Dart – Alternativa regler

      

Intressanta spel på darttavlan

 

Spelet dart tros ha utvecklats under medeltiden men kan vara äldre

än så. Uttråkade soldater roade sig med att kasta långbågs-pilar mot änden av en vintunna, det gällde att komma närmast korken i tunnan. Senare kom man på att tvärsnittet av en trädstam lämpade sig bättre. Trädets årsringar fungerade då som en naturlig poängskala.

 

De allra flesta känner till spelen 301, Klockan och Killer men vi hoppar över dem och kollar in några alternativ

som är mindre kända men som ändå kan vara värda lite uppmärksamhet. Sikta noga och håll till godo:

 

 

Jorden runt

 

Spelet börjar med en öppning, vilket innebär att en pil kastas i något av sifferfälten 1 eller 5. Vid träff i siffra 1 vandrar spelaren medsols på de ljusa fälten fram till siffran 20. Spelare två tilldelas då automatiskt siffran 5 och vandrar motsols fram till 20. Trippel räknas som tre steg och dubbel som två. Exempel: En spelare som tilldelats siffran 5 kastar trippel 5 med första pilen, andra pilen träffar i enkel 16 och tredje pilen kan kastas mot nummer 19 (som om det vore så lätt).

 

Bulls-eye räknas som tre steg och bulls-ring som 2 steg. Spelare får inte kasta på motståndarens siffra, om så sker måste han börja om från sitt ursprungliga nummer. Har spelaren redan hunnit över mitten (3) räcker det att börja om på 19 respektive 17. Spelarna skall hoppa över varandras nummer när de möts. Det blir alltså en viss fördel för den som får göra själva hoppet. Vinner gör den som först kommer runt planen och sätter en pil i sifferfält 20.

 

 

Tjugo

 

I det här spelet gäller det att kasta kombinationer som bildar summan 20. Det kan till exempel vara 5 + 15 med två pilar eller kanske 3 + 10 + 7 med tre pilar. Man får en poäng för varje korrekt placerad pil. Om en pil hamnar i dubbel eller trippel ger den pilen två respektive tre poäng. Den vanligaste inledningen är att kasta första pilen mot bulls-eye eller bulls-ring, detta ger nämligen rätt att kasta återstående pilar i ruta 20 mot dubbel poäng. Pil nummer tre efter en lyckad kombination får också kastas i ruta 20 mot dubbel poäng. I alla lägen ger bulls-ring 3 poäng och bulls-eye 5 poäng.

 

En inledande pil i ruta 20 ger endast enkel poäng och endast om den åtföljs av giltig kombination eller pil i bulls-eye/ring. Kastade kombinationer över summan 20 ger inga minuspoäng, det är bara riktiga kombinationer som är intressanta. Den som först når upp till 20 poäng vinner spelet. Det finns olika taktiker att använda. Somliga föredrar att kasta två pilar mot bull (när den första missar). En del specialiserar sig på att skjuta två pilar i ruta 10 innan de kastar mot 20. Var och en får nog försöka hitta den taktik som är bäst för en själv. Tjugo är enligt min åsikt Kungen av dartspelen, enkelt men svårbemästrat.

 

 

31

 

Spelet går i tio ronder eller tills någon uppnått 15 poäng. Det gäller att med tre pilar kasta in den exakta summan 31, det ger 3 poäng. För summan 20-30 ges 1 poäng. En poäng utdelas också om motståndarens tidigare summa mellan 10 och 30 blev tangerad eller överträffad (gäller ej vid 31). När en spelare kastar 31 eller när summan 9 eller under uppkommer går gränsvärdet tillbaka till 20 poäng. För att förhindra spelsabotage (maskning) ges en minuspoäng för summan 9 och under.

 

Om en spelare kastar sig tjock (över 31) ges även där en minuspoäng. Emellertid ges en extrapoäng för varje trippel som spelaren lyckas pricka in, dubblar ger två extrapoäng. Varje träff i tavlans marginal och utanför reducerar pilsumman (inte poängsumman) med 3. Bulls-eye ger summan 31 och bulls-ring ger 30 oavsett övriga pilar. Det är inte tillåtet att kasta i marginalen för att dra ner summan om man redan är tjock på två pilar.

 

En bra taktik är att med de två första pilarna försöka uppnå summan 17, exempelvis 6 + 11 + 14. Det är en hel del räknande i det här spelet men när man får kläm på rutinerna fungerar det bra. Papper och penna eller ett räkneverk underlättar dock.

 

 

Hus

 

Detta spel går ut på att kasta kombinationer på tavlan som motsvarar byggnader av olika status; koja, hus, slott och palats. Vi måste börja med att skapa beteckningar för olika fält på darttavlan. Stora kvadraten i ett nummerfält får beteckningen ”K”. Den lite mindre tårtbiten kallar vi ”M”. Dubblar och tripplar kallas ”D” respektive ”T”. Spelet sker i huvudsak på nummerfälten 5, 20 och 1, övriga nummerfält får användas men har lägre status än de tre huvudfälten. Bulls-eye och bulls-ring medverkar inte direkt i spelet men ger alltid 5 resp 3 poäng. Dubbel ger två poäng och trippel ger tre poäng (under vissa förutsättningar).

 

Det gäller att samla ihop 10 poäng samt kasta en godkänd hus-kombination. Även 30 poäng utan hus ger vinst. För att tilldelas poäng måste man placera pilar i två eller tre i sidledes angränsande fält. Några exempel; K5 + K20 ger två poäng. T5 + T20 + T1 ger nio poäng. Vertikala kombinationer, exempelvis K5 + T5 + M5, ger inga poäng. Det är tillåtet att använda sig av siffror utanför huvudfälten (5,20,1) men en huskombination skapad på ofri grund vinner inte över en identisk kombination i de tre huvudfälten. Kombinationen måste i så fall ha högre status än vad motståndaren åstadkommit i huvudfälten.

 

En enklare variant av spelet ger poäng även vid pilar i samma fält, exempelvis två pilar i K20 som ger två poäng. Man kan emellertid inte i samma omgång tillräkna sig poäng för pilar i angränsande fält; man måste välja något av alternativen.

 

 Exempel på huskombinationer:

Koja

Fält  M5  + M20 + M1  

(ger status 1 samt 3 poäng)

Det spelar ingen roll om man skaffar sig en giltig hus-kombination först och samlar ihop 10 poäng sedan eller tvärtom.

Hus

Fält  K5  + K20  + K1    

(ger status 2 samt 3 poäng)

Slott

Fält  T5   + T20  + T1     

(ger status 3 samt 9 poäng)

Palats

Fält  D5  + D20  + D1

(ger status 4 samt 6 poäng)

 

 

Förberedelser

 

Avståndet från golvet upp till Bulls-eye skall vara 173 cm. Avståndet från väggen, plus tavlans tjocklek, skall vara 237 cm
fram till ”riktlinjen” där man står och kastar. Riktlinjen får inte överträdas med någon del av foten men man får förstås luta
sig fram med kropp och arm. För att slippa bannor från husvärdar är det lämpligt med en stor tavla bakom själva darttavlan
som fångar upp missriktade pilar. En skyddsskiva på golvet är också bra eftersom pilar vill studsa. Ett räkneverk underlättar
poängberäkning. Nålar med olikfärgade plastknoppar är bra till markering på darttavlan i vissa spel. Nu är det bara att köra!

 

 

 Datorprogram för dart

 

Det finns en del datorprogram för dart på internet. Här är ett par av de enklaste som ändå är helt okej. Ingenting går väl upp mot en helt fysisk darttavla förstås:

 

Desktop Darts

 

Smiliegames.com - Darts

 

Greatdaygames - Darts

 

 

 

Joakim R S Nilsson   

    E-post Joakim

 

Till hemsidan