - att författaren genom sättet att berätta förvandlar det kollektiva medvetandet om vad mänskligheten är - eller kan vara.
När projektet lyckas blir berättelsen läst och förstådd av en hel generation o bidrar till rasintegration, social integration, tolerans för avvikande, förmåga att bejaka sin natur, leva i nuet..
Det hela mångfaldigas och får än större betydelse genom filmatiseringar. ( Gökboet baserad på Ken Keseys bok är tex en av de mest visade filmerna i världen.)
Samtidigt blir författarens samhällsställning förändrad av den stora framgången - han eller hon upphöjs till celebritet / en sorts halvgud.
Det här momentet tycks innehålla paradoxen att författaren - från sin vision om "ett större jag" ( förmåga till tolerans, kärlek till mänskligheten ) - inte sällan krymper ihop till ett smärtfyllt ego som tröstar sig med alkohol / ibland t.o.m. bär hand på sig själv ( Hemingway, Kerouac, Dylan Thomas, Scott Fitzgerald, Truman Capote... ). Samtidigt som miljontals "vanliga människor" vinner en rikare medvetenhet, blir författaren själv en grubblande martyr, egot går under / trots all bekräftelse och kärlek från omvärlden.
Och varför gäller det inte alla? Henry Miller, Ken Kesey, Harper Lee, Gore Vidal hade ( har ) långa, mer eller mindre harmoniska liv .. Frågor!
De flesta av oss dödliga kämpar oss fram genom ordinära existenser. Vi utsätts aldrig för berömmelsens påfrestningar - om vi inte råkar vinna på lotto eller deltar i nån dokusåpa som halkar snett.
Det fina med den "obskyra" positionen är att vi i lugn och ro kan ta del av "de begåvades" röntgensyn, utan att behöva gå igenom utsatthet och omvärdering av vad vi inners inne är.
Vi får aldrig njuta av tillvarons melodramatiska sida ( upphöjas till adel ) - men vinner säkerligen på många andra områden. Vilka skulle vi ha varit om de celebras visioner inte hade funnits? Jag föreställer mig en trångsynthet utan förmåga att innesluta och omfatta "den Andre". Därför ser vi upp till de klassiska celebriteterna, och förfäras när de går under.
Detta är en sammanfattning av vad som skett sen tjugotalet och expansionen av kommersiella medier. Först hade vi generationen av Paris-bohemer o kulturradikaler ( 20-tal, 30-tal ). Sen The Lost Generation ( efter andra Världskriget ). Beatnick-poeterna ( 50-talet ). Hippie-eran ( 60-tal, 70-tal / USAs västkust ).
Men vad händer i samtiden?
Kulten genom dagens medier har drivits upp till en nivå där "offren" för att bli känd, blir allt tydligare, o innehållet ( det man hedras för ) blir alltmer otydligt, icke existerande. Massmediekulten av idag har holkat ur visionerna o har ersatt dem med en ren abstraktion - "att vara känd"
/ "känd från TV", hon som har spytt i TV. A som "rasat" mot B ( typ debatten nyligen ang SBL, på fibforum ).
alltså nonsens
- ego-kult / p.gr. av misstag, fräckhet, tillfällighet -
Vad betyder den här förändringen i samtidens massmedier - som vi utan tvivel omedvetet härmar?
Är det ett försök att rädda en döende värld som sen antiken varit baserad på kult av det uppblåsta, reaktiva jaget? ( vilket lett till att så och så många miljoner dödades under 1900-talet )
Istället för att gå vidare med visionerna - det som pekar mot fred, osjälviskhet, no mind.
Den äldsta visionen. Kärnan i alla revolutioner.
GT 080203