Frigjord Sexualitet

 

Lust, glädje och hälsa

 

 

Den här artikeln kan uppfattas som

anstötande och provokativ. Läs den

om du är öppen för en ny syn på

människans sexualitet.

 

 

// Nej tack! Ta mig tillbaka! //

 

 

 

 

 Syndafallet och dess konsekvenser

 

Vad symboliserar egentligen syndafallet? Säkert många saker men en av de viktigaste är jordemänniskans utträde ur en relativt bekymmerlös tidsepok präglad av en helt osminkad och naturlig sexualitet. Människorna gick in i en era av känslomässig utveckling, med allt vad det förde med sig av motsättningar och turbulens. I denna process hände något med det förut så självklara förhållandet till sex. Mannen, tidigare helt införstådd med kvinnans natur, märker nu plötsligt att han fruktar henne. Kvinnan, tidigare tillfreds med sin fysiska uppenbarelse, märker nu att hon blygs över sin egen nakenhet, och även för mannens nakenhet.

 

Män, generellt sett, är visuellt stimulerade, de mår bra av att betrakta (nakna) kvinnor. Det omvända är inte lika viktigt för kvinnor, de värderar en känslomässig stimulans minst lika högt. Det finns skäl att tro att kvinnor har ett naturligt behov att bli sedda (med kläder eller utan) och att uppvaktas av män. Beakta att behovet kan finnas där, men att blyghet och skam skapar hinder. Förlusten av paradiset ligger i den skapade muren mellan det manliga och det kvinnliga. Det ligger en djup tragik i kvinnors föreställning att de i något avseende behöver skämmas för sina kroppar. Lika beklagligt är männens ologiska rädsla för kvinnor.

 

Låt oss betrakta dvärgchimpanserna för ett ögonblick. De har en till 98 % identisk arvsmassa med oss själva. De är i själva verket våra förfäder i den förra tidsepoken. Uppenbarligen har vi blivit transformerade i och med inträdet i den känslostyrda epoken. Hur det gick till är en annan berättelse. Det är intressant att studera dvärgchimpansernas anatomi och deras naturliga beteende. Lägg märke till formen av deras underarm, den är som en exakt kopia av vår egen arm, om man bortser från handens utformning. Honornas bröst liknar kvinnors bröst. Aporna har sex oupphörligen, långt utöver vad som krävs för artens fortlevnad.

 

Sexualiteten har för dvärgchimpanserna en stark social funktion och denna kan utan vidare föras över till det mänskliga perspektivet. När det gäller mannen tycks sexuell aktivitet ha en ångestdämpande effekt, för kvinnor verkar det mera handla om att reducera viss aggressivitet, härledd till naturliga hormonsvängningar. Införandet av sedlighet och återhållsamhet är inget mindre än en mänsklig katastrof. Men däri ligger även en utmaning att göra något radikalt åt den uppkomna situationen. Vi behöver återvinna vår naturliga syn på sexualitet och införliva den i den nya tidsåldern. Då kan vi åter bli friska, till både kropp och själ.

 

 

 Den sexuella energins inverkan på kvinnor och män

 

Att lusten ”rinner till” vid ett tillfälle och inte vid ett annat eller att upplevelsen blir himlastormande en dag och totalt intetsägande en annan är orsaker vi måste hänföra till det psykiska respektive det andliga området. Vi kan helt enkelt inte veta i förväg hur vi skall uppleva en orgasm för orgasmen i sig är en återspegling av ett extatiskt tillstånd och detta tillstånd tangerar det gudomliga. Därmed inte sagt att en utebliven, eller en oansenlig orgasm skulle vara meningslös. Alla sexuella upplevelser ger någonting, kanske ligger det en poäng i att inte på förhand känna till njutningsgraden.

 

 

Låt oss göra en liknelse för att visualisera hur den sexuella energin inverkar på män respektive kvinnor. Strösocker får symbolisera den sexuella energin, en struken kaffekopp representerar då den helt tillfredställda människan. För mannen kommer energin sakta att fyllas på, i bildlig form kommer således sockret att bilda en råge på koppen. Mannen har därmed ett överskott som regelbundet behöver ”avyttras”. Kvinnans energi sjunker istället gradvis och bildar ett underskott. Det som kvinnan behöver göra är alltså att regelbundet ”fylla på” sin kopp. Detta kan hon göra själv eller med hjälp av en partner.

 

 

Sexuella relationer

 

Flertalet människor har en sexuell relation, frågan är hur den ser ut. Ett partnerförhållande är inte nödvändigtvis bättre än relationen man redan har med sig själv. Det viktiga är att det sexliv man har är lustfyllt och stimulerande. Självfallet är det även ok att vara sexuellt inaktiv om man av olika skäl inte har en sexuell kapacitet. Men för dem som är potentiellt kapabla att ha sex är en sak avgörande (framför allt ur ett hälsoperspektiv): En fungerande sexuell förmåga kräver ett aktivt sexliv. Det ligger ingen personlig eller moralisk värdering i påståendet. Om vi vill förbli friska måste vi ha sex regelbundet.

 

Såväl män som kvinnor kan (och bör) balansera sin sexuella energi genom att onanera. En feltolkning av Bibeln har i onödan förstärkt skam och skuldkänslor i samband med detta. Texten berättar att Onan hade fått i uppdrag av fadern Juda att skaffa avkomma åt sin döde brors fru. Onan vägrar göra detta och spiller istället sin säd på marken. Gud ogillar tilltaget och dödar honom men inte på grund av den spillda säden i sig utan för att den förstfödde brodern nu inte fick någon avkomma. Att det skulle ligga någon synd i outnyttjade spermier är ingenting annat än en mänsklig vanföreställning.

 

Den alternativa benämningen masturbation är egentligen lika olycklig. På latin betyder ordet ”otukt med handen”, en religiös anspelning på att beteendet skulle vara såväl oönskat som skadligt. Dessutom låter ordet som en beteckning på folkmord, eller möjligtvis som en term beskrivande bestyckningen av kärnvapenförande ubåtar. Nu när det kvinnliga könsorganet fått sitt inofficiella namn (snippa) borde man kanske även skapa ett namn för onani som har en positiv innebörd och inte är förknippat med skuld och skam. Här skulle till exempel Svenska Akademin kunna göra en insats.

 

När det gäller olika tekniker att tillfredställa sig själv och andra är förmodligen fantasin bästa läromästaren. En konkret metod är annars att dra nytta av förhållandet att vi alla har något av båda könen i oss. Kvinnor är i regel medvetna om njutningen av att smeka bröstvårtorna men även män kan genom övning öka känsligheten i sina bröstvårtor, exempelvis genom att med ett finger göra cirkulära rörelser utifrån och in mot vårtans centrum. Poängen är att det är olika centra i hjärnan som stimuleras. En kombination av att stimulera könsorgan och bröst skapar en mycket njutbar ”sexuell rundgång”.

 

 

 Nödvändigheten av beröring

 

Alla människor behöver beröring, såväl fysiskt som känslomässigt. I vårt teknokratiska samhälle fyllt av sociala regler för mänskligt umgänge kan det vara en vansklig sak bara att få en kram eller en vänlig klapp på axeln. Vi lever inte längre i apsamhället, så hur kan vi utforma vårt samhälle så att fundamentala behov blir tillgodosedda? Är det inte en sorglig sak att vi måste ragga upp någon på krogen, gå med i en brottarklubb eller gå en kurs i tango bara för att få möjlighet att röra vid någon. Vore det inte bättre om det fanns instutitioner som var specialiserade på att fylla dessa våra grundläggande behov?

 

 

 

 

Statliga glädjehus / bordeller

 

Det är dags att sluta med ”falsk puritanism”. Människor som talar om för andra vad som är rätt och dygdigt är i själva verket de värsta hymlarna. De påstår sig vara gudfruktiga men tittar man närmare i garderoben kommer både det ena och det andra fram. En sann gudfruktig människa är någon som bejakar hela spektrat av sin sexualitet och som kan ge uttryck för den utan att andra blir lidande. Ett samhälle kan bli helt fritt först när majoriteten av dess medborgare står för sin sexualitet och sina grund-läggande behov. Undertryckt sexualitet är med stor sannolikhet grogrunden för olika former av våldsyttringar.

 

Statliga glädjehus skulle kunna bli en stöttepelare för människors fysiska och mentala hälsa. Det borde vara lika självklart att gå till glädjehuset som att gå och klippa sig. Unga människor kunde gå dit för att lära sig sexualitetens grunder och tekniker under kontrollerade former, ja hela sexualundervisningen skulle kunna ske i glädjehusets regi. Samtidigt kunde ungdomen ta till sig tips i ”uppvaktandets/avvisandets konst” eller forska i skillnader och likheter mellan könen. Mycket aggressivitet och frustration i dagens samhälle skulle helt försvinna om det fanns en vital och fullt utvecklad ”glädjehusverksamhet”.

 

Glädjehus och bordeller anses vara ett ”syndens näste” men är det en rättvis beskrivning? Ett glädjehus fyller ju en funktion, annars skulle det ju inte ha existerat genom historien. Man bör befria sig från den schablonmässiga bilden av att det är män som är kunder och att kvinnor utför tjänsterna. I ett modernt glädjehus råder givetvis jämställdhet, där finns såväl manliga som kvinnliga anställda i varierande åldrar. Även kunderna är män och kvinnor från skilda åldersgrupper. Vad gäller åldersgränser bör man också här befria sig från stereotyper.

 

 

Sexualitet mellan barn och vuxna

 

Det allra mest laddade och tabubelagda området i fråga om sexualitet handlar nog om sexuella relationer mellan barn och vuxna. Det rent incestuösa förhållandet framstår som en ohållbar situation även i det mest frigjorda samhälle man kan tänka sig. Orsaken har då egentligen inte med moral och sedlighet att göra utan grundar sig på att inavel oundvikligen leder till en degeneration av arvsmassan. Ett samhälle som tillåter incest skulle helt enkelt gå under på lång sikt. Möjligen sker ändå en utveckling i framtiden mot att sexuella förbindelser mellan barn och vuxna från olika familjer accepteras.

 

Sann kärlek övervinner alla hinder i form av nationalitet, kön och ålder. Varför blir vi då så upprörda när kärleken visar sig i konstellationer som ligger utanför normen? Det okända skrämmer och de allra flesta vill leva i en trygg och välkänd tillvaro. Onormala förbindelser uppfattas som ett hot och det som hotas är vår egen världsbild. Den världsbild vi bär på kan svårligen skiljas från vår egen person och följaktligen vill många aktivt bekämpa avvikelser hellre än att förändra sin syn på livet. Men människans syfte med jordelivet är att utvecklas och förr eller senare måste hon börja granska sin inre person.

 

Redan mycket unga barn bär på tankar och känslor om sex, det är endast själva samlaget som blir intressant först i ett senare skede. Enligt svensk lagstiftning bör en kvinna inte ha samlag före 15 års ålder. Naturen själv sätter en annan gräns eftersom kvinnor kan bli gravida redan vid tio års ålder, även om den genomsnittliga menstruationen infaller ett par år därefter. Den enda som verkligen kan bestämma en människas när, var och hur i fråga om sexualitet är den enskilda människan själv. Man kan inte förutsätta att barn är ointresserade av sexuella aktiviteter, vetenskapen har tydligt visat på motsatsen.

 

Hur bör då en vuxen person i ett fritt framtida samhälle förhålla sig till en sexuell invit från ett barn? I princip skulle den vuxne kunna bejaka en sexuell relation med barnet i fråga. Allt handlar om att den äldre är omdömesfull och inkännande. Alla initiativ till sexuella aktiviteter bör dock utgå från den unga personen, inte tvärtom. Man kan fråga sig om udda förbindelser förekommer redan idag? Troligen är de vanligare än vi föreställer oss men samhället dömer dem i regel hårt. Men normen för vad som anses legitimt förändras ständigt. Vi behöver vara öppna för nya synsätt, vi behöver tolerans och omdöme.

 

 

Sexuella böjelser

 

Det finns en föreställning om att den sexuella ”glöden” kan ses som en linjär stegring från noll till, låt oss säga, hundra på en skala. I själva verket behöver vi införa en cirkelmodell för att helt och fullt förstå sexualitetens dynamik. Vi behöver även införa egenskapen ondska, eller med ett annat ord; egoism. Tänk er nu två halvcirklar som vi fogar samman till en hel cirkel. Den ena halvcirkeln representerar aspekter av ondska, från små nesligheter upp till otyglad råhet. Den andra halvcirkeln är identisk fast nu är det graderingar av kärlek.

 

Cirkelns omkrets får nu representera ”graden av upphetsning”. I cirkelns ovankant möts den allra hetaste kärleken och den mest bestialiska ondskan. I nederkanten av cirkeln möts den ljumma och intetsägande kärleken och den obetydliga ondskan. Ju längre ner vi är i cirkeln på kärlekens sida desto menlösare blir den sexuella relationen. Ett exempel är det gifta paret som slentrianmässigt utför sin akt. Mannen skuffar på utan inlevelse, kvinnan ligger på rygg, tittar upp i taket och funderar på om det kanske borde målas om.

Själva begreppet sexuella böjelser innefattar att i kärlek närma sig allt högre grader av upphetsning. Överfört till vår modell betyder det att vi i kärlekens halvcirkel närmar oss ovankanten av helcirkeln där erotiken är som allra mest het och njutnings-fylld. Ju närmare denna ovansida vi kommer desto mer kommer kärleksakten att uppvisa likheter med tortyr. Detta beror just på att det mest kärleksfulla och det mest ondskefulla möts i en skarp gräns. På andra sidan gränsen finner vi den oförsvarliga våldshandlingen, att plåga andra helt och hållet i egna syften.

 

Det bör betonas här att sexuella böjelser inte har med homosexualitet att göra, det senare är en helt annan sak som jag gärna vill beskriva i ett annat sammanhang. Några exempel på vad jag menar med sexuella böjelser kan vara; striptease, sexuellt betingade rollspel, olika former av fetischism, voyeurism, bondage och spanking, bara för att nämna några få utlevelser. Inget av dessa olika uttryck för sexualitet kan belastas med moraliska värderingar. Allt handlar om att utövarna inte under några omständigheter får passera gränsen till det ohejdade våldets domäner.

 

 

Riktlinjer

 

Hur kan man då sammanfatta några enkla regler som kan ligga till grund för våra sexuella relationer? Till att börja med måste vi klart skilja på sexualitet och övergrepp. Manipulation, tvång, fysiskt och psykiskt våld har ingenting med sexualitet att göra utan måste bestämt definieras som övergrepp. Sexualiteten i alla dess former är alltid godtagbar och önskvärd under förutsättning att utövarna håller sig till några fundamentala regler:

 

 

– Alla sexuella aktiviteter måste bygga på en ömsesidig överenskommelse

   mellan utövarna.

 

– Ingen har rätt att tvinga eller manipulera sig till sexuell aktivitet med

   en annan person.

 

– Var och en måste ha rätt och möjlighet att när som helst dra sig ur

   och avbryta en sexuell aktivitet.

 

 

 

Läs även artikeln om Sexuell identitet.

 

Artikeln uppdaterades 2004-12-06

 

 

Joakim R S Nilsson

    E-post Joakim

 

Till hemsidan