SVD 3/9 2002

Resan från botten gav mig styrka

Under en tid levde Khai Chau helt i sin egen värld. Förvirrad och avstängd. Han drog sig undan familj och vänner, inbillade sig att tv-hallåorna talade direkt till honom och trodde att illvilliga personer manipulerat med solen för att få honom att tappa tidsuppfattningen.
Själv förstod han inte att han var sjuk. Det här var ju hans verklighet. Först när familjen insåg att Khai drabbats av en psykos, kom han till en psykiatrisk klinik för vård.
Men det gjorde honom inte friskare. När han skrevs ut igen - med höga doser medicin i kroppen - blev han liggande utslagen på sängen i månader. Han orkade inte prata, inte äta, inte tänka.
- Jag kunde knappt lyfta armen. Det var hemskt. Men trots det tappade jag aldrig hoppet. Även när jag var längst nere i skiten brann det en liten låga inom mig. Jag är seg som en oxe och någonstans visste jag att jag skulle ta mig upp igen.
Snart har nio år gått sedan sista återfallet. I dag har Khai ett välfungerande liv med vänner, egen bostad och inplanerade studier i
matematik vid Mälardalens högskola.
- Jag har återhämtat mig från den psykiska sjukdomen, men jag är inte alls samma person som jag var innan jag blev sjuk. Då var jag blyg, tyst och höll mig mest för mig själv. I dag har jag många vänner och pratar jättemycket! säger han glatt när vi träffas en dallrande het sensommardag för att prata om hans resa tillbaka till ett friskt liv.

Att återhämta sig efter svåra psykiska sjukdomar är ett tungt arbete. För att vara tillräckligt motiverad och orka ta språnget måste den sjuke ofta först ha nått den absoluta botten. De som varit med om det talar om en nedstigning till helvetet där man kläs av helt. Längst där ner finns dock en bottenplatta som kan bli språngbrädan mot ett nytt, friskare liv.
För Khais del skedde nedstigningen i flera etapper. De första symptomen smög sig på året efter att han tagit studenten från tekniska linjen i Eskilstuna. Drömmen var att läsa vidare till arkitekt eller matematiker. Men först var han tvungen att klara av militärtjänsten.
- Att gå direkt från skolans skyddade värld till lumpen blev en chock för mig. Jag var en känslig person som kunde ligga i timmar och fundera över olika moraliska frågor. Jag var bland annat starkt emot att döda och när befälen beordrade mig att skjuta drabbades jag av svåra inre konflikter.
I samma veva dog hans morbror i en hjärnblödning. Eftersom Khais egen pappa avlidit på 70-talet, redan innan släkten flydde till Sverige från Vietnam, hade morbrodern haft en speciell ställning i hans liv. Khai tog det hårt. Halvåret som följde blev han allt mer inåtvänd och förvirrad. När han var hemma på permission under helgerna, varken pratade eller åt han. Till slut skjutsade en äldre bror in honom till psykakuten, där han fick diagnosen reaktiv paranoid psykos. Han ordinerades höga doser av medicinen Haldol och skickades sedan hem efter några veckor.
- Usch! Biverkningarna var hemska. Jag låg i sängen 24 timmar om dygnet. Hade myrkrypningar i hela kroppen, blev stel och kunde inte hålla kvar en enda tanke i huvudet.

På eget bevåg slutade Khai därför att ta medicinen efter några månader. Han visste att han kunde få ett återfall, men var beredd att ta risken för att slippa biverkningarna. Efter bara några månader gick han in i en ny psykos.
- Då nådde jag min riktiga botten. Första gången hade jag kunnat intala mig att psykosen var en engångsföreteelse, men nu var jag tvungen att inse att jag faktiskt var ett riktigt "psykfall". Vid intagningen på psykakuten var jag också med om väldigt skrämmande upplevelser. Jag blev bland annat nerbrottad av personalen och tvångsinjicerad.
Trots att det här var en svår period, kan Khai i dag se att resan tillbaka till ett friskare liv började här någonstans. Ett viktigt steg på vägen var när han en dag gick förbi en anslagstavla i en sjukhuskorridor och blicken fastnade på ordet "sjukdomsinsikt".
- Det lilla ordet gick rakt in i mig. Jag hade ju hört min diagnos, men ändå inte på djupet accepterat att jag faktiskt var svårt psykiskt sjuk. Sjukdomsinsikt är grunden för all
återhämtning. Förnekar man sin sjukdom eller försöker dölja den, kan man inte bygga upp ett stabilt frisk liv. Förr eller senare trillar man dit igen.

Som en följd av den här insikten kunde Khai acceptera att han faktiskt behövde äta medicin. Tidigare hade han känt ett starkt motstånd eftersom han upplevde att tabletterna snarare gjorde honom mer sjuk än frisk.
- Först när jag fick ett nytt läkemedel, som var nästan helt utan biverkningar, fick jag förtroende för medicinen. Jag krävde också att själv få ta tabletter varje dag istället för depåsprutor var tredje vecka. Det är så förnedrande att behöva blotta sig för en främmande person som sätter en spruta i häcken på en. Tabletter ger en känsla av kontroll. Man stoppar något i munnen för att bota sig själv, förklarar Khai, som fortfarande medicinerar, men på lägsta möjliga dos.

Stärkt av medicinens positiva effekter bestämde han sig för att förverkliga sin gamla dröm att läsa på universitetet. Han flyttade till Uppsala och började på receptarieutbildningen. Hela första terminen praktiserade han på ett apotek.
- Det var underbart. Ombytta roller. Nu fick jag gå omkring med vit rock och plocka bland medicinerna och ge råd till patienterna. Mycket bra för självkänslan.
Men återhämtningen är sällan en linjär process. Ofta handlar det om ett steg fram och ett tillbaka - vilket även Khai fick erfara. Inför termin två var studiesituationen förändrad. Han hade bara några få föreläsningar i veckan och fick mycket tid över för sig själv. Snart började han må sämre igen. Han fick bland annat för sig att korridorkamraterna var utklädda vårdare som var där för att övervaka honom.
- Det var verkligen ett bakslag. Nu hade jag gjort bort mig inför främmande människor. Skandal. När jag skrevs ut från sjukhuset fick jag flytta hem till mamma i Eskilstuna igen. Utan utbildning. Utan jobb. Utan pengar. Inte bra för självkänslan - eller meritlistan.
Ett problem för många psykiskt sjuka är att de inte har något socialt sammanhang att knyta an till under
återhämtningsprocessen. Isolering är ofta en del av sjukdomsbilden. För Khai har därför RSMH:s (Riksförbundet för Social och Mental hälsa) träfflokal i centrala Eskilstuna varit oerhört viktig.
- Jag gjorde upp ett slags kontrakt med mig själv. Hur dåligt jag än mådde skulle jag släpa mig iväg varje dag till RSMH. Jag behövde bara stanna i fem minuter, men då hade jag i alla fall kommit utanför dörren och sett andra människor.
- Fördelen med ett sånt ställe är att där är fritt spelrum. Jag behöver inte oroa mig för att någon tittar snett på mig om jag kommer dit och mår lite dåligt någon dag. Det är en trygghet.
I dag är träfflokalen hans andra hem. Khai hjälper till med datorerna, axlar flera förtroendeuppdrag och inne i köket är skåpluckorna tapetserade med urklippta tidningsinsändare med hans signatur.
- Det är faktiskt ett annat av mina knep. Om de destruktiva tankarna tränger sig på, tänker jag snabbt ut ett ämne som jag tror kan intressera många läsare. Sedan sätter jag mig framför datorn och
koncentrerar mig stenhårt på att försöka få insändaren så intressant och välskriven som möjligt. Jag lurar hjärnan genom att fylla den med annat.

Människor som återhämtat sig från svåra psykiska störningar beskriver ofta hur betydelsefullt det varit med ömsesidiga relationer till andra. Vänskap där båda tar och ger. För Khai har Lennart varit en sådan vän. De träffades på RSMH och kände direkt att personkemin stämde.
- Som psykpatient har jag gått på en del nitar när det gäller vänskapsrelationer. Jag har träffat människor inom vården och trott att de varit mina vänner. Men sedan har klockan blivit fem och då har de inte velat lyssna mer eftersom deras arbetspass varit slut. Jag har känt mig dum och lurad. Med Lennart är det inte så. Vi umgås på lika villkor.
Det var också Lennart som introducerade Khai till bowlingen, det nya stora livsintresset. De dagar han inte tillbringar i RSMH:s lokal, hänger han ofta i bowlingshallen. Målet är att bli svensk mästare.
- Men viktigast är att bowlandet fungerar som
terapi. Istället för att sitta hemma och ha ångest, kastar jag några klot, tar en fika och småsnackar med andra bowlare. Bara att se människor i rörelse får mig att må bra.

Även om Khai anser sig vara frisk i dag, så händer det att gamla destruktiva tankar dyker upp. Numera är han dock inget hjälplöst offer för symptomen. Skulle han känna att en psykos är på väg tar han snabbt en eller två extra tabletter av sin medicin. Sedan plockar han fram en lapp med ett nedskrivet budskap från sitt "friska" jag till sitt "sjuka" jag: Vad som helst får hända, bara inget återfall!
- Jag fokuserar hela min tankestyrka på det budskapet. Det gäller att ha prioriteringen klar för sig. Annars är det lätt att man håller fast vid andra yttre saker så länge att man till slut inte kan stoppa psykosen. Numera tänker jag till exempel att det är viktigare att förlora arbetet eller studieplatsen, än hälsan.
- Sedan gäller det också att peppa sig själv. Sista gången jag hade ett återfall var 25 november 1993. När jag köper en ny kalender bläddrar jag genast fram till det datumet och skriver in hur många år som gått sedan dess: 6 år, 7 år, 8 år Varje gång jag passerar det datumet firar jag. Det är min största seger!


Anna Lagerblad SVD

http://www.svd.se/dynamiskt/Idag/did_2636353.asp

Retur, Aktuellt

Home, Humanistgruppen